Gestoofde peer salade met blauwe kaas

In rode wijn gestoofde peren met waterkers, knapperige noten en hartige blauwe kaas als vervanging voor een traditioneel kaasgerecht of als voorgerecht van een maaltijd. Deze gestoofde peer salade met blauwe kaas is prachtig om te zien en oh zo lekker om te eten! Er is iets zo bevredigend aan een gerecht dat er even heerlijk uitziet en smaakt. Ze vormen de perfecte gerechten voor een etentje. Eenvoudig te maken, prachtig om te zien en geweldig om te eten.

 

Salade

 

Deze salade is in alle opzichten adembenemend! Heerlijk en mooi, het kan van tevoren worden bereid, waardoor het perfect is voor entertainment.
En veel eenvoudiger dan deze salade met gekruide gepocheerde peren en blauwe kaas kan bijna niet. De zoetheid en aromatische kruiden werken geweldig samen met de zoute van de kaas.
Als je de peren van tevoren stooft, heb je op de avond zelf bijna geen werk aan de salade en dat is altijd fijn als je een etentje geeft. En de salade is zo bijzonder dat het niet zal misstaan op een feestelijk dinertje thuis.

 

Gestoofde peren

 

Deze keer geen stoofperen als bijgerecht of nagerecht, maar als een heerlijk voorgerecht.
Ik heb geen stoofperen maar handperen gebruikt. Het voordeel hiervan is dat de handperen sneller zacht worden.

 

Zorg er wel voor dat de peren volledig ondergedompeld zijn in het kookvocht, gebruik anders meer wijn of voeg wat water toe. Door minder suiker te gebruiken dan bij de klassieke stoofpeertjes en door de specerijen en rozemarijn, worden de peren lekker kruidig en niet te zoet. Ideaal dus voor op een salade.

 

Stoof ze de dag ervoor, kook dan de wijn helemaal in tot een siroop en laat dit afkoelen. Leg de peren dan met de snijkant in deze siroop en zet het in de koelkast tot gebruik. Hierdoor worden de peren heel mooi donkerrood en krijgen ze nog meer smaak.
Ik zou ze wel een uurtje voor het serveren uit de koelkast halen, zodat ze niet te koud zijn.

 

Toch liever zoete stoofpeertjes als dessert? Probeer dan deze zalige Stoofpeertjes met saffraan en kardemom of Stoofpeertjes gestoofd in perensap.

 

Tips:

 

Neem een blauwe kaas die jij lekker vindt.

In plaats van waterkers kan je ook baby spinazie, veldsla of rucola gebruiken.

 

 

Recept Gestoofde peer salade met blauwe kaas:

Gestoofde peer salade met blauwe kaas. In rode wijn gestoofde peren met waterkers, knapperige noten en hartige blauwe kaas als heerlijk voorgerecht.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Kerst, Vegetarisch, Voorgerechten
Keuken Nederlands
Porties 4 personen

Ingredients
  

  • 4 stevige handperen
  • 750 ml fruitige rode wijn
  • 100 gr rietsuiker
  • 1 steranijs
  • 4 kruidnagels
  • 1 klein takje rozemarijn
  • 150 gr waterkers
  • 40 gr gehakte walnoten
  • 100 gr blauwe kaas
  • 6 el olijfolie
  • 2 el appelciderazijn
  • 2 el ingekookte wijn
  • 1 tl mosterd
  • peper en zout

Instructions
 

  • Giet de rode wijn in een pan, voeg de suiker, steranijs, kruidnagels en een takje rozemarijn toe. Roer het op een laag vuur tot de suiker is opgelost.
  • Schil de peren, snijd ze doormidden en gebruik een lepeltje of bolletjessteker om het klokhuis te verwijderen.
  • Leg ze in de pan met rode wijn en pocheer ze 10-15 minuten tot ze zacht zijn.
  • Haal de peren uit de pan en zet de pan met de wijn weer op hoog vuur en laat de wijn inkoken tot het een siroop is. Haal van het vuur en laat afkoelen. Leg dan de peren erin.
  • Dressing: Meng de olijfolie en appelciderazijn door elkaar. Voeg een eetlepel van het kookvocht en de mosterd toe en breng de dressing op smaak met zout en peper.
  • Gebruik ongeveer de helft van de dressing om de waterkers te bedekken en verdeel dit over de borden. Leg op elk bord twee perenhelften.
  • Verkruimel de blauw kaas erover. Bestrooi met de gehakte noten en lepel de resterende dressing erover of serveer dit apart erbij.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating