Griekse Orzo Maneštra

Een bord vol met comfort food, dat is deze romige Griekse orzo maneštra. Een orzo met rundergehakt gegaard in een tomatensaus, dit wil je proberen! Maneštra oftewel risotto Griekse stijl met rundergehakt, is een eenvoudig Grieks gerecht wat makkelijk te bereiden is.
Als je zin hebt in een bordje warm comfort eten, dan is dit iets voor jou.
Dit recept is eenvoudig, je kunt het met of zonder rundergehakt maken. De munt en kaneel erin zorgt voor een unieke Griekse smaak. Ik weet wat je denkt. Munt en kaneel? Echt? Ja echt, geloof me, het werkt.

Kaneel wordt vaak toegevoegd aan Griekse recepten op basis van vlees (denk aan moussaka). De munt is super uniek maar subtiel en geeft het geheel een geweldige smaak. Je zult me gewoon moeten vertrouwen en het zelf gaan proberen.
Je kunt ook een vegetarische maneštra maken, bereid het gerecht dan zonder gehakt en met een lekkere zelfgemaakte groentebouillon.

Orzo

Ik ben dol op orzo. Het is een pastasoort wat op een rijstkorrel lijkt. Orzo wordt veel gebruikt in de Griekse, Turkse en Midden-Oosterse keuken. De grotere supermarkten verkopen deze pasta wel, je kunt het ook vinden onder de naam riso. Mocht je het in de supermarkt niet vinden, ga dan naar een Turkse of Marokkaanse supermarkt, die hebben het zeker.
Als je orzo kookt, wordt het lekker romig. Je kunt het verwerken in soepen, salades, risotto oftewel orzotto of maak er een pilaf van.

Griekse recepten

Ben jij ook zo gek op de Griekse keuken? Dan heb ik nog een paar andere heerlijke recepten voor jou om te proberen:

Griekse stijl lamsschenkels
Stifado runderstoof
Pita met gyros kip
Souvlaki
Gyros kofta’s
Pittige fetadip
Tzatziki

Tips:

In plaats van rundergehakt, kan je ook lamsgehakt of kipgehakt gebruiken.

De alcohol in de wijn verdampt bij het koken, maar als je geen wijn wilt gebruiken vervang dit dan door extra bouillon.

Nog een andere orzo recept bekijken?

Recept Griekse orzo maneštra:

Griekse orzo maneštra. Orzo met rundergehakt gegaard in een tomatensaus, dit wil je proberen! Een bord vol met comfort food, dat is deze romige Griekse orzo
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 35 minuten
Gang Hoofdgerechten
Keuken Grieks
Porties personen

Ingrediënten
  

  • 1 grote ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 blikje (70 gr) tomatenpuree
  • 400 gr rundergehakt
  • olijfolie
  • ¼ tl kaneelpoeder
  • 1 tl piment
  • 1 el gedroogde munt
  • 1 tl suiker
  • peper en zout
  • 300 gr orzo
  • 75 ml rode wijn
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 500 ml bouillon
  • 50 gr feta
  • 2 takken verse munt

Instructies
 

  • Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een pan. Voeg de ui toe en bak tot deze glazig is. Voeg daarna de knoflook en bak 2 minuten op medium hoog vuur.
  • Doe het gehakt erbij en bak dit rul en gaar in ongeveer 5 minuten. Doe de tomatenpuree, kaneel, piment, gedroogde munt, suiker, peper en zout erbij en meng dit erdoor.
  • Bak in een paar minuten tot de puree bruin kleurt. Voeg nu de orzo toe en bak dit ook weer even mee. Blus dit af met de rode wijn, laat dit verdampen.
  • Giet dan het blikje tomatenblokjes en het grootste deel van de bouillon erbij. Breng aan de kook, zet het vuur dan lager en laat ongeveer 15 minuten koken tot de orzo gaar is.
  • Lijkt het te droog te worden tijdens het koken, voeg dan de rest van de bouillon of nog wat water erbij. Proef dan of het nog wat peper en zout nodig heeft.
  • Schep de maneštra op de borden, verkruimel de feta eroverheen en garneer met wat verse muntblaadjes of peterselie.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating