Kippendijen met za’atar en kikkererwten

Dit recept van kippendijen met za’atar en kikkererwten is een recept van de Britse TV chef Nigel Slater. Het is een gerecht uit zijn programma Nigel Slater’s Middle East, waarin hij een culinaire reis maakt door de Midden-Oosterse landen. Zijn recept heet Za’atar chicken with chickpeas and garlic yoghurt. Toen ik dit simpele gerecht voorbij zag komen, wist ik al gelijk dat wij dit lekker zouden vinden en heb ik het daarom snel gemaakt. En ik kan jullie verklappen dat het inderdaad superlekker is. Simpel maar met zoveel smaak, probeer het eens.

Kip

Je had vroeger de reclameslogan: kip het meest veelzijdige stukje vlees. En dat is ook zo, behalve een lekkere gebraden hele kip, kan je nog zoveel meer met alle delen van de kip bereiden. Ik ben gek op kip, maar ja ik ben dan ook geboren en opgegroeid in Barneveld. En mijn beide opa’s zaten in de kip- en eierhandel, dus werd er veel kip gegeten bij ons thuis. Kip verveelt nooit en als ik niet weet wat ik koken moet, dan gooi ik meestal een hele kip in de oven. Elke keer natuurlijk wel anders gekruid, zodat het toch weer anders smaakt.

Ik koop de kip meestal vers uit eigen polder bij mijn kippenboer Karin van Polderkip. Zij telen ook de lekkerste Polderknoflook en die twee gaan heel goed samen kan ik je verklappen. Het is een duurzaam en kringloopbedrijf wat het milieu minder belast. Ze gebruiken eigen graan om de kippen te voeren en de kippenmest wordt weer gebruikt voor hun eigen gewassen zoals de knoflook.
Karin is een moderne boer en is altijd bezig om haar bedrijf te verbeteren. En om het haar klanten makkelijk te maken. Zo hebben zij aan de weg een heuse automaat waar je de beter leven kip uit kunt halen.

Za’atar

De Midden-Oosterse kruidenmix za’atar is al aardig ingeburgerd in ons land. Zo kan je het al bij heel veel supermarkten kopen. Ik haal het meestal bij een Turkse winkel. Je kunt de mix gebruiken als dip bij Turks brood met olijfolie of als marinade voor vlees of kip.
Het geeft deze kip een heerlijke en bijzondere smaak.

Tips:

  • Als je niet van koriander houdt, gebruik dan verse muntblaadjes.
  • Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling ⭐⭐⭐⭐⭐ achterlaten.

 

Recept Kippendijen met za’atar en kikkererwten:

Kippendijen met za’atar en kikkererwten. Een heerlijk maar simpel te maken gerecht van Nigel Slater. Dze kip met za'atar kruiden wil je proeven!
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Totale tijd 55 minuten
Gang Hoofdgerechten
Keuken Midden Oosten
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 4 kippendijen
  • olijfolie
  • 3 el za’atar
  • 8 teentjes knoflook
  • 2 blikken (à 400 gr) kikkererwten
  • tl harissa
  • 200 ml Griekse yoghurt
  • 1 bosje koriander

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200˚C en leg een vel bakpapier op de ovenplaat.
  • Leg de kippendijen op de ovenplaat en giet er een beetje olijfolie over. Bestrooi ze aan beide kanten met de za’atar, peper en zout. Leg de ongepelde teentjes knoflook erbij.
  • Schuif de bakplaat in de oven en bak dit 30 minuten.
  • Giet de kikkererwten af en spoel ze af met koud water, laat goed uitlekken. Doe de kikkererwten met een beetje olijfolie, harissa, peper en zout in een kom en meng dit goed.
  • Verdeel de kikkererwten over de bakplaat naast de kippendijen en schuif de bakplaat weer in de oven. Rooster het nog in ongeveer 15-20 minuten tot de kip gaar is.
  • Haal de bakplaat dan uit de oven. Druk de knoflook uit hun velletjes in een schaaltje. Prak dit fijn en meng de yoghurt erdoor. Breng op smaak met peper en zout.
  • Lepel de kikkererwten en kippendijen op een schaal of op de borden en garneer met de korianderblaadjes.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating