Cannoli is een heerlijk gevuld koekje in de vorm van een rolletje. Het komt oorspronkelijk uit Sicilië. Je vindt deze heerlijkheid in een Italiaanse delicatesse winkel. Zelf thuis maken is een behoorlijk klusje en je hebt daarvoor ook nog speciale cannoli vormen nodig. En omdat ik niet zo van het bakken en/of frituren ben, heb ik zalige kletskop schuitjes met ricottacrème gemaakt.
Ik heb deze ‘cannoli’ schuitjes gemaakt van kletskoppen. Vind de krokante structuur van deze koekjes namelijk wel een beetje op de cannoli lijken. Dus ben ik aan het experimenteren geslagen. Ik heb de koekjes verwarmd in de magnetron zodat ze zacht werden en toen over een bagel bakblik gevouwen. Tada …. schattige schuitjes die leuk gevuld kunnen worden.
Als je niet zo’n bakblik hebt, vouw de warme koekjes dan in een kleine muffinvorm of om/in een klein glaasje.
Heerlijk als nagerecht bij een sterk kopje espresso of lekker om als petit fours te serveren bij de koffie.
Ricotta
Cannoli wordt traditioneel gevuld met een ricottacrème. Dit mengsel wordt vaak op smaak gebracht met citroenrasp, gehakte pistache- of hazelnoten en chocolade.
Ricotta is een Italiaanse verse kaas. Dit wordt gemaakt van het restproduct van de kaasmaker, namelijk wei. Ricotta betekent ‘opnieuw gekookt’ en dat is wat er precies gebeurt. De wei met de achtergebleven eiwitdeeltjes wordt met zuur opnieuw gekookt en dit ‘korrelige’ mengsel is de ricotta. Ricotta is in de supermarkt te koop en heeft een milde smaak. Je kunt ricotta in hartige en zoete gerechten gebruiken.
Laat de ricotta wel goed uitlekken voordat je er een ricottacrème van maakt.
Variaties:
- Meng de ricotta met mascarpone voor een extra volle smaak.
- Meng poedersuiker of vanillesuiker door de ricotta, afhankelijk van hoe zoet je het wilt.
- Fijn geraspte citroen-, mandarijn- of sinaasappelrasp door de vulling is erg lekker.
- Voeg specerijen toe zoals kaneel-, gember- of kardemompoeder.
Nog meer recepten met ricotta:
- Ricotta chocolademousse
- Overnight oats met ricotta en pistache
- Ricotta ijs met honingraat
- Luchtige ricotta bollen
- Ricotta gnocchi met salie
- Rode biet ravioli met ricotta
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.
Recept Kletskop schuitjes met ricottacrème:
Ingrediënten
- 1 pak kletskoppen
- 250 gr ricotta
- 4 zakjes vanillesuiker
- 1 mandarijn rasp ervan
- 20 gr choco drops
- 20 gr gehakte pistachenoten
Instructies
- Klop de ricotta met de vanillesuiker los met een vork en meng hierdoor de mandarijnrasp, chocodrops en de helft van de gehakte hazelnoten. Zet in de koelkast om op te stijven.
- Je kunt de koekjes verwarmen in een warm oven, maar ik heb het in een magnetron gedaan. Leg ongeveer 5 koekjes op een bord en verwarm deze in 1-1,5 minuut in de magnetron.
- Als ze zacht geworden zijn, haal ze er dan uit en vouw ze voorzichtig om een vormpje heen zodat ze schuitjes worden. Pas op de koekjes zijn heet!
- Herhaal dit met de andere koekjes en laat ze afkoelen voordat je ze vult met de ricotta.
- Vul de schuitjes vlak voordat je ze gaat serveren met een theelepel van het ricottamengsel en bestrooi met de overgebleven nootjes. Genieten maar!