Grootmoeders Appeltaart

Deze appeltaart is het recept van mijn moeder, die inmiddels al overgrootmoeder is. En zij heeft het recept weer van haar moeder, daarom heb ik dit recept grootmoeders appeltaart genoemd. En natuurlijk is dit de lekkerste appeltaart die er bestaat! Een ouderwetse appeltaart met lekker veel appels en kaneel erin, wie lust dit nou niet!
Ik heb deze appeltaart voor mijn verjaardag gemaakt en omdat ik op Valentijnsdag jarig ben, heb ik de bovenkant van de taart met hartjes bedekt. En ze vonden de taart erg lekker, daarom heb ik het recept maar uitgeschreven voor jullie.

Grootmoeders Appeltaart

 

Appeltaart

 

Elk land kent wel zijn versie op een appeltaart en die zijn allemaal anders. En dit is de Nederlandse versie van een appeltaart zoals wij hem al jaren kennen. Een taart gevuld met lekker veel appels en kaneelpoeder, eventueel nog aangevuld met spijs en/of rozijnen.
Je hebt niet heel veel ingrediënten nodig om deze heerlijke grootmoeders appeltaart te maken.

 

Je maakt het deeg van roomboter, zelfrijzend bakmeel en suiker. Ik gebruik meestal rietsuiker, maar kristalsuiker of witte basterdsuiker kan ook.
In het deeg heb ik ook nog wat vanille in verwerkt voor extra smaak, je kunt hiervoor ook een zakje vanillesuiker gebruiken.

 

Appels*

 

Natuurlijk heb je appels nodig voor deze taart. Gebruik stevige, zoetzure appels, het liefst de Goudreinet. De Elstar of Jonagold zijn ook goed.
Schil de appels, snijd ze in kwarten en snijd de kwarten weer in dunne plakjes. Je kunt ze ook in blokjes snijden.
Ik meng custardpoeder door de appels omdat dit het vocht van de appels opneemt en de taart daardoor niet te ‘nat’ wordt. En het is ook nog eens erg lekker.

 

Nog meer appeltaartrecepten die je misschien ook lekker vindt:

 

Tarte tatin
Franse appeltaart
Appelbollen van mijn moeder
Karamel appel en walnotencake
Appel crumble

 

Tips:

 

Gebruik een 24 cm springvorm.

Als het deeg te plakkerig is, kan je een beetje extra bakmeel toevoegen. Voeg kleine beetjes toe en kneed tot het deeg niet meer plakt.

Is het deeg juist droog? Voeg dan een beetje extra ei of nog wat boter toe.

De helft van het ei gebruik je voor het deeg en de rest voor het afsmeren van de bovenkant.

Deze appeltaart is zo al lekker, maar wordt nog lekkerder met een toef slagroom.

De appeltaart is lauwwarm heerlijk met een bolletje vanille-ijs.

Maak de taart een dag van tevoren want de volgende dag is hij nóg lekkerder.

Je kunt de appeltaart 2-3 dagen afgedekt buiten de koelkast bewaren.
In de koelkast blijft hij nog 2 dagen langer goed. Haal hem een uurtje voor het serveren wel uit de koelkast.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

 

Recept Grootmoeders Appeltaart:

Grootmoeders Appeltaart. Een heerlijke ouderwetse appeltaart met lekker veel appels en kaneel erin, wie lust dit nou niet!
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 30 minuten
Gang Nagerechten, Zoete lekkernijen
Keuken Nederlands
Porties personen

Ingrediënten
  

  • 200 gr zachte roomboter
  • 175 gr rietsuiker
  • 350 gr zelfrijzend bakmeel
  • snuf zout
  • 1 ei, geklutst
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1,5 kg appels*
  • 50 gr rietsuiker
  • 3 tl kaneelpoeder
  • 2-3 el custardpoeder

Instructies
 

  • Meng boter, suiker, bakmeel, zout, de helft van het geklutst ei en vanillesuiker met elkaar tot een deeg. Verdeel het deeg in 1/3 en 2/3 deel.
  • Verpak het deeg apart in plasticfolie en laat tenminste 30 minuten stevig worden in de koelkast. Vet je springvorm in en bestuif deze met bloem of bekleedt het met bakpapier.
  • Schil de appels, verwijder de klokhuizen, snijd ze in kwarten en dit in dunne plakjes. Doe de appels in een grote kom en meng met de suiker, kaneelpoeder en custardpoeder.
  • Verwarm de oven voor op 175°C met boven- en onderwarmte.
  • Strooi wat bloem op het werkblad.
  • Rol 2/3 van het deeg uit tot een ronde lap van ongeveer 30 cm doorsnede. Bekleed de bodem en de rand van de taartvorm met het deeg en snijd het teveel aan deeg langs de bovenrand weg.
  • Verdeel de appelvulling in de taartvorm en druk de appelvulling goed stevig aan.
  • Rol de rest van het deeg uit en snijd hiervan lange repen van circa 1 cm breed.
  • Leg deze repen deeg kruislings op de appeltaart en druk ze aan tegen de rand. Bestrijk de bovenkant van de taart met de rest van het geklutste ei.
  • Bak de appeltaart iets onder het midden in de oven in circa 60-70 minuten goudbruin en gaar. Haal de taart uit de oven en laat het afkoelen in de taartvorm.
  • Snijdt de taart als deze is afgekoeld in punten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating