Ga terug
+ servings
Grootmoeders Appeltaart. Een heerlijke ouderwetse appeltaart met lekker veel appels en kaneel erin, wie lust dit nou niet!
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 30 minuten
Gang Nagerechten, Zoete lekkernijen
Keuken Nederlands
Porties 8 personen

Ingrediënten
  

  • 200 gr zachte roomboter
  • 175 gr rietsuiker
  • 350 gr zelfrijzend bakmeel
  • snuf zout
  • 1 ei, geklutst
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1,5 kg appels*
  • 50 gr rietsuiker
  • 3 tl kaneelpoeder
  • 2-3 el custardpoeder

Instructies
 

  • Meng boter, suiker, bakmeel, zout, de helft van het geklutst ei en vanillesuiker met elkaar tot een deeg. Verdeel het deeg in 1/3 en 2/3 deel.
  • Verpak het deeg apart in plasticfolie en laat tenminste 30 minuten stevig worden in de koelkast. Vet je springvorm in en bestuif deze met bloem of bekleedt het met bakpapier.
  • Schil de appels, verwijder de klokhuizen, snijd ze in kwarten en dit in dunne plakjes. Doe de appels in een grote kom en meng met de suiker, kaneelpoeder en custardpoeder.
  • Verwarm de oven voor op 175°C met boven- en onderwarmte.
  • Strooi wat bloem op het werkblad.
  • Rol 2/3 van het deeg uit tot een ronde lap van ongeveer 30 cm doorsnede. Bekleed de bodem en de rand van de taartvorm met het deeg en snijd het teveel aan deeg langs de bovenrand weg.
  • Verdeel de appelvulling in de taartvorm en druk de appelvulling goed stevig aan.
  • Rol de rest van het deeg uit en snijd hiervan lange repen van circa 1 cm breed.
  • Leg deze repen deeg kruislings op de appeltaart en druk ze aan tegen de rand. Bestrijk de bovenkant van de taart met de rest van het geklutste ei.
  • Bak de appeltaart iets onder het midden in de oven in circa 60-70 minuten goudbruin en gaar. Haal de taart uit de oven en laat het afkoelen in de taartvorm.
  • Snijdt de taart als deze is afgekoeld in punten.