Echte buffel mozzarella uit ons eigen dorp. Hoe lekker is dat! Heerlijk op een pizza of in een salade, maar ik heb er nu deze lekkere flatbread met mozzarella en salsa van gemaakt. Je kunt dit als lunch, avondeten met een groene salade en als borrelhapje serveren. De zelfgemaakte salsa erbij maakt de flatbread helemaal af.
Flatbread
Dit flatbread oftewel platbrood komt uit de Libanese keuken, maar over de hele wereld wordt wel een soort flatbread gegeten. De Indiase chapati, Italiaanse piadina, Mexicaanse tortilla, Armeense lavash en Surinaamse roti zijn voorbeelden van platbrood.
Een flatbread wordt meestal gemaakt van bloem, water en zout. Het is een ongerezen soort brood wat je heel makkelijk ook zelf kunt maken. Ik heb het nu in de supermarkt gekocht, maar je kunt ze ook in Turkse supermarkten kopen.
Mozzarella
Deze echte buffel mozzarella heb ik gekregen bij The Buffel Company in ons dorp. Behalve mozzarella en burrata, verkopen ze nog meer heerlijkheden gemaakt van buffelmelk. Echte buffel mozzarella smaakt toch veel beter dan de mozzarella van koemelk die in de supermarkten ligt. Ik heb ooit eens voor het AD een mozzarella test mogen doen, nou als je ze allemaal naast elkaar proeft dan zit daar echt een groot verschil in.
Salsa
Deze salsa maakt het gerechtje helemaal af. Het is even een werkje, maar dan heb je ook wat. De salsa kan je de avond ervoor eventueel al maken, dan trekken de smaken er nog beter in. Het lijkt misschien een beetje vreemd om de lente-uien zo donkerbruin te bakken, maar dit geeft het een heerlijke geroosterde smaak. En door de specerijen in koriander, heb je de smaken van het Midden-Oosten te pakken.
Mocht je salsa overhebben, dan is dit ook heerlijk over een salade, een gegrilde steak of vis.
Tips:
Als je niet van koriander houdt, vervang het dan door peterselie.
Extra nodig: vijzel
Recept Flatbread met mozzarella en salsa:
Ingrediënten
- 4 flatbreads
- 2 bollen mozzarella
- 1 bosje lenteui
- 1 tl korianderzaadjes
- 1 tl komijnzaadjes
- 1 jalapeño peper
- 1 bosje koriander
- 1 el citroen
- olijfolie
- zout
Instructies
- Salsa: Verwijder de kontjes van de lenteui en rooster ze rondom donkerbruin in een hete pan met een beetje olijfolie. Haal ze uit de pan en laat ze afkoelen.
- Rooster de korianderzaadjes en komijnzaadjes een minuutje in een droge pan. Haal ze uit de pan en vijzel ze fijn.
- Zet ondertussen de grill van de oven aan op 200˚C.
- Snijd de lente-uien fijn en doe ze in een schaaltje samen met de specerijen.
- Snijd de jalapeño peper en koriander fijn en doe dit ook in het schaaltje.
- Meng de citroensap en olijfolie erdoor tot je een salsa hebt en breng dit op smaak met zout.
- Flatbreads: leg 2 flatbreads op de ovenplaat en scheur een bol mozzarella in stukken. Verdeel dit over de 2 flatbreads.
- Schuif de ovenplaat boven in de oven en rooster de flatbreads tot de mozzarella gesmolten is. Haal ze uit de oven en herhaal dit met de andere 2 flatbreads.
- Serveer de flatbreads warm en lepel de salsa erop. Vouw ze eventueel dubbel en eet ze uit de hand of snijd ze in stukken.