Elk soort groente heeft zijn eigen bereidingstijd. Maar Hoe lang moet je groente koken?
Ik heb hieronder de kook-, stoom-, en baktijden vermeld van de meest voorkomende groentesoorten.
De aanbevolen hoeveelheid groente om per persoon per dag te eten is 250 gram. Houd er rekening mee dat na het schoonmaken en koken van de groente er veel minder overblijft.
Deze kooktijden zijn gebaseerd op porties van 250 gram, kook je meer groente dan zal de kooktijd iets langer zijn. En ik ben van gesneden (rauwe) groente uitgegaan, tenzij anders vermeld. Snijd de groente overigens niet al te fijn!
Als er ergens geen kooktijd vermeld staat, dan zou ik deze groente niet op deze manier bereiden (koken/stomen/bakken). En als de tijd bij het bakken erg kort is, kan je ervan uitgaan dat het hier om roerbakken (wokken) gaat.
Ik heb er geen tijden voor het koken in de magnetron erbij gedaan, omdat ik daar niet zo’n voorstander van ben.
Hoe lang moet je groente koken, stomen of (roer)bakken:
GROENTE | koken | stomen | (roer)bakken |
Aardappelen | 15-20 | 10-12 | – |
Aardpeer | 5-8 | 8-10 | 5-8 |
Andijvie | 7-10 | 10-15 | 6-8 |
Artisjok (heel) | 45 | – | – |
Asperges groen | 6 | 6-7 | 3-4 |
Asperges wit | 8-12 | 10-15 | 3-5 |
Aubergine | – | – | 5-6 |
Bimi | 3 | 3-4 | 3-5 |
Bleekselderij | 10 | 10-15 | 6 |
Bloemkool | 8-10 | 8-12 | 20-22 |
Boerenkool | 15-20 | 15-25 | 10-15 |
Bospeen (heel) | 10-20 | 25-30 | – |
Bosui | – | 3-5 | 2-4 |
Broccoli | 4-5 | 5-6 | 4-5 |
Champignons | – | 5 | 3-5 |
Chinese kool | 8 | 8-10 | 3-6 |
Courgette | 3-5 | 4-6 | 3-5 |
Erwten | 8-10 | 5-8 | – |
Groene kool / Savooiekool | 8-12 | 15-20 | 6-8 |
Haricots verts (heel) | 5-8 | 7-10 | 6-8 |
Kapucijners | 5-10 | – | – |
Knolselderij | 15-18 | 15-20 | 10-20 |
Koolraap | 15-20 | – | – |
Koolrabi | 10-15 | 15-20 | 15-20 |
Kousenband | 5-10 | 10-15 | 5-6 |
Maïskolf (heel) | 10-12 | 10-20 | 20-25 |
Paddenstoelen | – | 5 | 3-5 |
Paksoi | 5 | 8-10 | 4-6 |
Paprika | – | 5-10 | 4-6 |
Pastinaak | 10-20 | 20-30 | 10-15 |
Peterseliewortel | 10 | 15-2015 | 15-20 |
Peultjes | 4-7 | 6-8 | 5 |
Pompoen | 10-20 | 15-30 | 10-20 |
Postelein | 5 | – | 2-3 |
Prei | 8-10 | 10-14 | 2-4 |
Raapjes/meiknol | 10 | 15-20 | 15-20 |
Raapstelen | 4-6 | – | 2-3 |
Rabarber | 5-10 | – | – |
Rode biet rauw (heel) | 50 | 40-60 | – |
Rodekool | 10-15 | 20 | 15 |
Romanesco | 6-10 | 15 | 5-10 |
Savooiekool | 7-12 | 10-20 | 6-8 |
Schorseneren | 10-17 | 25-35 | 20-30 |
Snijbiet | 5-10 | 13-15 | 5-7 |
Snijbonen | 8-12 | 15-20 | 8-10 |
Sperziebonen | 10-20 | 20-25 | 10-15 |
Spinazie | 3-5 | 5-6 | 2-3 |
Spitskool | 8-12 | 15-20 | 5-7 |
Spruiten | 10-12 | 10-15 | 10-15 |
Sugarsnaps | 3-5 | 4-6 | 3-5 |
Taugé | 0,5 | – | 1 |
Tuinbonen | 7-15 | – | – |
Uien | – | – | 5-10 |
Venkel | 10-15 | 20-25 | 5-10 |
Waterkers | 1-2 | 2-4 | 2-3 |
(Winter)postelein | 2-4 | 5-7 | 2-4 |
Winterwortel | 10-20 | 25-30 | 10-20 |
Witlof | 7-12 | – | 3-5 |
Witte kool | 10-13 | 15-20 | 6-8 |
Zeekraal | 2 | 3-4 | 2-3 |
Zoete aardappel | 10-20 | 20-30 | 10-18 |
Koken, stomen of bakken?
Nu vraag jij je misschien af wat is gezonder? Koken, stomen of bakken. En op welke manier blijven de vitamines behouden?
Koken en stomen zijn goede manieren om groenten te bereiden. Hierbij blijven smaak en vitamines goed behouden, tenzij je ze te lang kookt. Bij stomen blijven de vitamines iets meer behouden omdat de groenten niet met water in contact komen.
Als je de groenten kookt, kook ze dan niet met teveel water en vooral niet te lang. Het beste en lekkerste is als je ze beetgaar kookt. Dus tussendoor even proeven of de groente gaar genoeg is naar jouw wens.
Bij stomen kan je een speciale stoompan, elektrische stomer of een stoomoven gebruiken. Heb je dit niet dan kan je ook een vergiet of stoommandje gebruiken die je boven een pan met kokend water zet.
Laat je mij het even weten als je een groente in dit lijstje mist?