Geef je ochtendmaaltijd een upgrade met deze makkelijke gezonde bananensplit voor het ontbijt, gemaakt met yoghurt en een heleboel lekkere toppings. Heerlijk, aanpasbaar en supersnel. Met dit gezonde bananensplitontbijt heb je tot de lunch een voldaan gevoel. Een snel en simpel ontbijtidee dat smaakt als een dessert. Met yoghurt en pindakaas. Een bananensplit is een van mijn favoriete desserts en deze gezondere versie is net zo lekker als je klassieker. Met Griekse yoghurt, pindakaas en toppings, kan je hem ook prima als ontbijt eten!
Ontbijt
Als ik ’s ochtends wakker word, is mijn eerste gedachte ontbijt. Ik weet dat sommige mensen een kop koffie pakken en zo de deur uitvliegen. Ik ben niet zo iemand.
Ik word hongerig wakker, wat betekent dat ik zelden veel tijd wil besteden aan het klaarmaken van mijn ontbijt. Daarom maak ik vaak ’s avonds alvast wat klaar zoals een chiapudding of een overnight oats. Maar soms heb ik zin in iets anders.
Dus wat doe ik als ik snel een gezond ontbijt nodig heb? Ik maak een ontbijt-bananensplit.
Gemaakt met een banaan, yoghurt en toppings naar keuze. Deze bananensplit is een ware krachtpatser vol eiwitten, gezonde vetten en koolhydraten. Bovendien ziet het er fantastisch uit en smaken ze nog beter. Een gegarandeerd succes voor je ochtend.
Ze zijn snel klaar. Je hebt maar 5 minuten nodig voor dit recept. Perfect voor de hongerige ochtend!
Ze zijn gemakkelijk aan te passen. Je kunt dit recept aanpassen aan elk seizoen of elke stemming. Als je kinderen hebt, zullen ze het geweldig vinden om hun eigen toppings te kiezen. Ik heb hieronder een aantal favoriete seizoens-creaties opgenomen, maar de mogelijkheden zijn eindeloos!
Ze passen bij verschillende diëten. Glutenvrije, vegetarische en zelfs veganistische versies van bananensplits voor het ontbijt zijn allemaal mogelijk!
Bananensplitcreaties:
Hier zijn een paar van mijn favoriete combinaties voor een bananensplit bij het ontbijt.
Gewone yoghurt + granola + bevroren bosbessen + geschaafde amandelen + honing
Vanille yoghurt + kokos granola + mango + chiazaad + kokosvlokken
Aardbeienyoghurt + aardbeien + chocoladechips of Nutella
Aardbeien-rabarberyoghurt + aardbeien en rabarber + granola
Kersenyoghurt + chocoladechips + verse kersen + granola
Gewone yoghurt + appelblokjes + pecannoten + ahornsiroop + kaneel
Tips:
- Gebruik een rijpe banaan, maar wel eentje die nog redelijk stevig is. Als hij onrijp is, is hij niet zo zoet en als hij overrijp is, is hij te zacht en valt hij uit elkaar tijdens het beleggen.
- Pindakaas is een goede bron van eiwitten en bevat gezonde vetten. Ik warm het meestal op en verdun het soms met wat water om het dun te maken en eroverheen te sprenkelen.
- Maak dit pas als je het wilt serveren. Als je de bananen te vroeg snijdt, worden ze bruin. Het ziet er het mooist uit en smaakt het lekkerst als je het vlak voor het eten maakt.
- Dit is een behoorlijk vullend ontbijt. Je kunt het ook iets minder vullend maken door een beetje kokosmelk met pindakaas te mengen, dit op de banaanhelft te lepelen en daarop vers fruit te verdelen.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.
Recept Gezonde bananensplit:
Ingrediënten
- 1 rijpe banaan
- 4 el Griekse yoghurt
- 1 el pindakaas
- 2 dadels grof gehakt
- 1-2 el granola
- 1 snuf kaneelpoeder
- vers fruit
- 1 tl chocoladerasp
- 1-2 el honing
Instructies
- Schil de banaan en snijd deze in de lengte doormidden.
- Leg de bananenhelften op een bord.
- Schep de yoghurt in een grote bol in het midden van de banaan.
- Lepel hierop de pindakaas.
- En top het af met dadelstukjes, granola, kaneel, vers fruit en chocolade.
- Giet er nog een beetje honing over.