Geroosterde berbere kip

Ik ben dol op een gebraden of geroosterde kip en elke keer probeer ik de kip op een andere manier te bereiden. Deze keer heb ik een zalige geroosterde berbere kip gemaakt, met de Afrikaanse smaken van de berbere specerijenmix. Ik zou elke week wel een gebraden kip kunnen eten. En het hoeft niet elke keer op dezelfde manier te worden bereid. De geur van geroosterde kip in de keuken is al zo lekker. Het kan buiten regenachtig, stormachtig of ijskoud zijn, maar binnen is alles gezellig en goed met een kippetje in de oven. Dit is wat een gebraden kip voor mij kan doen. Zijn jullie ook zo gek op kip?

 

Berbere*

 

Deze keer had ik zin in een iets meer exotische kip. Dus opende ik mijn kruidenkast en begon alle kruidenpotjes te bekijken. Za’atar, sumac, ras el hanout, garam masala, vijfkruidenpoeder… eindelijk trok er eentje mijn aandacht. Mijn zelfgemaakte berbere specerijenmix. Deze geweldige Ethiopische kruidenmix van paprika samen met andere specerijen zoals koriander, kurkuma, piment, kaneel, gember, komijn, kardemom, zwarte peper, nootmuskaat en kruidnagel, geeft zoveel smaak aan een gerecht.

Berbere betekent heet in het Amhaars, en deze melange wordt veel in Ethiopische gerechten gebruikt. Tegenwoordig kan je het online bestellen, maar je kunt het ook zelf samenstellen. In mijn blog; Specerijenmixen vind je het recept hiervoor.

 

Kip

 

Terug naar de kip. Ik had gekozen voor de specerij, nu nog de kip klaarmaken. Ik besloot het samen met de groenten te roosteren in een ovenschaal. Maar eerst heb ik de kip royaal gekruid en gezouten een uur op het aanrecht laten staan. Toen het tijd was om te braden, heb ik eerst nog de aardappelen en groenten even gekookt. Daarna alles in een ovenschaal gelegd en in de hete oven gedaan. De kip is klaar als de bout een kerntemperatuur van 70°C heeft bereikt. Afhankelijk van de grootte van de kip kan dit ongeveer 1 tot 1½ uur duren.

 

 

Recept Geroosterde berbere kip:

Geroosterde berbere kip. Een zalige geroosterde berbere kip, met de Afrikaanse smaken gemaakt van de berbere specerijenmix.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 1 uur 15 minuten
Totale tijd 1 uur 30 minuten
Gang Hoofdgerechten
Keuken Afrikaans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1 hele kip (1,5 kg)
  • 2 el berbere specerijenmix*
  • zout
  • 3 el roomboter
  • 1 citroen
  • 750 gr aardappelen
  • 2 winterpenen
  • 10 sjalotjes
  • 4 teentjes knoflook
  • olijfolie

Instructies
 

  • Dep de kip rondom droog en bestrooi van binnen en van buiten met de berbere specerijenmix en wat zout.
  • Laat het een uur op kamertemperatuur komen in een ovenschaal. Verdeel er wat klontjes boter op voordat het de oven ingaat.
  • Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd de citroen doormidden en stop in de holte van de kip.
  • Snijd de aardappelen en penen in stukken en pel de sjalotjes en knoflook. Kook de aardappelen met de wortel 10 minuten in kokend water, giet dan af.
  • Verdeel alle groente om de kip heen in de ovenschaal, giet er wat olijfolie over en bestrooi met wat zout. Zet dit in de hete oven.
  • Braad de kip een half uur in de hete oven en verlaag dan de temperatuur tot 180°C.
  • Laat het dan nog ongeveer 45 minuten op deze temperatuur tot het goudbruin en gaar is.
  • Laat de kip 10 minuten rusten voordat je hem aansnijdt. Knijp bij het serveren het sap van de citroenhelften over de kip.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating