Frittata met daslook en kaas

Slechts vijf ingrediënten (plus wat olijfolie) staan tussen jou en deze makkelijke frittata met daslook en kaas. Het is de ultieme redder als je echt geen ideeën meer hebt.
Zie dit als een quiche zonder korst. Als je de techniek eenmaal onder de knie hebt, kan dit gerecht bijna elke seizoensgroente bevatten. Ik had wat kaas over van een borrel en heb heel veel daslook in de tuin staan. Nu heb ik deze twee gecombineerd in dit goddelijke gerecht. Als je net zoals ik dol bent op kaas, dan moet je dit snel maken!

 

Frittata

 

Een frittata is letterlijk een van de gemakkelijkste recepten om te maken. Ook gebruik ik graag mijn gietijzeren koekenpan hiervoor. Deze kan namelijk rechtstreeks van het vuur in de oven. Frittata’s zijn erg populair, maar voor iedereen die er nog nooit één heeft gemaakt: ze zijn ontzettend eenvoudig te maken. Maar er zijn een paar belangrijke componenten die je moet weten:

 

Het is een gerecht op basis van eieren, vergelijkbaar met een omelet.
Ze zijn van Italiaanse oorsprong.
Het woord frittata betekent ‘gefrituurd’, zodat je weet dat je iets decadents gaat eten.
Je kunt alles wat je wilt in het eimengsel gooien en het zal waarschijnlijk geweldig worden, zolang je maar de juiste verhouding eieren, zuivel en kaas hebt.

 

Een frittata is ook een mooie manier om restjes voedsel te verwerken. Denk aan alle soorten groenten en kruiden, aardappelen, stukjes gebraden kip, ham, vis, restjes kaas en natuurlijk verse kruiden.

 

Pak gewoon een grote kom en gooi letterlijk alle ingrediënten bij elkaar en klop ze samen. Je wilt je frittata in dit stadium wel op smaak brengen met zout en peper, zodat het eindproduct heerlijk gekruid smaakt in plaats van flauw.
Begin ondertussen met het verwarmen van wat olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Giet dan gewoon het eimengsel erbij en zet de timer op 5 minuten, en wacht! Laat je niet verleiden om te roeren in de eieren of de onderkant te ‘controleren’. Het zal niet verbranden, dat beloof ik! Dit is het moment om eventueel nog wat geraspte kaas over je frittata te strooien.

 

Nadat je de bodem van de frittata hebt gebakken, doe je het geheel in een voorverwarmde oven en bak je het ongeveer 10-12 minuten. Je wilt dat de frittata helemaal gepoft is en goudbruin aan de randen, maar dat de bovenkant waarschijnlijk niet bruin wordt.

 

Nog meer frittata recepten:

 

Frittata van snijbiet met gerookte zalm
Pittige frittata met kikkererwten en boontjes
Frittata met oesterzwammen
Caprese frittata
Frittata met groene asperges en geitenkaas
Mini frittata met doperwten, feta en munt

 

Tips:

 

Is de daslook niet in het seizoen of kan je het niet vinden, vervang het dan door baby spinazieblaadjes, plus 2 gehakte teentjes knoflook. Of vervang het door ander verse kruiden.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

 

Recept Frittata met daslook en kaas:

Frittata met daslook en kaas. Slechts vijf ingrediënten (plus wat olijfolie) staan tussen jou en deze makkelijke frittata met daslook en kaas.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 25 minuten
Gang Hoofdgerechten, Lunch, Vegetarisch
Keuken Italiaans
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 3 lente-uien
  • 100 gr daslookblaadjes
  • 200 gr kaas
  • 5 eieren
  • 75 ml crème fraîche
  • 2 el olijfolie
  • peper en zout

Instructies
 

  • Snijd de lente-uien in dunne ringen. Spoel de daslook schoon in koud water en slinger het droog in een slacentrifuge. Snijd de kaas in hele kleine blokjes of rasp het.
  • Hak de daslook fijn in een keukenmachine, voeg de eieren, crème fraîche, peper en zout toe en mix dit in de machine.
  • Fruit in een pan op middelhoog vuur in een scheutje olie de lente-ui even aan. Voeg dan het ei-kruidenmengsel toe in de pan en verdeel de kaas hierover.
  • Bak dit in ongeveer 5 minuten tot de onderkant goudbruin is. Zet de pan in de oven en bak daar de frittata goudbruin en gaar in ongeveer 10 minuten.
  • Haal het uit de oven en serveer de pan op tafel.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating