In de Flevourbox van maart zaten o.a. shiitake van Upzwam uit Almere en een biodynamische Chinese kool van de Boerderij van de Toekomst in Lelystad. Ik heb die twee producten gecombineerd in deze gevulde gestoomde koolrolletjes. Chinese koolrolletjes gevuld met kipgehakt en shiitake met daarbij een heerlijke Oosterse dressing. Smakelijke rolletjes die makkelijk te maken zijn.
Chinese kool
De Chinese kool is een langwerpige knapperige kool met een frisse smaak. De kool heeft dikke witte nerven en lichtgroene bladeren. Zoals de naam al doet vermoeden, komt de kool oorspronkelijk uit China, daar is deze kool dan ook erg populair.
Omdat deze kool een milde smaak heeft, is het een veelzijdige groente. Je kunt de kool koken, stomen, stoven, roerbakken, roosteren, er een stamppot van maken en rauw verwerken in een salade.
Deze spitskool komt van de Boerderij van de Toekomst in Lelystad. Op deze boerderij wordt een kringloop landbouw in de praktijk gebracht.
Ze zijn zich ervan bewust dat de huidige manier van voedsel produceren tegen ecologische grenzen aanloopt en willen de landbouw in ons land weer toekomstbestendig maken. Landbouw zonder schade aan het milieu! Op deze boerderij worden allerlei manieren van de kringlooplandbouw verder ontwikkeld tot klimaatneutraal en zelfs klimaatposieve landbouw.
Shiitake
De shiitake paddenstoel heeft een nootachtige en kruidige (umami) smaak. Deze paddenstoel is in diverse soorten en maten te koop. Het is door zijn bite en gezondheidsvoordelen een ideale vleesvervanger. En een groot voordeel is dat shiitake weinig tot geen vocht afgeeft als je ze bakt. Shiitake is heerlijk in Aziatische roerbakgerechten, maar ook lekker door een pasta of op een pizza.
De shiitake in de Flevourbox komen van Upzwam uit Almere. Daar zetten ze lokaal reststroom om in bijzondere paddenstoelen, zoals de shiitake, oesterzwammen, beukenzwammetjes en nog veel meer soorten exotische paddenstoelen. Deze paddenstoelen zijn stuk voor stuk lekker en gezond. Paddenstoelen bevatten namelijk veel vitamines, eiwitten en mineralen. Deze stoffen hebben een goede werking op onze energie, zenuwstelsel en weerstand.
Tips:
Als je geen zin hebt om de saus te maken of om al deze ingrediënten in huis te halen, dan is een zoete chilisaus er ook heerlijk bij.
Mocht je geen stoommandje hebben, ga dan als volgt te werk: zet een grote hapjespan met deksel op het vuur en doe daar een bodempje kokend water in. Zet een schoteltje op z’n kop op de bodem van de pan. Leg hierop en bord met de koolrolletjes. Leg de deksel op de pan en stoom op deze manier de rolletjes gaar.
Furikake* is een Aziatische topping, dit vind je in toko’s
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.
Recept Gevulde gestoomde koolrolletjes:
Ingrediënten
- 8 Chinese koolbladeren
- 100 gr shiitake
- 1 el sesamolie
- 300 gr kipgehakt, naturel
- 1 lente-ui
- 2 el sojasaus
- 1 el 5-spice kruiden
- peper en zout
- 3 el oestersaus
- 3 el sojasaus
- 2 el rijstwijnazijn
- 2 el honing
- 1 tl chili knoflooksaus
- 2 el Furikake*
- (rode) sesamzaadjes
Instructies
- Haal de bladeren voorzichtig van de kool en spoel ze schoon met koud water. Blancheer de bladeren dan een minuutje in kokend water met zout.
- Giet ze voorzichtig af en spoel ze af met koud water. Dep ze dan droog.
- Borstel de shiitake schoon en snijd ze in kleine blokjes en bak dit goudbruin in een hete pan met sesamolie. Schep ze uit de pan op een bord en laat afkoelen. Snijd de lente-ui in dunne ringen.
- Doe het gehakt in een kom samen met de shiitake, lente-ui, sojasaus en 5-spice kruiden. Meng dit met elkaar en breng op smaak met peper en zout.
- Leg een koolblad op een snijplank en lepel daar 1/8 deel van het gehakt op. Rol dit op en zorg ervoor dat het gehakt rondom goed ingepakt is. Maak zo 8 rolletjes.
- Leg een stuk bakpapier in een stoommandje en leg de koolrolletjes hierop. Zet het stoommandje op een pan met kokend water en stoom de rolletjes in 10-15 minuten gaar.