Gekookte hele artisjok met aioli

Op het mooie biologisch dynamisch bedrijf Warmonderhof mocht ik artisjokken meenemen. Ik moet eerlijk bekennen dat ik ze vaak genoeg gegeten had in Zuid-Frankrijk, maar nog nooit bereid. In Frankrijk serveren ze de artisjok met een vinaigrette…. Artichauts vinaigrette.

 

De artisjok is een bloemknop van een soort distelachtige plant. Ze komen voornamelijk in Mediteranne landen voor, maar steeds vaker zie je ze in Nederland groeien.
De artisjokharten worden hier meestal in een potje verkocht, maar je kunt de hele bloemkop eten. Nou ja de hele, de aanzet van de blaadjes en het hart dan.
Je trekt de blaadjes één voor één van de bloem en schraapt met je tanden het zacht vruchtvlees van de onderkant eraf. Maar eerst dip je deze natuurlijk in een sausje of vinaigrette. Als je alle blaadjes genuttigd hebt, blijft er nog de kern over. Hierop ziet een soort hooi, dit verwijder je met een lepeltje en de heerlijke artisjokhart kan je nu eten.

 

Mocht je de artisjok met een vinaigrette willen serveren dan klop je hiervoor olijfolie, citroensap of witte wijnazijn en mosterd met een garde tot een gebonden vinaigrette. Roer er eventueel een gesnipperd sjalotje, verse kruiden en/of fijngehakte ansjovis door voor extra smaak. Breng op smaak met peper en zout.

 

Aioli

 

De aioli* maak je natuurlijk zelf. Het recept ervoor kan je hier vinden.

Gekookte hele artisjok met aioli. Ik had super verse artisjokken gekregen en heb ze gekookt en geserveerd met een zelfgemaakte aioli. Heerlijk.
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 35 minuten
Gang Tapas/Hapjes/Snacks, Vegetarisch, Voorgerechten
Keuken Frans
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 2 artisjokken
  • 1/2 citroen

Instructies
 

  • Snijd de steeltjes van de artisjokken en verwijder de onderste bladeren (deze zijn een beetje taai en niet lekker). Wrijf de steelaanzet in met de citroen.
  • Breng een grote pan met water en de halve citroen aan de kook. Doe de artisjokken in de pan en leg een schoteltje op ze zodat ze onder water blijven staan.
  • Kook de artisjokken in 25-30 minuten gaar (afhankelijk van de grootte). Ze zijn gaar als je met een mes makkelijk door de artisjokbodem kunt steken of als je de blaadjes er makkelijk van af trekt.
  • Haal de artisjokken met een schuimspaan uit het water en laat ze op z'n kop uitlekken in een vergiet of zeef.
  • Leg een artisjok op een bord en serveer met een klein schaaltje aioli.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating