Groenten met Labneh en groene Chili-olie

Turkish style vegetables with yoghurt and green chili oil heet het recept van Yotam Ottolenghi. O ja had ik jullie al laten weten dat ik een groot fan ben van zijn recepten?
Enfin, in het recept worden de groenten gefrituurd en gemengd met yoghurt en daar overheen nog de olie. Ik vond dit iets te veel van het goede en heb daarom de groenten gegrild en verder gegaard in de oven. En een soort kruiden-labneh gemaakt – waarvan een dot op de groenten gaat – en een beetje kruidenolie erover. Ook heb ik er nog wat parelcouscous bij geserveerd. Daardoor is dit gerecht van groenten met labneh en groene chili-olie een complete maaltijd geworden.

Groenten met labneh en groene chili-olie

Geroosterde groenten

Yotam is kunstenaar wat betreft groentebereidingen. En dit vegetarisch recept met geroosterde groenten zal jouw etentje zeker opvrolijken.
Deze groenten ontmoeten gekruide labneh in dit adembenemende vegetarische gerecht. Geserveerd met dikke yoghurt, gekruid met olie, is dit niet te moeilijk te maken. Maar de smaken zijn hemels en complex.

De groenten verwarmen en verzachten de labneh, waardoor deze bijna smelt, terwijl de labneh de groenten rijkdom en smaak geeft. De kruidenolie maakt het allemaal tot een prachtig groentegerecht, wat stiekem ook behoorlijk voedzaam is.
Bijna elke groente zal hier werken, maar ik ben dol op groenten zoals courgette, aubergine en paprika die een hete grillpan kunnen verdragen.
In plaats van met parelcouscous, kan het ook heel goed worden geserveerd bij een stuk vis of gegrilde steak of kip.

Labneh

Wat is labneh? Misschien ken je deze romige soort verse kaas wel, maar het is eigenlijk een uitgelekte yoghurt, gemengd met zout. Vaak wordt hiervoor volle (schapen- of geiten-) yoghurt in een vochtige kaasdoek gedaan. Dit gaat vervolgens in een zeef om de yoghurt uit te laten lekken. Na een nachtje heb je vervolgens labneh, die je in heel veel gerechten gebruiken kunt.

Vooral in de Syrische en Libanese keuken komt deze romige kaas veel voor.
Het heeft de smaak van een romige en zoute hangop. Je kunt het serveren als dip, samen met olijfolie, specerijen en verse kruiden.
Zelf maken* is dus heel makkelijk, maar als je het wilt kopen dan vind je het in de grotere supermarkten.

 

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

Recept Groenten met labneh en groene chili-olie:

Groenten met labneh en groene chili-olie. Turkish style vegetables with yoghurt and green chili oil heet het recept van Yotam Ottolenghi.
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 50 minuten
Gang Bijgerechten, Hoofdgerechten, Vegetarisch
Keuken Midden Oosten
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 1 courgette
  • 1 aubergine
  • 1 rode paprika
  • 1 groene paprika
  • 1 gele paprika
  • 2 grote tomaten
  • zonnebloemolie

Kruidenolie

  • 1 groene peper
  • 30 gr peterselie
  • 5 gr munt
  • ½ tl allspice
  • 1 tl komijnpoeder
  • ½ tl zout
  • 5 tl olijfolie

Erbij

  • Labneh*
  • 100 gr parelcouscous

Instructies
 

  • Spoel de groenten schoon. Snijd de courgette, aubergine en de paprika’s in stukken van 2 cm. Snijd de tomaten in stukken.
  • Doe de courgette en aubergine in een vergiet en strooi er wat zout over, meng alles en laat ongeveer een half uurtje staan om het vocht uit de groente te laten trekken.
  • Maak de kruidenolie door de ingrediënten hiervoor te mengen in een blender.
  • Droog de courgette en aubergine af met keukenpapier. Besprenkel alle groenten met een heel klein beetje olijfolie en grill deze aan beide kanten bruin in een grillpan.
  • Leg de groenten dan op een bakplaat en laat ongeveer 10-15 minuten verder garen in de oven.
  • Serveer de groenten op een bord, lepel de kruidenolie erover en leg er een dot uitgelekt yoghurt (labneh) op. Lekker met wat gekookte parelcouscous erbij.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating