Estofado | Spaanse Stoofschotel

 

Estofado is een traditionele Spaanse rundvleesstoofschotel. Dit recept komt van mijn broer Benjamin, die al 37 jaar op Ibiza woont en als chefkok heeft gewerkt in beroemde hotels. Zo nu en dan weet ik een authentiek Spaans recept bij hem los te peuteren, en dit is er een van.

In het originele recept worden op het laatst ook nog aardappelblokjes toegevoegd aan de stoofpot. Ik heb dat niet gedaan, omdat ik het gerecht geserveerd heb met een romige aardappelpuree.

Er bestaan talloze varianten van Estofado, en elk Spaans gezin zweert bij hun eigen recept. Dit is de versie van Benjamin (en Hanneke).

Tip

  • Gebruik voor dit gerecht een goede Spaanse rode wijn.

Ben je op zoek naar nog een klassiek Spaans gerecht? Probeer dan ook eens Fideua.

Estofado recept:

Bekijk hieronder hoe je deze heerlijke Spaanse stoofschotel maakt.

Estofado. Estofado is een traditionele Spaanse rundvlees stoofschotel met heel veel uien en groenten erin. Echt een gerecht voor de herfst.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 3 uur
Totale tijd 3 uur 15 minuten
Gang Hoofdgerechten
Keuken Spaans
Porties 4 personen

Ingredients
  

  • 250 ml runderbouillon
  • 1 kaneelstokje
  • 2 laurierbladeren
  • 2 takjes tijm
  • 2 st kruidnagel
  • 1/2 tl saffraan
  • 1 kg runder riblappen
  • 2 el bloem
  • 250 ml rode wijn
  • 50 gr spekreepjes
  • 2 uien
  • 5 teentjes knoflook
  • 1 wortel
  • 1 rode paprika
  • 1 prei
  • 1 tomaat
  • olijfolie
  • peper en zout naar smaak

Instructions
 

  • Breng in een grote stoofpan de bouillon met kaneelstokje, laurier, tijm, kruidnagel en saffraan aan de kook, zet het vuur dan zacht.
  • Snijd de riblappen in blokjes van 2 cm en bestrooi ze met bloem en peper en zout.
  • Bak ze op hoog vuur goudbruin en krokant in een koekenpan met een beetje olijfolie. Doe dit in porties.
  • Doe het vlees in de pan met de bouillon. Blus het laatste gebakken portie vlees af met de rode wijn en schenk dit in z'n geheel ook in de pan met bouillon. Deksel op de pan en laag op laag vuur sudderen.
  • Verwijder ondertussen de schil van de ui en knoflook en snijd ze fijn. Schil de wortel in snijd deze in dunne plakken.
  • Verwijder de zaadlijsten van de paprika en snijd deze in dunne repen. Snijd de prei in dunne ringen en spoel deze af in een vergiet.
  • Bak de spekreepjes krokant in de bakpan van het vlees en voeg dan de ui en knoflook toe. Bak dit goudbruin en doe dan in de pan bij het vlees.
  • Bak na 1 uur de wortel, paprika, prei en tomaat in stukken (en eventueel de aardappelblokjes) nog even aan in de bakpan en doe dit ook bij het vlees.
  • Deksel weer op de pan en laat ongeveer 2 uur op laat vuur stoven tot het vlees lekker mals is.
  • Serveer met een stuk stokbrood.

4 reacties

  1. Ik heb 100 ml extra water en 50 ml rode wijn toegevoegd omdat de Estofado dreigde aan te branden door te weinig vocht. Verder is het prima gelukt.

  2. Vraagje: Bij stap 3 staat laag op laag vuur sudderen. Ik neem aan dat gezien de totale tijd dat van stap 3 tot stap 6 het vlees ongeveer een uur moet stoven??

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating