Italiaanse warme chocolademelk oftewel Cioccolata Calda is een mok vol romige, heerlijk dikke warme chocolademelk. Deze dikke warme chocolademelk is een glas vol romige, heerlijke warme chocolademelk, gemaakt met echte chocolade en melk, het ultieme comfortdrankje voor een koude dag. Dik, romig en chocoladeachtig.
Cioccolata Calda
Wat maakt Cioccolata Calda (Italiaanse warme chocolademelk) zo speciaal?
Italiaanse warme chocolademelk wordt net zo goed gedefinieerd door de textuur als door de smaak. Het wordt meestal gemaakt met een verdikkingsmiddel, zoals maïzena (wat hetzelfde ingrediënt is dat wordt gebruikt om puddingen dikker te maken). Ik heb ook recepten gezien die het zetmeel weglaten en vragen om heel veel gesmolten chocolade, die op zichzelf ook een beetje dikker wordt als het afkoelt.
Ik heb dus maïzena gebruikt, maar ik voeg ook gesmolten pure chocolade toe. Het resultaat is rijker en het is heerlijk.
Niet alle Italiaanse warme chocolademelk is zo dik als deze versie. Als je het maakt, is het makkelijk om het mengsel per ongeluk een seconde te lang op het vuur te laten staan en te eindigen met warme pudding. Als dat gebeurt, roer er dan wat extra hete melk doorheen.
Dus hier ben ik dan, terwijl het koele, regenachtige weer begint, en het enige waar ik aan kan denken is het maken van een mok van deze geweldige dikke Italiaanse warme chocolademelk, samen met wat versgebakken Cantuccini koekjes.
Dit spul is goud waard, gemaakt met echte chocolade en een beetje cacao. Ik heb volle melk gebruikt, maar je kunt ook halfvolle of magere melk nemen.
Helaas is dit een ander recept waarbij roeren vereist is. Maar maak je geen zorgen, het resultaat is het meer dan waard.
Dit dikke warme chocolademelk recept is zo romig en heerlijk dat je het niet eens met slagroom of marshmallows hoeft te bedekken. Maar als je dat wel doet, zal ik je niet tegenhouden. Geniet ervan!
Maken
Hoe maak je Italiaanse warme chocolademelk:
Klop in een kleine kom maïzena, cacaopoeder, suiker en 1 eetlepel melk tot een glad mengsel. Zet dit even apart.
Verhit de melk in een pan tot het kookt. Zet het vuur laag, begin te kloppen en voeg het melk/maïzena-mengsel toe. Blijf kloppen tot het mengsel glad is.
Voeg vervolgens de stukjes chocolade toe en klop nog ongeveer 3 minuten. Serveer direct.
Nog meer warme chocolademelk:
Zelfgemaakte warme chocolademelk
Warme witte chocolademelk met bessenroom
Witte chocolademelk met Dalgona en drank
Warme roze chocolademelk
Tips:
Gebruik het liefst pure chocolade van goede kwaliteit.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.
Recept Italiaanse warme chocolademelk:
Ingrediënten
- 100 gr 100 gr pure chocolade
- 250 ml melk
- 1 tl maïzena
- 2 el cacaopoeder
- 1-2 el suiker
- 1 el melk
Instructies
- Meng in een kleine kom maïzena, cacaopoeder, suiker en 1 eetlepel melk tot een glad mengsel. Zet apart.
- Verhit in een middelgrote pan de melk tot het kookt, zet het vuur dan laag.
- Voeg het melk/maïzena mengsel toe, terwijl je blijft kloppen tot het glad is.
- Voeg de gehakte chocolade toe aan de pan en laat het zachtjes koken. Klop het door het mengsel tot het begint te bubbelen, ongeveer 3 minuten (dit zal de maïzena activeren).
- Blijf koken, klop constant tot het mengsel iets dikker is geworden. Zet het vuur uit, maar blijf nog een minuut kloppen. Door de restwarmte wordt het mengsel dikker.
- Verdeel de warme chocolademelk over 2 kleine mokken. Serveer zoals het is of met een toef slagroom.