Ik heb toch een heerlijk gerecht voor jullie. Deze kipgehaktburgertjes met baharat en parelcouscous salade is bijzonder smakelijk door de Midden-Oosterse specerijen en kruiden die erin verwerkt zijn. Je kunt het gerecht warm, lauwwarm en zomers zelfs koud serveren.
Kipgehakt
Tegenwoordig is er in elke supermarkt bij de vlees afdeling kipgehakt te koop. Koop wel het naturel kipgehakt, want je wilt het zelf op smaak brengen met de baharat kruiden. Als je geen kipgehakt kunt vinden, kan je dit zelf maken door kipdijfilets in een keukenmachine fijn te malen. De burgertjes worden zonder ei en paneermeel aangemaakt, puur het gehakt en de kruiden.
Als je de burgertjes een uurtje in de koelkast laat staan, stijven ze wat op en kan je ze makkelijker bakken zonder dat ze uit elkaar vallen. Dit zou je eventueel al de avond ervoor kunnen doen.
Baharat
Baharat is een heerlijke warme specerijenmelange uit het Midden-Oosten. Je kunt het gebruiken in diverse Midden-Oosterse gerechten zoals tajines, falafel, hummus of als marinade op vlees of kip. De mix bestaat uit paprika, kaneel, korianderzaad, zwarte peper, komijnzaad, kardemom, ui, knoflook, nootmuskaat, kruidnagel, cayennepeper.
Vooral de nootmuskaat en kaneel zijn kenmerkend in deze mix. De kaneel geeft het een lichtzoete smaak, wat ik erg lekker vind.
Parelcouscous
Ik ben gek op parelcouscous. Die mini bolletjes pasta waar je zoveel mee kunt doen. Je hoeft het maar heel kort te koken, na ongeveer 10 minuten is het al gaar. Omdat ik de structuur van couscous niet goed verdraag, gebruik ik altijd parelcouscous.
Deze parelcouscous wordt veel gebruikt in de Israëlische, Jordaanse en Libanese keuken.
Je vindt het in de grotere supermarkten of Turkse winkels.
En omdat ik er zo gek op ben, kan je diverse recepten met parelcouscous vinden op de site, zoals bijvoorbeeld deze Parelcouscous salade met bietjes, mierikswortel en dille of Parelcouscous met geroosterde pompoen en groenten.
Gegrilde paprika
Ik grill meestal de paprika’s omdat ze dan nog lekkerder en zoeter worden. Er zijn potten gegrilde paprika te koop, maar meestal worden die bewaard in azijn en dat vind ik dan weer niet lekker. Het kost even wat tijd om ze te grillen, maar je zou dit de avond ervoor al kunnen doen.
Tips:
Je vindt baharat in een blikje met blauw etiket bij de grote supermarkten of in Turkse winkels.
Mocht je deze kruidenmix kopen dat kan je er ook nog deze Baharat lamsreepjes met yoghurtsaus, Pastinaak en wortelsoep met baharat en/of Baharat lamshaasje met parelcouscous nog mee maken.
Recept Kipgehaktburgertjes met baharat en parelcouscous:
Ingrediënten
- 400 gr kipgehakt naturel
- 1 tl baharat
- 7 gedroogde abrikozen
- 4 takken koriander
- 2 rode paprika’s
- 350 gr parelcouscous
- 10 tomaatjes
- 10 gedroogde abrikozen
- ½ rode ui
- 6 takken koriander
- 25 gr hazelnoten
- 4 el olijfolie
- 1 el citroensap
- ½ tl harissa
- 4 el Griekse yoghurt
- 1 tl harissa
- 1 teentje knoflook
- peper en zout
Instructies
- Meng het kipgehakt met de baharat kruiden. Snijd de gedroogde abrikozen en koriander fijn en meng dit ook door het gehakt. Breng op smaak met peper en zout.
- Vorm hiervan 8 balletjes en druk die plat tot burgertjes. Leg ze op een bord voorzien van plasticfolie en dek ze af met plasticfolie. Leg ze een uurtje in de koelkast om op te stijven.
- Verwarm de oven voor op grillstand 200˚C. Snijd de paprika’s doormidden, leg ze op een bakplaat voorzien van aluminiumfolie en schuif dit vlak onder de grill.
- Rooster ze tot ze zwart geblakerd zijn. Haal ze dan uit de oven en laat ze afkoelen voordat je de velletjes eraf trekt. Snijd ze dan in blokjes en doe ze in een kom.
- Kook de parelcouscous volgens aanwijzing op de verpakking. Giet het dan af en doe het in de kom bij de paprika.
- Snijd de tomaatjes, gedroogde abrikozen, rode ui, koriander en hazelnoten en doe dit in de kom bij de parelcouscous.
- Maak de salade aan met de olijfolie, citroensap en harissa en breng eventueel op smaak met peper en zout. Maak de saus door deze ingrediënten met elkaar te mengen.
- Bak ondertussen de burgertjes in een antiaanbakpan in een scheutje olijfolie aan beide kanten goudbruin en gaar in ongeveer 5 minuten.
- Lepel de parelcouscoussalade op de borden met 2 burgertjes. Serveer de burgertjes eventueel op een bedje baby spinazie en met de yoghurtsaus apart.