Gehakt en Zoete Aardappelschotel

Op de Facebook groep Recepten na een GPB/Sleeve zag ik regelmatig voorbij komen dat men een zogenaamde Big Mac schotel ging maken. Ik was toch wel nieuwsgierig geworden wat dit nou voor schotel was en heb het gegoogled. Diverse recepten hiervoor kwamen voorbij. Veel aardappelen en een beetje gehakt, dat kan anders dacht ik. Aangezien eiwitten (vlees dus) belangrijk is voor ons, moet er meer gehakt in volgens mij en minder aardappelen. En als we dan toch aardappelen gaan gebruiken, dan maar een gezondere variant namelijk de zoete aardappel. Deze gehakt en zoete aardappelschotel is mijn variant op dit gerecht geworden en ik kan je verklappen dat het super lekker is geworden.

Alles lekker vers gemaakt en met iets meer verantwoorde ingrediënten voor de mensen met een maagverkleining. Ook zonder maagverkleining is dit een heerlijk gerecht.
Het voordeel van de zoete aardappel (bataat) is dat het een groente is en eigenlijk dus geen aardappel. Zoete aardappel is niet alleen erg lekker maar ook nog eens super gezond. En je hoeft het veel minder lang te koken dan de gewone aardappel. Reden genoeg om de zoete aardappel vaker te gebruiken.

Zoete aardappel

Van zoete aardappelen kan je heerlijke frietjes maken, een soep of in een stamppot. Ik heb zelfs een recept van een zoete aardappelsmoothie, die moet je echt eens proberen. Zoek op mijn site op zoete aardappel, dan vind je alle recepten gemaakt van deze aardappel.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

Recept Gehakt en Zoete Aardappelschotel:

Gehakt en zoete aardappelschotel. Een heerlijk gerecht voor een doordeweekse dag. Het is de big mac schotel maar dan een gezondere versie.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 25 minuten
Gang Hoofdgerechten, Makkelijke maaltijd
Keuken Amerikaans
Porties 3 personen

Ingrediënten
  

  • 1 grote zoete aardappel (350 gr)
  • 500 gr mager rundergehakt
  • 1 el olijfolie
  • peper en zout

Saus

  • 3 el magere yoghurt
  • 15 gr platte peterselie
  • 1 teentje knoflook

Topping

  • 50 gr geraspte kaas 30+
  • 1/2 rode ui
  • 2 el citroensap
  • 1/4 krop ijsbergsla

Instructies
 

  • Maak eerst de saus: hak de peterselieblaadjes fijn en rasp de knoflook. Meng dit door de yoghurt en breng op smaak met peper en zout.
  • Snijd de rode ui in dunne ringen en leg ze in de citroensap, ze zullen dan mooi rood kleuren.
  • Schil de zoete aardappel en snijd deze in blokjes van 1,5 centimeter. Kook ze ongeveer 5 minuten in een pan met kokend water. Check met een vork of ze zacht zijn en giet ze af.
  • Bak ondertussen in een klein scheutje olijfolie het gehakt rul in een koekenpan op hoog vuur. Breng op smaak met peper en zout.
  • Zet de grill van je oven aan.
  • Doe de zoete aardappelblokjes bij het gehakt en bak dit nog even mee. Schep het gehakt en de aardappelblokjes nu in een ovenschaal en bestrooi met de geraspte kaas.
  • Zet de schaal ongeveer 5 minuten onder de grill tot de kaas gesmolten is. Haal dan uit de oven.
  • Snijd ondertussen de ijsbergsla in hele dunne repen en verdeel dit over de ovenschotel. Lepel de saus erover of serveer het apart. Leg dan de rode uiringen op het gerecht.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating