Hele kip in bierpekel

Deze bereiding van een hele kip in bierpekel geeft een ontzettend lekkere en sappige kip. Het nat pekelen – oftewel brine in het Engels – is een manier van marineren van vlees en kip. Een ‘droge’ marinade, pekel of rub is makkelijker dan een natte pekel. Hierbij moet je ruim van te voren bedenken dat je de kip wilt pekelen in vocht. En dit vocht moet je eerst maken en laten afkoelen, voordat je de kip er in z’n geheel in laat marineren. Maar dan krijg je wel een ontzettend lekker resultaat.

 

Nat pekelen

 

Natte pekel geeft het vlees veel meer smaak en het vlees wordt malser hierdoor. Pekelen is eigenlijk marineren in zout. De natte manier is pekelen en gezouten water. Dit water kan je op smaak brengen met diverse kruiden en specerijen. Het voordeel van nat pekelen is dat de zoutconcentratie lager is dan het droge pekelen. Het vlees zal niet zout zijn, maar op smaak. Zeker als je de pekel nog voorziet van smaakmakers.

 

Je moet dus de tijd nemen voor deze manier van op smaak brengen van de kip of vlees. En die smaken trekken hierdoor helemaal in het vlees. Het zorgt ervoor dat de kip een lekker knapperig velletje zal krijgen en super sappig wordt. De tijd waarin de kip in het pekelbad ligt, hangt natuurlijk af van het gewicht van de kip.
Neem wel een lekkere verse kip van de kippenboer of bestel de kip online.

 

Ik heb behalve water ook nog donkerbruin bier gebruikt in de natte pekel. Dit geeft de kip een bijzondere smaak mee. Wil je dit niet gebruiken, vervang de hoeveelheid bier dan door water.
Reken 100 gram zout en 50 gram suiker per liter vocht.
Na het pekelen is het belangrijk dat je de kip goed afdroogt met keukenpapier. En voor het beste resultaat je de kip nog onbedekt een uurtje in de koelkast zet zodat deze helemaal goed kan opdrogen.

 

Behalve kip kan je andere grote stukken vlees zoals ham, buikspek of ook heerlijk om op deze manier een kalkoen te marineren voor een sappig resultaat.

 

Ben jij ook zo gek op kip uit de oven? Probeer dan ook eens deze hele Kip met knoflook of Gevlinderde piri piri kip uit de oven.

 

Recept Hele kip in bierpekel:

Hele kip in bierpekel. Nat pekelen is een heerlijke manier om kip of vlees te marineren. Laat het een nacht in dit vocht staan en je krijgt de sappigste kip
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 1 uur 30 minuten
Totale tijd 1 uur 40 minuten
Gang Hoofdgerechten
Keuken Amerikaans
Porties 4 personen

Ingredients
  

  • 450 ml water
  • 50 gr lichtbruine basterdsuiker
  • 100 gr zeezout
  • 1 el korianderzaadjes
  • 1 el hele pimentkorrels
  • 1 el zwarte peperkorrels
  • 1 steranijs
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 takken rozemarijn
  • 6 tenen knoflook
  • 2 flesjes donkerbruin bier
  • 1 hele kip (1,5 kg)

Instructions
 

  • Doe het water en alle specerijen en kruiden in een kookpan en breng dit aan de kook.
  • Laat al roerend zachtjes koken tot het zout is opgelost, Haal de pan dan van het vuur.
  • Giet de flesjes bier erin en meng dit erdoor. Zet de pan op een bak met ijsklontjes om af te koelen.
  • Leg de kip dan in het bier/kruidenvocht en zet dit afgedekt in de koelkast. Laat het ongeveer 8 uur marineren.
  • Daarna haal je de kip uit de marinade als je hem wilt gaan roosteren in de oven.
  • Dep de kip goed droog met keukenpapier en leg de kip op een bord.
  • Leg de kip nu onafgedekt een uur in de koelkast.
  • Zet de oven aan op 180˚C en leg de kip in de oven en rooster deze in ongeveer 1 - 1.5 uur goudbruin en gaar.
  • Let op: door deze marinade kan de kip sneller donker worden.
  • Als de kip gaar is haal je deze uit de oven en laat hem dan nog 10 minuten rusten voordat je het aansnijdt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating