In de Flevourbox van augustus zaten blauwe bessen van Fairplant uit Luttelgeest en kersen van de familie van Daele uit Dronten. Appels en peren van Fruithal Smits
Aangezien zondag bakdag en/of toetjesdag is, heb ik een heerlijke galette met kersen en blauwe bessen gemaakt. Dit geserveerd met een bolletje vanille-ijs, nou dat smaakte goed kan ik jullie verklappen. Serveer het als nagerecht of bij de koffie.
Galette
Een galette is een Franse platte taart wat oorspronkelijk uit Normandië komt. Het is een vrij makkelijk te maken platte taart, die je kunt vullen met allerlei soorten fruit wat in het seizoen is. Je maakt een deeg en rolt dit uit tot een groot rond deeg of je koop een kant-en-klaar deeg zoals ik gedaan heb. Dan beleg je het met fruit (of groente) in het midden en vouwt de randen naar binnen. Het ziet er rustiek, maar ook mooi uit.
Je kunt een zoete of hartige galette maken.
Een galette kan bijna niet mislukken, echt iedereen kan deze makkelijke taart maken.
Maak deze taart als je onverwacht eters krijgt en je snel een spectaculair nagerecht wilt maken. Of als je heel veel vers fruit in huis hebt, wat eigenlijk op moet. Je wilt de zomer vieren met een lekkere taart, of je bent gewoon gek op taart!
Zomerfruit
Door de kersen en blauwe bessen te gebruiken, is het een heerlijke zomerse galette geworden. Maar je kunt allerlei soorten vruchten gebruiken die jij lekker vindt. Wat dacht je bijvoorbeeld van aardbeien, bramen, frambozen, pruimen, perziken en/of rabarber.
Ik heb nu de combinatie kersen en blauwe bessen genomen omdat ik dit samen gekregen had. Die kersen waren trouwens super groot en super sappig. Ze pasta bijna niet in mijn handige ontpitapparaatje. Zo’n ontpitter is wel super handig als je veel kersen wilt ontpitten.
Gebruik geen diepvriesfruit, dit wordt te nat!
Omdat het fruit vocht kan bevatten, meng je er wat bloem doorheen. De suiker is om het wat zoeter te maken en de citroenrasp brengt het zoete van het fruit naar boven. Omdat amandelen zo goed smaken bij kersen, heb ik geraspte amandelspijs op de bodem gedaan. Ten eerste voor de smaak en ten tweede om geen kleffe taartbodem van het fruitvocht te krijgen. Je kunt amandelspijs kant-en-klaar kopen, maar zelfgemaakt is toch wel erg lekker.
Tips:
Ik heb als bodem de ronde quiche & taart deeg (32 cm) van de AH gebruikt.
Bak de taart helemaal onder in de oven, dan krijg je een lekkere krokante bodem.
Je eet de taart koud, maar warm of lauwwarm zal het ook lekker zijn.
Serveer het met een dot slagroom, bolletje vanille-ijs of mascarpone.
Recept Galette met kersen en blauwe bessen:
Ingrediënten
- 1 ronde taartdeeg (230 gr)
- 500 gr kersen
- 250 gr blauwe bessen
- 50 gr rietsuiker + extra
- 2 el bloem
- 1 el citroenrasp
- 50 gr amandelspijs
- 1 ei, geklutst
Instructies
- Vulling: ontpit de kersen, snijd ze doormidden en doe ze in een kom samen met de blauwe bessen. Meng dit met de suiker, bloem en citroenrasp.
- Verwarm de oven voor op 200˚C. Rasp de amandelspijs met een grove rasp.
- Rol het ronde deeg uit op een bakblik. Laat het bakpapier van het deeg eronder liggen.
- Prik met een vork gaatjes in het midden van de taartbodem en verdeel de amandelspijs erover. Houd ongeveer 4 centimeter van de rand vrij.
- Rangschik het fruit op de taart. Vouw de buitenste rand naar binnen en bestrijk de rand met het ei. Strooi nog wat rietsuiker op de rand.
- Schuif de taart in de oven en bak onder in de oven in ongeveer 30-40 minuten goudbruin en gaar. Haal dan uit de oven en laat afkoelen.
- Serveer de galette met vanille-ijs of slagroom.