Ik heb een hekel aan voedselverspilling, dat begon al toen ik bij mijn ouders in het restaurant werkte. Al het eten wat terug kwam van de tafels werd gelijk in de vuilnis gegooid. Zo zonde vond ik dat. Maar hoe kunnen we voedselverspilling tegengaan?
Wist je dat er één derde van ons voedsel in de kliko terecht komt? Wij gooien gemiddeld 50 kilo per persoon (is € 150,-) aan voeding weg! En dat is zonde … niet alleen voor het milieu maar ook van onze portemonnee! Efficiënt inkopen en koken en je voedsel op de juiste manier bewaren, kan al een (afval)berg schelen.
Niet alleen verse producten worden weggegooid, maar ook houdbare producten belanden veel te snel in de prullenbak. Check mijn blog Welke levensmiddelen zijn ten minste houdbaar tot? waarin je kunt lezen dat veel producten veel langer bewaard kunnen worden.
Hoe kunnen we voedselverspilling tegengaan:
Boodschappenlijstjes maken
Het beste is om een boodschappenlijstje voor je weekmenu te maken. Plan van te voren om wat je die week wilt gaan eten. Bekijk dan eerst kritisch je koelkast, vriezer en voorraadkast wat er nog in huis is en bepaal dan pas wat je verder nog nodig hebt. Houd je aan je lijstje, doe geen impuls aankopen (lees aanbiedingen) en ga vooral niet boodschappen doen als je honger hebt. Grote kans dat je in de verleiding komt om nog meer in te slaan dan er op jouw lijstje staat.
Het goed bewaren van verse producten is ook heel belangrijk. Weet waar en hoe je producten bewaren moet. En let goed op de houdbaarheidsdatum, maak het op tijd op!
Natuurlijk moet je niet meer koken dan je kunt opeten. Maak gebruik van een keukenweegschaal en/of maatbekers om de juiste porties per persoon te bereiden. Of je kookt een grotere hoeveelheid en bewaart een extra portie in de vriezer voor een volgende keer, als je wat minder tijd of zin hebt om te koken.
Koken met restjes
Als je toch met restjes groenten blijft zitten, maak er dan een lekkere salade of soep van voor de lunch. Op deze manier ontstaan de meeste salades die ik maak. Heb je bijvoorbeeld nog een wortel in de koelkast liggen, maak er dan deze salade van.
Gebruik gekookte rijst of graanproducten om te verwerken in een salade samen met andere restjes groenten en/of vlees.
Zo had ik nog 1 wortel, 2 asperges, 1 chioggiabiet, 1 lenteui en een klein stukjes ijsbergsla in de koelkast liggen. Heb de groenten geschild en grof geraspt en fijngehakt. De lente-ui in dunne ringen gesneden. Dressing gemaakt van 2 el yoghurt, 1 tl mosterd, 1 tl honing, wat peper en zout en alles door elkaar gemengd. Het is een heerlijke lunchsalade geworden. En dat kan jij ook maken. Kijk maar in de koelkast wat er nog ligt.
Van allerlei kleine restanten (groene) groenten kan je ook een groene groentesoep van maken. Zo zie je maar, je hoeft kleine porties groenten en of vlees/vis die in je koelkast liggen niet weg te gooien. Creëer er weer een ander gerecht van, salades, soepen, stoofpotjes, etc. Daarbij kan je ook nog andere producten gebruiken die je in je voorraadkast hebt staan. Met wat groentes en een blikje tomaten kan je bijvoorbeeld een gezonde pastasaus maken.
Maak een wrap van wat restjes gebraden kip, spinazieblaadjes en een lekkere dressing. Of verwerk stukjes vlees en groenten in een omelet.
Of wat te denken van fruit wat dreigt overrijp te worden. Maak het schoon en snijd het in stukken en vries het in. Hiervan kan je dan weer de lekkerste smoothies maken, zoals bijvoorbeeld een smoothie met peer, minneola, kiwi en nectarine of zoete aardappel smoothie.
Allerlei kleine restantjes ongekookte pasta over? Maak deze stevige Pastasoep ervan.
Gekookte aardappelen over, maak er gebakken aardappeltjes van. Bak ze eventueel met wat spekjes en kruiden zoals tijm of rozemarijn voor nog meer smaak.
Kruiden over? Hiervan kan je een pesto, dressing, kruidenolie of kruidenboter van maken.
Stukjes kaas over? Rasp ze en gebruik ze over een pizza, in een omelet of om te gratineren.
Gooi oud niet weg, je kunt er nog heel veel lekkers van maken. Wat dat allemaal is, kan je hier lezen.
Restje yoghurt over? Verwerk het in een Yoghurt kersen cake of een yoghurtdressing.
Mocht je nog ouderwets koffie zetten met een filter koffieapparaat en je houdt een pot koffie over; maak er een koffiegranita, ijskoffie of een Koffie amandel en banaansmoothie
van.
Overrijpe bananen in de fruitschaal? Die zijn heel goed geschikt om een bananenbrood mee te maken.
Heb je voor een recept alleen maar eigeel gebruikt? Maak dan van de overgebleven eiwitten een meringue.
Of als je eigeel overhoudt kan je daar weer een mayonaise of custardvla van maken.
Zo zie je maar, je kunt restanten weer heel goed gebruiken in andere gerechten.
Houd je dan toch kliekjes over, laat dit dan goed afkoelen en bewaar het in afgesloten bakjes de koelkast. Dit blijft ongeveer 3 dagen goed in de koelkast.
Ruim je koelkast en voorraadkast regelmatig op, zo kan je beter bijhouden wat er nog in ligt om te gebruiken.
Zullen we met z’n allen proberen om voedselverspilling tegen te gaan?
Heb jij nog goede tips om voedselverspilling tegen te gaan, dan verneem ik dat graag van je.