Eton Mess is een traditioneel Engels toetje en bestaat uit slagroom met daarin verbrokkelde meringue en verse aardbeien. Eton Mess kan je op vele manieren bereiden bijvoorbeeld met slagroom, mascarpone en/of yoghurt of een mengsel daarvan. Je kunt diverse soorten zomer of winter fruit ervoor gebruiken. Deze keer is het een heerlijke Eton Mess met perziken geworden. Is het geen zonnetje in een schaal?
Eton Mess
Dit is een traditioneel Engels nagerecht bestaande uit opgeklopte slagroom, gebroken meringue en aardbeien. Het verhaal gaat dat dit dessert ontstaan is op de Eton College, waar het geserveerd wordt tijdens een jaarlijkse cricketwedstrijd. Er was destijds een nagerecht gemaakt van bananen, aardbeien, ijs en slagroom. Net voor het serveren, viel alles op de grond. En in plaats van het weg te gooien, werd alles bij elkaar geschraapt en in een schaal gedaan. Zo is de mess (zooitje, rommel oftewel puinzooi) ontstaan. Een lekkere rommel zullen we maar zetten.
Later is er nog meringue aan toegevoegd en kan het van allerlei soorten fruit gemaakt worden. Neem fruit wat in het seizoen is en wat jij lekker vindt. De perziken zijn nu in het seizoen en daarom nu deze Eton Mess met perziken.
Je kunt de meringue zelf maken of kant en klaar kopen. Of je laat het eruit, is ook lekker. In het recept: Hartvormige meringues met frambozen lees je hoe jij zelf meringues kunt maken. Je kunt een grote of meerdere kleintjes maken. De kleintjes zijn natuurlijk sneller gaar.
Perziken
Ik had de perziken bijtijds gekocht om ze te laten rijpen, maar helaas…ze waren nog hard. Daarom ze maar gepocheerd in een lekkere siroop. En dat heeft goed uitgepakt. De perzik krijgt daardoor nog extra smaak mee door vanille, oranjebloesemwater en kardamom. En als je het vocht inkookt tot een siroop, versterkt de smaak nog meer. Dus niet te rijpe perziken kopen hè?
Tip:
Ik heb ook nog een lekker recept voor een Eton Mess met rabarber, aardbeien of rode bessen voor je. Proberen?
Recept Eton Mess met perziken:
Ingrediënten
- 6 grote perziken
- 500 ml water
- 100 gr rietsuiker
- 1 vanillestokje, gespleten
- 1 el oranjebloesemwater
- 1 tl kardamompoeder
- 150 ml slagroom
- 100 gr suiker
- 150 gr mascarpone
- 150 gr Griekse yoghurt
- 125 gr meringue
- 1 tak munt
Instructies
- Doe het water in een kookpan en breng dit aan de kook met de suiker, vanillestokje, oranjebloesemwater en kardamompoeder. Zet het vuur dan laag.
- Spoel de perziken af en snijd ze doormidden en leg ze voorzichtig in het vocht (ze moeten wel onder het vocht liggen). Laat ongeveer 15 minuten heel zachtjes koken.
- Haal de perziken uit het vocht en laat ze iets afkoelen. Zet het vuur weer hoog en laat het vocht inkoken tot een siroop (dit duurt ongeveer 10 minuten). Haal het vanillestokje eruit en laat afkoelen.
- Haal het velletje van de perziken en verwijder de pitten. Leg 2/3 van de perziken even apart en doe 1/3 van de perziken in de siroop (ik heb hiervoor de meest zachte perziken gebruikt).
- Pureer met een staafmixer de siroop met perziken tot een compote. Leg de perziken en de compote in de koelkast om af te koelen.
- Vlak voor het serveren klop je de slagroom op met de suiker, klop de mascarpone er doorheen. Lepel dan de yoghurt erdoor. Meng voorzichtig de perzikcompote erdoor zodat er een marmereffect ontstaat.
- Breek de meringue boven het mengsel en spatel dit erdoor. Schep het in een glazen kom.
- Snijd de halve perziken in parten en leg dit erop. Garneer met muntblaadjes.