Matcha lovers opgelet! Je hoeft niet naar Starbucks voor een iced matcha latte. Maak dit recept gewoon thuis! Deze energieke drank is koel, romig en heerlijk, ideaal voor een warme zomerdag.
Maak kennis met mijn favoriete recept voor iced matcha latte! Ik maak dit energieke drankje bijna elke dag, van het begin van de zomer tot de temperaturen dalen in de herfst. Het is koel en romig, met een licht grassige, aardse smaak waar ik dol op ben.
Matcha
Voordat we met het recept beginnen, wil ik je wat info over matcha geven. Dit groene theepoeder werd in de jaren 1100 al in Japan gemaakt. En het wordt nog steeds gebruikt in traditionele Japanse theeceremonies. Matcha, gemaakt van in de schaduw gegroeide groene theebladeren die tot een fijn poeder worden vermalen, staat bekend om zijn hoge gehalte aan antioxidanten. Omdat je het hele theeblad consumeert, bevat het ook meer cafeïne dan gewone groene thee, maar vaak nog steeds minder dan een kopje koffie.
Matchapoeder bestaat dus uit gemalen groene theeblaadjes. In plaats van een kopje thee te zetten met theeblaadjes, worden de blaadjes in dit poeder opgelost in het warme/hete water. Als je ooit het voorrecht hebt om Japan te bezoeken, ga dan zeker naar een theehuis en koop wat mooi matchapoeder.
Matcha is een paar jaar geleden enorm populair geworden en tegenwoordig vind je een iced matcha latte op de menukaart van bijna elke koffiezaak. Ik bestel er nog steeds af en toe een, maar meestal maak ik mijn iced matcha latte liever thuis. Dit is waarom:
Ik bepaal zelf de balans van smaken. Ik heb wel eens waanzinnig zoete iced matcha lattes gedronken in koffiebars. En ik heb er ook wel eens eentje gehad die gewoon alleen maar naar melk smaakte. Thuis kan ik mijn favoriete verhouding matcha en vloeistof gebruiken en naar smaak zoetstof toevoegen. Als je je eigen iced matcha latte maakt, proef dan en pas de smaken aan om een balans te vinden die je lekker vindt.
Matcha Lattes kunnen warm en koud gemaakt worden!

Ben jij ook zo dol op matcha? Probeer dan ook eens deze:
- Mango smoothie met matcha kokosroom
- Matcha Gin Sour
Tips:
- Melkopties voor deze matcha latte: sojamelk, havermelk, amandelmelk, cashewmelk of koemelk.
- Heb je geen bamboegarde? Dan kan je gemakkelijk een iced matcha latte in de blender maken. Voeg het matchapoeder, water en melk toe en mix tot een schuimig mengsel.
- Voeg naar smaak zoetstof toe en serveer met ijs.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling ⭐⭐⭐⭐⭐ achterlaten.
Recept Iced Matcha Latte:
Equipment
- matcha-garde
- blender
Ingrediënten
- 2 tl matchapoeder
- 1-2 el heet water
- 250 ml warm water
- 200 ml melk naar keuze
- 1 tl citroenrasp
- 2 el citroensap
- 10 verse muntblaadjes
- 2 el honing of agavesiroop
- ijsblokjes
Instructies
- Doe het matchapoeder in een mengbeker of komt.
- Giet er 1 tot 2 eetlepels heet water bij en klop tot de matcha volledig is opgenomen in het water. Dit zou een beetje een pasta moeten vormen.
- Giet het resterende warme water erbij en meng.
- Laat afkoelen en zet het mengsel ongeveer 15 minuten in de koelkast om koud te worden.
- Doe de afgekoelde matcha thee in een blender.
- Voeg de melk, citroenrasp en -sap, verse munt en honing toe.
- Mix tot alles goed gemengd is.
- Vul twee glazen met ijsblokjes en voeg de matcha toe tot het glas vol is.
- Serveer met een rietje, schijfje citroen en takje verse munt.


