Ik ben met jongste zus naar Costa Brava op vakantie geweest en daar hebben we volop genoten van de Spaanse zon, gerechten en wijnen. Natuurlijk heb we een keertje paella gegeten, maar ook de Fideuà Negra. Fideuà is een pastagerecht met zeevruchten dat oorspronkelijk uit Valencia komt. Net als paella is fideuà een ongelooflijk populair gerecht geworden aan de kust van Valencia en Catalonië (en ook elders in Spanje). Geniet van de betoverende smaken van de Middellandse Zee met deze voortreffelijke versie van Fideuà Negra met grote garnalen.
Fideuà
Het is een klassiek Spaans gerecht dat zeevruchten combineert met dunne pasta (vergelijkbaar met vermicelli), gekookt in een bouillon doordrenkt met inktvisinkt.
Fideuà is vergelijkbaar met paella, maar wordt gemaakt met pasta in plaats van rijst. De toevoeging van inktvisinkt geeft het gerecht zijn kenmerkende zwarte kleur en een unieke zeevruchtensmaak. Het is het perfecte recept om te maken in een grote pan en te delen met vrienden.
Ik heb al eerder een recept van mijn versie van een fideuà gepost, maar er is ook een minder bekende zwarte versie gemaakt met inktvisint. Dit voegt een vleugje zee toe. De inkt is in zakjes of potjes te koop bij goede viswinkels of horeca groothandels. Maar ik had nog zwarte spaghetti in huis en besloot het hiermee te maken.
Fideo’s
Fideuà is een lunchgerecht en wordt geserveerd met een houten lepel. Idealiter plakt de pasta lichtjes aan de bodem van de pan, waardoor er een socarrat ontstaat. Mijn zusje dacht dat het aangebrand was, maar dit hoort zo.
Fideo’s zijn korte stukjes pasta met de dikte van vermicelli. Deze noedels worden het vaakst gebruikt voor fideuà. Je kunt vermicelli fijnknijpen om fideo’s van 2,5 cm te maken. Er zijn verschillende soorten fideuà te koop in Spaanse supermarkten.

Tips:
- Fideuà is een vrij eenvoudig en gemakkelijk gerecht om te bereiden, maar het vereist wel voortdurende aandacht. Daarom raad ik aan om alles van tevoren klaar te zetten.
- Fideuà wordt bereid in een paella pan. Dit is een brede maar ondiepe gietijzeren koekenpan met handgrepen aan beide kanten, ideaal om buiten te koken boven een houtvuur, wat zorgt voor een rokerige smaak. Net als paella wordt fideuà buiten gekookt, boven een houtvuur, hoewel veel Spanjaarden speciale gaspitten hebben met een binnen- en een buitenring. De binnenring wordt aangestoken om de vis en groenten te garen en de buitenring om de bouillon te verminderen. De grootste gaspit van een normaal fornuis is echter voldoende.
- Als je geen zwarte spaghetti kunt vinden koop dan hele dunne spaghetti ook wel spaghettini genoemd.
- Dan heb je ongeveer 30 gram inktvisinkt (ongeveer 6 zakjes) nodig.\
- Drink er een lekkere Spaanse Verdejo bij.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling ⭐⭐⭐⭐⭐ achterlaten.
Recept Fideuà Negra:
Equipment
- gietijzeren pan
Ingrediënten
- 400 gr zwarte spaghetti
- 1 ui fijngesneden
- 2 teentjes zwarte knoflook, fijngehakt
- 1 rode peper in dunne ringen
- 2 tomaten geraspt en ontveld
- 1 tl gerookte paprikapoeder
- peper en zout
- 800 ml visbouillon
- extra vierge olijfolie
- 8 grote garnalen ontdaan van darmkanaal
- erbij
- Verse peterselie gehakt, ter garnering
- 1 citroen in partjes ter garnering
- aioli
Instructies
- Maak of verwarm de visbouillon.
- Verhit een brede, ondiepe pan of paella pan op middelhoog vuur. Voeg een paar eetlepels olijfolie toe.
- Voeg de gesnipperde ui toe aan de pan. Bak tot de ui glazig is.
- Voeg de gehakte knoflook, rode peper en de geraspte tomaat toe aan de pan. Bak een paar minuten tot de tomaat is ingekookt en het mengsel geurig wordt.
- Strooi de paprikapoeder en zwarte peper in de pan. Roer goed om de kruiden te mengen met de andere ingrediënten.
- Doe de pasta in dezelfde pan en rooster deze een paar minuten.
- Giet de bouillon over de geroosterde pasta in de pan. Roer goed om de pasta gelijkmatig te bedekken.
- Breng het mengsel aan de kook en laat het ongeveer 8-10 minuten koken, of tot de pasta gaar is en de bouillon grotendeels is opgenomen. Voeg indien nodig meer bouillon toe.
- Zodra de pasta gaar is en het vocht is opgenomen, haal je de pan van het vuur. Laat de Fideuà Negra een paar minuten rusten voor het serveren.
- Bak in de tussendijk de garnalen kort in een hete pan met olijfolie tot ze roze beginnen te worden. Dit duurt slechts een paar minuten. Haal ze uit de pan en zet ze apart.
- Garneer het gerecht voor het serveren met de garnalen, gehakte verse peterselie en citroenpartjes.
- En serveer er eventueel een aioli bij.


