Dit gekarameliseerde knoflooktaartrecept komt uit het boek Plenty van chef-kok Yotam Ottolenghi. Dit kookboek draait volledig om groenten en zit vol inspirerende manieren om ze te bereiden.

Alles wat ik tot nu toe uit Plenty heb gemaakt was heerlijk, maar deze gekarameliseerde knoflooktaart is absoluut een van mijn favorieten. Ik ben dol op gekarameliseerde knoflook, dus deze taart is voor mij echt een schot in de roos.

Het is een geweldig gerecht voor brunch, lunch, diner of een picknick – een echte allrounder.

Het maken van deze taart kost wat werk, maar is het meer dan waard. In het originele recept van Ottolenghi zit geen spinazie in de vulling, maar ik heb dit toegevoegd om er een complete maaltijd van te maken.

Hartige taart

Vanaf nu zal deze quiche de maatstaf zijn voor alle andere. Maar eigenlijk had ik het kunnen verwachten: zoveel gekarameliseerde knoflook gecombineerd met zachte geitenkaas in een romige vulling – dat móét wel magie opleveren.

Toen ik het recept las, zag ik dat een receptentester het had uitgeroepen tot “het lekkerste recept ter wereld!” En eerlijk? Het is écht zo goed.

Knoflook: de ster van deze taart

De echte sterren van deze taart zijn zonder twijfel de gekarameliseerde knoflookteentjes.

Gekonfijte knoflook is mijn geheime wapen geworden. Ik meng het door pasta, verwerk het in dressings en gebruik het als basis voor veel gerechten.

Het heeft een zachte, subtiele knoflooksmaak zonder de scherpe nasmaak van rauwe knoflook. En in deze taart komt het misschien wel het best tot zijn recht.

De bijna zoete gekonfijte knoflook geeft een diepe, volle smaak aan de taart. Dit maakt het tot een quiche die kan concurreren met de allerbeste die je ooit hebt gegeten.

En geen zorgen: de knoflook is niet te krachtig. Net als in recepten met 40 teentjes knoflook wordt de smaak veel milder door het blancheren en karamelliseren.

Natuurlijk moet je nog steeds een knoflookliefhebber zijn, want elke portie bevat ongeveer zes teentjes knoflook.

Tips

Heb je dit recept gemaakt? Laat hieronder een reactie en beoordeling achter.

Gekarameliseerde knoflooktaart recept:

Gekarameliseerde knoflooktaart met spinazie. In het originele recept van Yotam Ottolenghi zit er geen spinazie in de vulling, maar ik heb het er ingedaan
Gang Hoofdgerechten, Kerst, Vegetarisch, Vegetarische hoofdgerechten
Keuken Midden Oosten
Porties 4 personen

Ingredients
  

  • 270 gr vers bladerdeeg
  • 3 bollen! knoflook
  • scheutje olijfolie
  • 1 el balsamicoazijn
  • 200 ml water
  • 1 el (riet)suiker
  • 1 tl verse tijmblaadjes
  • 300 gr (wilde) spinazie
  • 150 gr zachte geitenkaas
  • 125 gr belegen cheddar, geraspt
  • 3 eieren
  • 100 ml slagroom
  • 100 ml crème fraîche
  • peper en zout

Instructions
 

  • Verwarm de oven voor op 180˚C. Vet een springvorm (24 cm) in.
  • Leg het bladerdeeg in de taartvorm en druk goed aan tegen de randen.
  • Leg er een stuk bakpapier in en bak de bodem met een blindbakvulling circa 10 minuten en nog eens 5 minuten zonder vulling. Haal de vorm uit de oven en draai de temperatuur terug naar 160˚C.
  • Pel en schil de bollen knoflook en doe de teentjes met ruim kokend water in een steelpan en laat circa 3 minuten koken. Giet de teentjes af en voeg een scheutje olijfolie in dezelfde pan.
  • Bak de knoflook even in de olie. Voeg dan de balsamicoazijn en 200 ml water toe en laat het geheel 10 minuten rustig koken.
  • Voeg nu de tijm en suiker toe en laat nog eens 10 minuten op halfhoog vuur koken tot de vloeistof bijna is verdampt en de knoflooktenen met een donkere karamelsiroop zijn bedekt.
  • Spoel ondertussen de spinazie schoon, laat uitlekken en snijd het in stukken. Roerbak de spinazie in een wok met een beetje olijfolie, laat dan goed uitlekken.
  • Verbrokkel de zachte geitenkaas over de taartbodem, leg hierop de spinazie. Daarop de geraspte cheddar en verdeel de knoflooktenen hierop.
  • Meng de slagroom met de crème fraîche, de eieren, peper en zout en schenk over de taartvulling.
  • Bak de taart in 35-45 minuten tot de vulling stevig is en iets goudbruin. Haal de taart uit de oven, laat iets afkoelen en haal hem dan uit de vorm.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating