Friese koffie met Beerenburg | Dokkumer Koffie

Manlief die in Friesland geboren is, vindt alles wat uit Friesland komt geweldig. Zo ook natuurlijk de Friese kruidendrank beerenburg. Op een avond kwam hij helemaal enthousiast thuis, want hij had in de lokale kroeg Friese koffie met beerenburg gedronken. Of ik dit thuis ook wilde maken voor hem, hij had op weg naar huis de fles beerenburg al gekocht bij de slijter.

Dokkumer koffie

Irish coffee met Ierse whiskey, French coffee met Grand Marnier likeur, Spanish coffee met Licor 43 of een koffielikeur en Caribbean iced coffee met rum ken jij waarschijnlijk wel.
Maar kent u de Friese koffie oftewel Fryske koffie al? Wellicht wel onder de naam Dokkumer koffie? De Friese koffie is weer terug van weggeweest en nu in een nieuwe uitvoering! Probeer deze heerlijke Friese koffie met beerenburg eens, je zult er geen spijt van krijgen!

Beerenburg

De beerenburg is dus de smaakmaker van deze koffie.
Beerenburg ook wel als beerenburg geschreven is een gedestilleerde drank op kruiden getrokken. Het is een typisch Friese sterke drank met een alcoholpercentage van ongeveer 30%.
Beerenburg mag alleen zo heten als de basis van deze kruidendrank jenever is.
Wordt een drank gemaakt van kruiden en brandenwijn, dan heet het kruidenbitter of kruidenlikeur. Elke provincie kent wel zijn eigen kruidenbitter.

Oorspronkelijk werd beerenburg begin 17e eeuw in Amsterdam gemaakt. Hendrik Beerenburg was kruidenhandelaar en stookte jenever met een kruidenmengsel. Dit waren tientallen verschillende kruiden zoals o.a. duizendguldenkruid, zoethout, kalmoes, sandelhout, gentiaanwortel, jeneverbes en laurier. Er werd door het gebruik van deze kruiden, heilzame werkingen aan het drankje toegedicht (jaja).
Dit drankje viel zo goed in de smaak dat er verschillende apothekers/stokers varianten op de beerenburg gingen maken. Vandaar de verschillende spellingen van deze drank.

Tips voor de perfecte Friese koffie:

Klop de slagroom en de rietsuiker met een handmixer lobbig. Dit is half stijf en zo dik dat slagroom nog net van de lepel afloopt.

Het recept voor de zelfgemaakt Fryske Dumkes* vind je hier.

Extra nodig: hittebestendige (Irish coffee) glazen

 

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

Recept Friese koffie met beerenburg:

Friese koffie met beerenburg. Ook wel Dokkumer koffie genoemd, heerlijk en makkelijk te maken koffie. Bekijk hier het recept!
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 10 minuten
Gang Dranken/Smoothies
Keuken Nederlands
Porties personen

Ingrediënten
  

  • 250 ml verse slagroom
  • 4 el rietsuiker
  • 4 tl donkere basterdsuiker
  • 120 ml beerenburg
  • 500 ml vers gezette sterke koffie
  • 2 tl cacaopoeder

Instructies
 

  • Klop de slagroom en de rietsuiker met een handmixer lobbig.
  • Spoel de glazen om met heet water. Verdeel de basterdsuiker en beerenburg erover.
  • Schenk de koffie erbij en roer tot de suiker opgelost is.
  • Houd een lepel met de bolle kant naar boven vlak boven het glas en de slagroom voorzichtig via de lepel in het glas.
  • Bestuif de slagroom met cacaopoeder of een beetje oploskoffie.
  • Serveer de Friese koffie met zelfgemaakt Fryske Dumkes*.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating