Hertenbiefstuk met rode wijnsaus

Ben jij ook zo gek op een lekker stukje hertenvlees? Dan heb ik een heerlijk en feestelijk recept voor je. Deze hertenbiefstuk met rode wijnsaus, pastinaakpuree en cranberry-bietencompote moet je proberen! Hertenbiefstuk staat bekend om zijn fluweelzachte, malse smaak en is perfect voor een feestelijk etentje thuis.

Hertenvlees: smaakvol en bijzonder

Hertenvlees heeft een iets krachtigere smaak dan ree. Het seizoen loopt van 1 augustus tot 15 februari, waardoor het ideaal is om in de herfst of winter te bereiden.

Tegenwoordig vind je hertenbiefstuk ook in de supermarkt, maar voor de beste kwaliteit haal je het bij een poelier of online slager. Hier komt het vlees vaak uit landen waar de herten een vrij en natuurlijk leven hebben gehad.

Wil je hert eens op een andere manier proberen? Probeer dan ook deze hertenbiefstuk met vijgen portsaus.

Belangrijk: Hertenbiefstuk moet medium rare tot rosé worden gebakken. Dan blijft het vlees op zijn malsst en sappigst.

Welke saus bij hertenbiefstuk

Een goed stuk hertenvlees verdient een passende saus die de smaak aanvult zonder te overheersen. Rode wijnsaus is een klassieker die perfect aansluit bij de volle, rijke smaak van hertenbiefstuk. Maar ook een portsaus met vijgen of een kruidige peperroomsaus werkt goed. Wil je iets frissers? Een cranberrysaus of balsamicojus geeft een lichtzure tegenhanger aan het malse vlees.

Pastinaak: een romige puree zonder extra groenten

Pastinaak, ook wel pinksternakel of witte peen, is een oude groente die nu weer populair is.

Wanneer je pastinaak kookt en pureert, krijg je een heerlijke romige puree. Het mooie hiervan is dat je geen extra groenten hoeft te serveren.

Welke groente bij hertenbiefstuk

Wil je toch groenten serveren naast je hertenbiefstuk? Kies dan voor smaken die goed samengaan met wild. Spruitjes met spek of kastanjes zijn een klassieke keuze, terwijl rode kool met appeltjes zorgt voor een zoete tegenhanger. Gegrilde wortelen, knolselderij of pompoen geven een warme, aardse smaak die goed bij het gerecht past.

Rode wijnsaus: de perfecte begeleider

Bij deze hertenbiefstuk serveer ik een klassieke rode wijnsaus. Deze saus past niet alleen bij hert, maar ook bij biefstuk, entrecote, tournedos en eendenborst.

Hoewel de saus niet moeilijk te maken is, geeft hij een gerecht wel een feestelijke uitstraling. Perfect voor een speciaal etentje thuis of met de feestdagen.

Tips voor de beste rode wijnsaus:

  • Gebruik een goede rode wijn. Een goedkope wijn beïnvloedt de smaak van de saus.
  • Kies een wijn die je ook bij het vlees schenkt. Vraag je slijter om advies.
  • Gebruik wildfond in plaats van bouillonblokjes. Dit geeft de saus een diepere smaak.

Meer weten over welke wijnen drink je bij wild? Lees het in mijn blog over wijn en wild.

Tips voor een stressvrij diner

  • De pastinaakpuree, rode wijnsaus en cranberry-bietencompote kun je een dag van tevoren maken. Verwarm ze op de avond zelf rustig in een pannetje.
  • Het recept voor cranberry bieten compote vind je hier.
  • Het recept voor rozemarijnzout vind je hier.
  • Geen keukenmachine? Gebruik een stamper of staafmixer voor de pastinaakpuree.

Hertenbiefstuk met rode wijnsaus recept:

Hertenbiefstuk met rode wijnsaus. Ben jij ook zo gek op een lekker stukje hertenvlees? Dan heb ik een heerlijk en feestelijk recept voor jou.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 40 minuten
Gang Hoofdgerechten, Kerst
Keuken Nederlands
Porties personen

Ingrediënten
  

  • 2 hertenbiefstukken
  • ½ tl rozemarijnzout
  • 20 ml olijfolie
  • 500 gr pastinaak
  • 20 gr roomboter
  • 30 gr slagroom
  • peper en zout
  • rode wijnsaus*
  • cranberry bieten compote**

Instructies
 

  • Maak alvast de rode wijnsaus en cranberry bieten compote. Dit kan je op de avond zelf opwarmen.
  • Laat het vlees ongeveer een half uur voor het bakken op kamertemperatuur komen.
  • Schil de pastinaken en snijd deze in kleine blokjes. Kook de blokjes in water met zout tot ze zacht geworden zijn (ongeveer 15-20 minuten).
  • Giet dan de pastinaakblokjes af en laat even uitstomen. Doe ze dan samen met een klont roomboter en een scheut room in de keukenmachine en mix tot een gladde puree.
  • Smeer de hertenbiefstuk rondom in met olijfolie en bestrooi ze dan met de rozemarijnzout.
  • Verhit een scheut olijfolie in een koekenpan en bak de biefstuk 2 minuten op hoog vuur.
  • Draai ze dan om en bak de andere kant ook een minuutje of twee. Laat het vlees daarna rusten op een bord losjes afgedekt met aluminiumfolie.
  • Serveer de hertenbiefstukjes met de rode wijnsaus, pastinaakpuree en de cranberry bieten compote.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating