Ga terug
+ servings
Gekarameliseerde knoflooktaart met spinazie. In het originele recept van Yotam Ottolenghi zit er geen spinazie in de vulling, maar ik heb het er ingedaan
Gang Hoofdgerechten, Kerst, Vegetarisch, Vegetarische hoofdgerechten
Keuken Midden Oosten
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 270 gr vers bladerdeeg
  • 3 bollen! knoflook
  • scheutje olijfolie
  • 1 el balsamicoazijn
  • 200 ml water
  • 1 el (riet)suiker
  • 1 tl verse tijmblaadjes
  • 300 gr (wilde) spinazie
  • 150 gr zachte geitenkaas
  • 125 gr belegen cheddar, geraspt
  • 3 eieren
  • 100 ml slagroom
  • 100 ml crème fraîche
  • peper en zout

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180˚C. Vet een springvorm (24 cm) in.
  • Leg het bladerdeeg in de taartvorm en druk goed aan tegen de randen.
  • Leg er een stuk bakpapier in en bak de bodem met een blindbakvulling circa 10 minuten en nog eens 5 minuten zonder vulling. Haal de vorm uit de oven en draai de temperatuur terug naar 160˚C.
  • Pel en schil de bollen knoflook en doe de teentjes met ruim kokend water in een steelpan en laat circa 3 minuten koken. Giet de teentjes af en voeg een scheutje olijfolie in dezelfde pan.
  • Bak de knoflook even in de olie. Voeg dan de balsamicoazijn en 200 ml water toe en laat het geheel 10 minuten rustig koken.
  • Voeg nu de tijm en suiker toe en laat nog eens 10 minuten op halfhoog vuur koken tot de vloeistof bijna is verdampt en de knoflooktenen met een donkere karamelsiroop zijn bedekt.
  • Spoel ondertussen de spinazie schoon, laat uitlekken en snijd het in stukken. Roerbak de spinazie in een wok met een beetje olijfolie, laat dan goed uitlekken.
  • Verbrokkel de zachte geitenkaas over de taartbodem, leg hierop de spinazie. Daarop de geraspte cheddar en verdeel de knoflooktenen hierop.
  • Meng de slagroom met de crème fraîche, de eieren, peper en zout en schenk over de taartvulling.
  • Bak de taart in 35-45 minuten tot de vulling stevig is en iets goudbruin. Haal de taart uit de oven, laat iets afkoelen en haal hem dan uit de vorm.