De feestdagen zijn bij uitstek het seizoen om koekjes te bakken.
Voorbereidingstijd 15 minuten min
Bereidingstijd 10 minuten min
4 uur uur
Totale tijd 4 uur uur 25 minuten min
Gang Kerst, Zoete lekkernijen
Keuken Amerikaans
- 225 gr roomboter op kamertemperatuur
- 100 gr suiker
- 1 el sinaasappelzeste
- 1 tl vanille-extract
- 260 gr zelfrijzend bakmeel
- 1 snufje zout
- 75 gr gedroogde cranberries
- 75 gr pistachenoten gehakt
Hak de gedroogde cranberries en pistachenoten fijn (eventueel pulserend in een keukenmachine). Zet dit dan apart.
Doe de zachte boter, suiker, sinaasappelschil en vanille-extract in een keukenmachine. Meng tot het gemengd is.
Voeg de bloem en het zout toe en meng tot er een deeg ontstaat. Leg het deeg op een licht met bloem bestoven plat oppervlak en druk het uit tot een platte cirkel.
Bedek met de cranberries en pistachenoten en druk ze in het deeg. Kneed het deeg een beetje totdat de cranberries en pistachenoten gelijkmatig verdeeld zijn.
Vorm het deeg met je handen tot een rol van ongeveer 30 cm lang. Leg de rol op een groot stuk plasticfolie op het aanrecht en rol tot een gelijkmatig ronde rol.
Leg het minstens 4 uur in de koelkast, bij voorkeur een nacht. Sla dit deel niet over. Je kunt het tot 5 dagen in de koelkast bewaren.
Bakken: verwarm de oven voor op 175°C. Bekleed 2 grote bakplaten met bakpapier. Haal de koekjesdeegrol uit de koelkast. Snijd dit in met een scherp mes plakken van ongeveer 0,6 cm.
Leg de plakjes op de bakplaten, schuif dit in de oven en bak in ongeveer 10-12 minuten
of tot de koekjes licht goudbruin zijn aan de randen.
Haal uit de oven (ze zijn nu nog zacht) en laat 5 minuten afkoelen op de bakplaat. Leg op een rooster en laat volledig afkoelen.