Rijk en voedzaam, Hongaarse goulash soep is een must-have tijdens de koude maanden! Deze soep wordt bereid van een zelfgemaakte runderbouillon* met vlees. Geen wonder dat deze dieprode stoofpot wordt beschouwd als het nationale gerecht van Hongarije; het is werkelijk een hartverwarmende maaltijd.
Hongaarse Goulash soep
Hoewel je de bouillon zeker kunt inkoken om goulash meer op een stoofpot te laten lijken, wordt het traditioneel geserveerd als soep met bouillon. Ik heb het gemaakt volgens mijn moeders recept en volgens haar is het een ongebonden soep met vlees en paprika erin. Echte goulash wordt niet met bloem gebonden. Het heeft de consistentie van een soep, en niet van een ingedikte stoofpot.
Het is weer soepweer en ik ben er heel blij mee! Weinig dingen maken me zo vrolijk als een kom soep of stoofpot op een koude dag. En authentieke goulash soep is een van mijn favorieten, een gerecht dat ik graag in de herfst en winter regelmatig op tafel zet.
Authentiek of niet, deze heerlijke verwarmende soep moet je absoluut proberen nu de kouder wordt!
Wat is Goulash?
Goulash, of Gulyás in het Hongaars, is een traditionele Hongaarse soepachtige stoofpot, gemaakt van rundvlees of varkensvlees en groenten, op smaak gebracht met veel paprika. Het wordt beschouwd als een van de nationale gerechten van Hongarije, maar wordt ook in andere delen van Europa gegeten.
Ik heb de soep zonder aardappelen, bleekselderij en wortelen gemaakt. Maar de meeste recepten worden wel gemaakt met deze ingrediënten.
Karwijzaad is een must in authentieke rundvleesgoulash. Het heeft een uniek smaakprofiel dat nootachtig en bitterzoet is, met een vleugje citrus, anijs en peper. Een klein beetje is al genoeg, dus ik gebruik slechts een theelepel hele karwijzaadjes die ik kneus in een vijzel.
Zoete paprikapoeder is het ingrediënt dat goulash zijn kenmerkende warme smaak en roodachtige kleur geeft! Ik heb er voor extra pit ook nog gerookte paprikapoeder aan toegevoegd.

Erbij
- Goulash wordt traditioneel geserveerd met een klodder zure room en een lekker stuk knapperig brood is ook een goede keuze en absorbeert alle heerlijke bouillon die in de kom achterblijft.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling ⭐⭐⭐⭐⭐ achterlaten.
Recept Hongaarse Goulash soep:
Ingrediënten
- 3 grote uien
- 2 rode paprika's
- 4 teentjes knoflook
- 2 el plantaardige olie
- 2 el zoete paprikapoeder
- 1 el gerookte paprikapoeder
- 1 tl karwijzaad geplet
- 100 ml tomaten passata
- 2 laurierblaadjes
- 1,5 ltr runderbouillon*
- Topping
- 6 el zure room
- 2 el gehakte bladselderij
Instructies
- Maak de bouillon volgens het recept en bewaar het vlees waarvan je de bouillon getrokken hebt.
- Snijd de uien in dunne halveringen. Snijd de paprika in reepjes en snijd de knoflook in dunne plakjes.
- Verhit de olie in een grote braadpan op middelhoog vuur en bak de uien 2-3 minuten tot ze glazig zijn. Roer vervolgens de rode paprika erdoor en bak ze tot ze zacht zijn, ongeveer 5 minuten. Voeg tot slot de knoflook toe en bak een minuut, tot de geur vrijkomt.
- Roer de paprikapoeders erdoor en meng alles tot het goed gemengd is. Laat het een paar seconden koken zodat de smaken en aroma's vrij kunnen komen.
- Giet de tomatensaus erbij en voeg de karwijzaadjes, laurierblaadjes en een snufje zout en peper toe.
- Doe dit in de pan met bouillon en vlees. Breng aan de kook, doe het deksel op de pan en zet het vuur laag. Laat 15 minuten sudderen.
- Proef en voeg indien nodig zout en peper toe.
- Om te serveren, schep de soep in kommen en serveer eventueel met een klodder zure room en wat knapperig brood!



8 reacties
Warom hebt u gekozen om er geen rundvlees en aardappelen in te doen?
Dit zijn juist één van de belangrijkste kenmerken van goulashsoep.
Hoi Evelien, er zit heel veel vlees in deze goulash soep, maar ik heb er inderdaad geen aardappelen bij gedaan. Natuurlijk kan je er aardappelen bij doen als je dat lekker vindt.
Groetjes, Hanneke
Zie dat ik erover heen heb gelezen dat je het vlees van de bouillon apart moet houden.
Ik ga het recept zeker een keer maken met wat aardappelen er door heen.
Hoi Evelien, natuurlijk kan je er aardappelen door heen doen als je dat lekker vindt. Laat je me weten hoe het gegaan is en of je het lekker vindt?
Groetjes, Hanneke
Ik wil zaterdag met dit recept aan de slag.
Laat het je zeker nog weten wat ik er van vond.
Maar heb er alle vertrouwen in dat dit een lekker recept is want bijna alle recepten van je site vind ik heerlijk.
Hallo Evelien, nou succes en dankjewel. Altijd fijn om te vernemen dat iemand mijn recepten lekker vindt.
Groetjes, Hanneke
Nou heb de goulashsoep zaterdag gemaakt en gelijk een dubbele hoeveelheid (wel net wat aardappelen en wat extra paprika er door) maar we vonden het allemaal heerlijk.
Het laatste beetje is vandaag ook al op gegaan dus snel maar nieuwe maken.
Oh zo fijn om te horen Evelien, dankjewel voor het delen.
Groetjes, Hanneke