Nou de zomer laat nog een beetje op zich wachten, dus laten wij het zonnetje in huis schijnen met deze heerlijke zelfgemaakte paella. Heb jij weleens Paella gemaakt thuis? En dan bedoel ik dus zonder pakjes en zakjes. Die pakjes zijn helemaal niet nodig om zelf de lekkerste paella te maken. Volg dit recept en je zet de Spaanse zon op tafel.
Paella
Vroeger werd Paella werd als lunchgerecht bereid in de Valenciaanse tuinbouwstreek. De paellapan werd op een flink vuur gezet hierin werden allerlei ingrediënten gedaan. Alles wat voorhanden was: rijst, konijn, eend, vis, kip, groenten van het seizoen, etc. De paella met schelpdieren zoals mosselen en gamba’s Paella de Marisco of Paella Marinera) is ontstaan in de haven van Valencia. De echte Spaanse paella werd gemaakt met vlees zoals kip en konijn, óf met zeevis, inktvis, schelp- en schaaldieren. Vis en vlees tegelijk in de pan dat kan niet. Ik heb het wel gedaan en er zit zelf chorizo in, wat in een originele Spaanse paella niet verwerkt wordt. Als ik nou de Spaanse smaakpolitie maar niet achter mee aankrijg.
Paella wordt vaak op zondagmiddag gegeten in Spanje. Spanje staat onder andere bekend om flamenco, stiergevechten, en zeker om de paella. Je hebt het vast weleens gegeten op vakantie in Spanje. Het belangrijkste ingrediënt van de paella is de speciale paella rijst. Deze rijst wordt verbouwd in de omgeving van Valencia. Waarschijnlijk kan jij deze rijst niet vinden in de winkel, gebruik dan de risottorijst. Deze lijkt hierop.
Het lekkerste is als je de rijst zolang laat ‘droog’ koken, totdat er een soort korst ontstaan onder in de pan, soccarat wordt dit genoemd. Aanbakken betekent een goudbruine korst en niet laten verbranden!
Ik heb voor deze heerlijke zelfgemaakte Paella een grote gietijzer pan van 33 centimeter doorsnee gebruikt, maar het beste kan je een echte paella pan (paellera) hiervoor gebruiken.
Drankje erbij
Paella en Sangria is een heerlijke combinatie. Ik heb deze Tinto de Verano erbij geserveerd. Lijkt op Sangria, maar dan zonder het fruit erin. Probeer het eens!
Ingredients
- 300 gr kippenkluifjes
- 1 tl gerookte paprikapoeder
- zout
- olijfolie
- 1 rode paprika, in dunne reepjes
- 150 gr chorizo, in plakjes gesneden
- 1 ui, gesnipperd
- 4 teentjes knoflook, fijngehakt
- 3 tomaten, in blokjes
- 400 gr risottorijst
- 50 ml witte wijn
- 1 el gerookte paprikapoeder
- 5 draadjes saffraan
- 900 ml kippenbouillon
- 250 rauwe gamba’s
- 100 gr doperwten
- peper en zout
- 1 citroen, in partjes
Instructions
- Bestrooi de kippenkluifjes de gerookte paprikapoeder en zout en bak ze ongeveer 10 minuten goudbruin in een grote bakpan.
- Voeg dan de paprikareepjes toe en bak dit totdat zee zacht geworden zijn. Haal alles uit de pan en leg het op een bord apart.
- Bak nu in dezelfde pan de chorizoplakjes, ui en knoflook even aan zonder te laten kleuren.
- Doe de tomatenblokjes erbij en bak dit een minuutje mee.
- Nu gaat de rijst erbij en ook dit bak je even zachtjes mee. Blus af met scheut witte wijn en roer dit goed door. Nu gaat de gerookte paprikapoeder, saffraan en kippenbouillon erbij.
- Zet het vuur hoger en breng het mengsel aan de kook, terwijl je af en toe roert met een pollepel. Zet het vuur - als het mengsel aan de kook is - lager.
- Schik de drumsticks in de rijst en leg de paprika op de rijs, laat 10-15 minuten zachtjes koken zonder deksel tot de rijst gaar is. Voeg nu de erwtjes toe.
- Snijd ondertussen de rug van de gamba’s in met mes en verwijder het darmkanaal. Laat de schaal er wel omheen. Leg de laatste 5-7 minuten de gamba's op de rijst en laat dit op deze manier meegaren.
- Serveer deze heerlijke zelfgemaakte paella met wat partjes citroen erbij.
- Zo halen wij de zon en zomer in huis.