Geroosterde aubergine salade met kikkererwten

Deze geroosterde aubergine salade met kikkererwten zit boordevol verse groenten en wordt overgoten met een lichte dressing. De salade is een geweldige aanvulling op de barbecue, een bijgerecht bij uw mediterrane maaltijden of als heerlijke lunch.
Salades, zoals deze, zijn een van mijn favoriete manieren om verse groenten te gebruiken.
Als je het hier al een tijdje volgt, weet je dat ik het heerlijk vind om de hele zomer verse salades te delen.

Geroosterde aubergine salade met kikkererwten

Salades

Het leuke van dit soort salades is dat je in het weekend het een en ander al kunt voorbereiden en er de hele week van kunt genieten.
De geroosterde aubergine salade met kikkererwten van vandaag staat zeker hoog op mijn lijstje.
Deze salade combineert geblakerde aubergine, kikkererwten, rode met heel veel smaakmakers en wordt gemengd met een zalige dressing en een beetje van je favoriete kruiden.
Ik gebruik graag zelfgemaakte dukkah in mijn salade.
Er zijn ook veel dingen die je aan deze salade kunt toevoegen. Soms strooi ik er fetakaas of pitabroodjes over, of voeg ik courgette of tomaten toe.

Ik gebruik deze salade graag als bijgerecht bij een maaltijd zoals deze Kippenbouten met harissa,Vis shoarma of deze Kofta’s.
Ik geniet er ook van om het toe te voegen in een pitabroodje.
Uiteraard is deze salade ook een lekker bijgerecht om mee te nemen naar een zomerse BBQ of picknick.

Aubergines

Deze keer geen plakken gegrilde aubergine, maar we gebruiken alleen het vruchtvlees.
Nadat de aubergines rondom geblakerd zijn onder de grill in een hete oven, snijd je ze doormidden en schep je het heerlijke zachte vruchtvlees eruit.
Voor mij is aubergine superleuk om op verschillende manieren creatief mee aan de slag te gaan. Op welke manier ik aubergines ook bereid en serveer, ik ben er absoluut dol op en vind het een heerlijke optie als ik zin heb in een stevige maar toch geruststellende maaltijd die gemakkelijk vegetarisch gemaakt kan worden.

En ik heb nog meer heerlijke aubergine recepten voor jullie:

Turkse gevulde aubergines Imam bayildi
Geroosterde aubergine soep
Gevulde geroosterde aubergines
Vegetarische aubergine curry
Aubergine schnitzel met parelcouscous
Pizza met feta, aubergine en kikkererwten

Tips:

Granaatappelsiroop of -melasse vind je sowieso in Turkse winkels of in de grotere supermarkten zoals AH. Vervang het eventueel door balsamico-siroop.

Je kunt er een maaltijdsalade van maken door er nog feta overheen te kruimelen.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

Recept Geroosterde aubergine salade met kikkererwten:

Geroosterde aubergine salade met kikkererwten. Heerlijke maaltijdsalade met de smaken van het Midden-Oosten en lekker veel verse kruiden.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 40 minuten
Gang Bijgerechten, Hoofdgerechten, Lunch, Salades, Vegetarisch, Voorgerechten
Keuken Midden Oosten
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 3 aubergines
  • 1 el olijfolie
  • ½ citroen, sap ervan
  • zout
  • 1 blik (400 gr) kikkererwten
  • 1 kleine rode paprika
  • 2 lente-uitjes
  • 1 bosje verse munt
  • 1 bosje veldsla
  • 2 el dukkah

Dressing

  • 2 tl Dijonmosterd
  • 2 el walnootolie
  • 2 el olijfolie
  • 1 el granaatappelmelasse
  • 1 teen knoflook, fijngeperst
  • peper en zout naar smaak

Instructies
 

  • Zet de grill aan van de oven.
  • Spoel de aubergines schoon, dep ze droop en prik er rondom wat gaatjes in.
  • Leg de aubergines op een bakplaat en schuif deze onder de grill. Grill de aubergines ongeveer 15 minuten tot ze rondom zwart geblakerd zijn. Haal ze uit de oven en laat ze enigszins afkoelen.
  • Snijd de aubergines in de lengte open en lepel het vruchtvlees eruit. Leg dit op een bord en giet er een beetje olijfolie, citroensap en strooi er wat zout over.
  • Giet de kikkererwten af en spoel ze schoon. Snijd de paprika in dunne reepjes en de lente-uitjes in dunne ringen. Hak de verse munt fijn.
  • Dressing: Schud alle ingrediënten in een jampotje door elkaar totdat er een dikke emulsie ontstaat en breng eventueel op smaak met peper en zout.
  • Verdeel de sla over de borden, hierop de aubergines en kikkererwten.
  • Strooi dan de rest van de ingrediënten over de salade en giet er de dressing overheen.
  • Als laatste strooi je de dukkah over de salade.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating