Gestoofde peer salade met blauwe kaas. In rode wijn gestoofde peren met waterkers, knapperige noten en hartige blauwe kaas als heerlijk voorgerecht.
Voorbereidingstijd 10 minuten min
Bereidingstijd 20 minuten min
Totale tijd 30 minuten min
Gang Kerst, Vegetarisch, Voorgerechten
Keuken Nederlands
Stoofperen
- 4 stevige handperen
- 750 ml fruitige rode wijn
- 100 gr rietsuiker
- 1 steranijs
- 4 kruidnagels
- 1 klein takje rozemarijn
Salade
- 150 gr waterkers
- 40 gr gehakte walnoten
- 100 gr blauwe kaas
Dressing
- 6 el olijfolie
- 2 el appelciderazijn
- 2 el ingekookte wijn
- 1 tl mosterd
- peper en zout
Giet de rode wijn in een pan, voeg de suiker, steranijs, kruidnagels en een takje rozemarijn toe. Roer het op een laag vuur tot de suiker is opgelost.
Schil de peren, snijd ze doormidden en gebruik een lepeltje of bolletjessteker om het klokhuis te verwijderen.
Leg ze in de pan met rode wijn en pocheer ze 10-15 minuten tot ze zacht zijn.
Haal de peren uit de pan en zet de pan met de wijn weer op hoog vuur en laat de wijn inkoken tot het een siroop is. Haal van het vuur en laat afkoelen. Leg dan de peren erin.
Dressing: Meng de olijfolie en appelciderazijn door elkaar. Voeg een eetlepel van het kookvocht en de mosterd toe en breng de dressing op smaak met zout en peper.
Gebruik ongeveer de helft van de dressing om de waterkers te bedekken en verdeel dit over de borden. Leg op elk bord twee perenhelften.
Verkruimel de blauw kaas erover. Bestrooi met de gehakte noten en lepel de resterende dressing erover of serveer dit apart erbij.