Garnalen
Verse rauwe garnalen zijn het beste om te gebruiken, het liefst zo groot mogelijk. Tegenwoordig zijn bevroren rauwe garnalen echter ook van goede kwaliteit. Gebruik grote, diepgevroren gepelde garnalen, ontdooi ze en dep ze goed droog. Bevroren garnalen kunnen waterig zijn na het ontdooien, wat de knapperigheid negatief beïnvloedt.
Honingsaus
Honing is de primaire smaak in dit gerecht en maakt de saus heerlijk zoet. De truc is om een dikke honingsaus te maken die de knapperige laag van de garnalen bedekt zonder dat deze te veel vocht opneemt en slap wordt.
De saus wordt verder op smaak gebracht met zoete chilisaus en de rasp en het sap van een halve limoen. Je maakt de honingsaus voordat je de garnalen gaat frituren. Doe alle ingrediënten in een pan en laat het sudderen tot een vrij dikke siroop.
Wanneer de garnalen gefrituurd zijn, voeg je ze samen met de sesam toe aan de pan met honingsaus. Meng snel zodat de garnalen goed bedekt zijn. Werk snel, want de saus wordt dikker naarmate deze afkoelt, waardoor het lastiger wordt om de garnalen gelijkmatig te bedekken.
Erbij
Honinggarnalen kunnen wat aan de zoete kant zijn om als enige hoofdgerecht te serveren. Combineer ze daarom met een hartig of zout bijgerecht, samen met gekookte witte rijst en wat groenten of een salade. Hier zijn een paar suggesties:
- Chinese speklapjes (Char Siu) als tweede hoofdgerecht erbij
- Kip Chow Mein een Chinees gerecht met roergebakken kip en noedels
- Nasi gemaakt van bloemkool rijst
- Atjar als lekkere zoetzure tegenhanger
Aziatisch toetje
Als je het Aziatische thema wilt doorzetten, heb ik nog een heel bijzonder nagerecht voor je. Durf jij het aan om dit heerlijke Matcha en wasabi ijs te maken?
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.
Recept garnalen met sesam en honingsaus
Ingrediënten
- 500 gr rauwe grote garnalen
- zonnebloemolie
- 3 el bloem
- bruisend water, ijskoud
- snufje zout
- 75 gr honing
- 3 el zoete chilisaus
- ½ limoen, rasp en sap
- 2 el sesamzaadjes
- 4 takken koriander
- 2 lente-uien
Instructies
- Meng bloem, zout en het water tot een smeuïge massa, het moet een dik papje worden.
- Rooster de sesamzaadjes 1 minuut in een droge bakpan.
- Doe de honing, chilisaus en citroensap en -rasp erbij en roer op een medium vuur tot de saus wat dikker is geworden. Zet het vuur dan zacht.
- Vul een wok voor 1/3 met olie en verwarm dit.
- Doop de garnalen in het bloemmengsel en bak ze 3 minuten of tot ze goudbruin zijn.
- Haal ze uit de pan en laat ze uitlekken op een bord met keukenpapier.
- Leg de garnalen dan in de pan met de honingsaus en wentel ze even door de saus.
- Serveer deze garnalen met roergebakken groenten en noedels.
- Garneer met korianderblaadjes en fijngesneden lente-ui.