Ik ben altijd op zoek naar een geweldig, zelfgemaakt recept voor een kruidenboter. En toen ik gekarameliseerde uien over hield van dit recept, heb ik die uien gebruikt voor deze heerlijke gekarameliseerde uienboter. En dit is een geweldige boter met een romige textuur en rijke smaak, het is een makkelijk gemaakt met gekarameliseerde uien en een paar andere simpele ingrediënten. Geen kant-en-klare dingen meer! Eet op een steak, stokbroodje of gegrilde groenten.
Deze boter heeft veel uiensmaak van de gekarameliseerde uien. Er zit een pitje in door de knoflook en chilivlokken. Het is super romig. En als je de uien eenmaal gekarameliseerd hebt, is de boter eenvoudig te maken.
Uien
Je kunt allerlei soorten uien gebruiken zoals de gele, rode of witte uien. Maar je kunt ook sjalotjes gebruiken voor deze boter. Ze hebben allemaal verschillende sterktes en dus leveren ze allemaal verschillende resultaten. Ze werken allemaal prima.
Wat zijn gekarameliseerde uien?
Wat er gebeurt is dat de uien na een tijdje bakken hun natuurlijke suikers vrijgeven. Het concentreert de smaak, zoet het op natuurlijke wijze en elimineert de scherpte.
Je kunt de kleur variëren van licht amber tot een diepe kleur, zoals karamel. Dat hangt ervan af hoe lang je de uien bakt en met hoeveel vloeistof.
Ik snijd ze doormidden en dan in halveringen. Maar je kunt ze op elke andere manier snijden die je wilt, dunner of dikker. Ze zullen meer of minder zichtbaar zijn in deze uienboter.
Smelt de boter en olie, voeg de uien toe en breng ze op smaak.
Kleur van de uien: voor deze dip heb ik het liefst een zacht en bruin uienmengsel nodig.
Hoe langer je de uien bakt, hoe zachter ze worden en uiteindelijk meer op uienpuree lijken. Dit wil je niet, maar je wilt ze ook niet zwart laten worden!
Tips:
- Lees eerst het recept en zorg dat je ingrediënten op de juiste temperatuur hebt, apparatuur en genoeg werkruimte. Dit maakt het proces een stuk makkelijker.
- Ik voeg het vanaf het begin een beetje zout toe.
- Pittigheid: Ik ben dol op chilivlokken, maar je kunt ook gerookte paprika gebruiken. Een paar druppels Sriracha zou ook moeten werken.
- Mix je de ingrediënten in een gewone blender of met een staafmixer.
- Hier vind je nog meer lekkere kruidenboters.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.
Recept Gekarameliseerde uienboter:
Equipment
- keukenmachine of staafmixer
Ingrediënten
- 1 el olijfolie
- 1 el roomboter
- 400 gr uien
- 2 teentje knoflook
- 1 takje tijm
- ½ tl chilivlokken
- peper en zout
- 200 gr zachte roomboter
Instructies
- Schil de uien en snijd ze in dunne halveringen. Snijd de knoflook in dunne plakjes.
- Doe de olie en boter in en grote bakpan en zet dit op middelhoog vuur.
- Doe de uien en knoflook in de pan en voeg wat zout toe. Bak dit ongeveer in 20-30 minuten tot ze goudbruin en zacht zijn. Blijf wel roeren en laat de uien niet verbranden!
- Voeg dan de chilivlokken toe en bak dit nog een paar minuutjes mee.
- Laat het uienmengsel goed afkoelen voordat je het door de boter mengt.
- Doe de zachte en het uienmengsel in een blender en mix dit tot een egaal mengsel. Je kunt het ook in een kom met de hand mengen.
- Breng het eventueel nog op smaak met peper en zout.
- Verpak de boter in keukenpapier of huishoudfolie en vorm er een rolletje van. Of lepel het in een leuk klein weckpotje.
- Leg in de koelkast om op te stijven.
- Haal het een uurtje voor serveren uit de koelkast om wat zachter te laten worden.