Het is najaar, dit betekent dat de avonden langer worden en we de gezelligheid naar binnen brengen. Kaarsjes en open haard aan en een lekkere kaasplank op tafel. Een heel goed glas wijn erbij en genieten maar. Of maak een heerlijke kaasplank als afsluiting van een feestelijk etentje thuis en daarna kan je nog een zoet dessert serveren. Maar hoe stel je een goede kaasplank samen? Geen paniek, met deze tips kan jij heen lekkere plank samenstellen en jouw gasten imponeren en verwennen.
Een goede kaasplank bestaat uit verschillende soorten kaas met daarbij nog bijvoorbeeld walnoten, een dadelbrood, blauwe druiven en een zelfgemaakte chutney of druivenjam. Hierdoor is er voor iedereen wat wils. Koop deze kazen wel bij een kaasboer.
Je kunt de kaas in 7 soorten verdelen:
witschimmel
roodflora
blauwschimmel
half harde kazen
harde kazen
verse kazen
geiten -en schapenkazen
Het lekkerst is dat je minimaal een kaasje uit deze groepen kiest voor een gevarieerd kaasplankje.
Hoe stel je een goede kaasplank samen?
Gebruik een mooie houten plank om de kaas op te leggen.
Kies minimaal drie verschillende kaassoorten, het lekkerst is dat ze qua kleur, smaak en structuur verschillend zijn.
Reken ongeveer 100-150 gram kaas per persoon.
Haal de kaasjes minimaal een half uur voor het serveren uit de koelkast om op temperatuur te komen (dan komen de smaken goed tot hun recht).
Leg ze in de volgorde van mild en romig, naar hard en pittig.
Gebruik per kaassoort een ander kaasmesje.
Serveer er verschillende soorten toast of stokbrood bij.
Vul de plank aan met zelfgemaakte chutney’s of jams.
De kazen
Ik heb de volgende kazen op mijn plank gelegd: een lekkere Roombrie en een Rustique Camembert.
Een bijzondere kaas uit de Franse Jura, de Comté. Deze pikante kaas met een nootachtige smaak wordt gemaakt van rauwe melk.
Als blauwschimmel heb ik gekozen voor de karakteristieke Italiaanse Gorgonzola en de Franse romige en pittige kaas Saint Agur.
De half harde pittige en romige streekkaas – de Trappistenkaas, afkomstig uit het Belgische Gent.
Deze bijzondere en goddelijke Italiaanse Pecorino met truffel mag ook niet ontbreken van mij. Het is een schapenkaas met zwarte truffels, een ware delicatesse voor de liefhebber.
De harde Spaanse schapenkaas Manchego doet het ook heel erg goed op een kaasplank.
Maar ook de zachte verse Chèvre gerijpt is er ook een voor de liefhebber.
Als laatste lag er een lekkere Franse dessertkaas de Morbier te shinen op de plank. Deze kaas heeft een ader van as in de kaas, die een heerlijke licht pikante smaak geeft.
Wijn erbij?
Een glas wijn of port is natuurlijk erg lekker bij een kaasplank. Er zijn ook diverse bier- of theesoorten die goed samengaan met kaas.
Maar bij elke kaassoort combineert weer bij een bepaalde wijn. Hoe zachter de kaas, hoe fruitiger de wijn die erbij past. Een pittige kaas vraagt weer om een donkere rode wijn.
En wil je graag weten welke wijn het beste bij welke kaas past? Lees dan deze blog hierover.