Gegrilde aubergine en peer salade met feta

Dit recept voor gegrilde aubergine en peer salade met feta combineert aubergines met zoete peren. Het is het perfecte lunch of voorgerecht voor elke maaltijd, omdat het licht is en de combinatie van zoete gebakken peren met hartige fetakaas ongelooflijk smaakt!
Terwijl ik deze salade aan het maken – en eten – was, dacht ik bij wat kan fruit lekker zijn in salade. Soms houd je ze gescheiden en soms gaan ze zo goed samen dat het lijkt alsof het zo bedoeld was. Aubergine en peer lijken misschien geen waarschijnlijke combinatie, maar je moet me hierin vertrouwen… deze twee waren helemaal voorbestemd.
De hartige aubergine accentueert de zoete peer, de zoete peer accentueert de hartige aubergine. Bij gegrild fruit is er iets aan het gekarameliseerde dat zo mooi lijkt te passen bij groenten.

Aubergines

Aubergine lijkt sommige mensen te intimideren, maar het is echt niet moeilijk om ermee te werken. Het voordeel is dat je de aubergine niet hoeft te schillen. Het is het beste om kleine aubergines te kiezen, omdat deze zacht zijn en de zaden eetbaar zijn. Het enige wat je hoeft te doen is de aubergine in plakjes snijden!

Snijd de aubergine in plakjes van een halve centimeter en bestrijk beide kanten van elke plak met extra vergine olijfolie. Verwarm de grillpan voor op medium. Leg de gesneden aubergines op een grillpan of plaats de plakjes direct op de grillroosters van de barbecue. Houd er rekening mee dat het grillen van aubergines niet lang duurt als ze in plakjes worden gesneden. Grill 4 tot 5 minuten per kant of tot ze gaar zijn. Dat is alles wat er is. Eenvoudig toch?!

Peren

Het soort peer dat je kiest, is aan jou! Wat je ook kiest, het kan niet fout gaan, de peren moeten alleen niet te rijp of zacht zijn. Zodra je de honing/granaatappelsiroop toevoegt, krijgen de peren een heel andere smaak.
Het is heel gemakkelijk om peren te bakken. Warme gebakken peren smaken niet alleen heerlijk op deze salade, maar ze zijn ook heerlijk als aanvulling op alles, van Griekse yoghurt tot havermout tot pannenkoeken en toast. Peren geven veel gerechten een zoete smaak.

Tips:

  • Granaatappelsiroop of -melasse* vind je in de grote supermarkten of sowieso in Turkse winkels. Vervang het eventueel door balsamico-siroop.
  • Dukkah** is een noten- en kruidenmengsel uit de Egyptische keuken. Ook dit vind je in de grotere supermarkten of Turkse winkels. Maar je kunt het ook zelf maken.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

Recept Gegrilde aubergine en peer salade met feta:

Gegrilde aubergine en peer salade met feta. Lauwwarme salade zowel als hoofd-, lunch- of bijgerecht te serveren. De gebakken peer doet het er goed bij.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Bijgerechten, Hoofdgerechten, Lunch, Salades, Vegetarisch
Keuken Midden Oosten
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 2 grote aubergines
  • 2 niet te rijpe peren
  • olijfolie
  • peper en zout
  • 1 el boter
  • 2 el granaatappelsiroop*
  • 2 el honing
  • 1 zakje groene sla
  • 100 gr fetakaas
  • 2 lente-uitjes
  • 2 el dukkah**

Instructies
 

  • Snijd de aubergine in dunne plakken en smeer ze in met wat olijfolie en strooi er wat peper en zout op. Verwijder het klokhuis van de peren en snijd ze in plakken.
  • Zet een grillpan op een middelhoog vuur. Gril de aubergines ongeveer 2-3 minuten aan beide kanten in de grillpan.
  • Laat de boter smelten in een grote bakpan en bak hierin de plakken peer tot ze bijna zacht zijn. Voeg de granaatappelsiroop en honing toe en bak dit nog even mee.
  • Leg de sla op een grote schaal, verdeel de aubergine- en peerplakken hierop. Druppel de honing/siroop uit de pan en nog wat olijfolie hierover.
  • Snijd de lente-uien in dunne ringen en verkruimel de feta. Garneer hiermee de salade en bestrooi nog met de dukkah. Serveer lauwwarm.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating