Manlief had boodschappen gedaan voor mij op de markt en kwam met een gegrild kippetje thuis. Ze roken zo lekker, zei hij. Natuurlijk is zo’n kip lekker om zo te eten, maar ik had andere plannen ermee. Had namelijk nog krieltjes en groene asperges liggen, het is dus een kipsalade met asperges en krieltjes geworden.
Salades
Ik ben gek op salades, of het nu koude salades zijn in de zomer of lauwwarme of warme salades ’s winters. Dit is een koude salade geworden, maar ik denk dat het warm of lauwwarm ook lekker is. Omdat de kip al gegaard is, ben je niet zo druk met deze salade. Maar het resultaat is verbluffend lekker. Heb alleen de filets gebruikt van de kip, de rest van dit kippetje heb ik weer verwerkt in een andere kipsalade voor op brood.
Het voordeel van deze salade koud te serveren is dat je alles van te voren kunt bereiden.
Groene asperges
Groene asperges zijn eigenlijk dezelfde als de witte asperges, alleen groeien deze boven de grond waardoor ze groen worden. Groene asperges hebben daardoor meer smaak dan de delicate witte asperges.
Ik vind groene asperges gegrild zo lekker, daarom heb ik ze even gekookt (geblancheerd) en daarna even gegrild op een grillpan. Dit kan ook in een gewone bakpan. Door het grillen of bakken van de asperges, krijgen ze nog meer smaak.
Ben jij ook zo gek op asperges? Wij wel en daarom kan je ook heel veel aspergerecepten vinden op de site. Van zelfgemaakte Aspergesoep tot aan roergebakken asperges, salades met asperges, fritters van asperges, wraps en frittata toe.
Tips:
Je kunt natuurlijk ook kipfilets bakken of koken voor dit recept.
Ik heb het vel van de kip nog even krokant gebakken in een pan en dit verkruimeld over de salade.
Recept Kipsalade met asperges en krieltjes:
Ingrediënten
- 500 gr krieltjes
- 500 gr groene asperges
- peper en zout
- olijfolie
- 1 zakje veldsla
- 2 takken dille
- 2 el Griekse yoghurt
- 2 el mayonaise
- 5 takken dille
- 1 tl Dijon mosterd
Instructies
- Spoel de krieltjes schoon en kook ze in ongeveer 15 minuten gaar in gezouten water.
- Blancheer de groene asperges en giet ze dan af en gril ze in een pan.
- Laat de krieltjes en gegrilde asperges afkoelen.
- Snijd de filets van de kip, verwijder het vel en snijd de filets in plakken.
- Saus: hak de dilleblaadjes fijn en meng de ingrediënten hiervoor in een kommetje en breng op smaak met peper en zout.
- Verdeel de sla op een grote schaal (of borden) en leg de kip, asperges en krieltjes hierop. Lepel de saus erover of serveer apart erbij en garneer met dilletakjes.