Bij onze familie hangt een overvloed aan blauwe druiven in de tuin. Wij maken dus regelmatig ook druivenjam thuis. Ik heb een tas vol meegekregen om er iets van te maken, want ja om ze alleen maar voor de sier te laten hangen vind ik een beetje zonde. Het enige nadeel van deze druifjes is dat er pitjes in zitten, daarom besloot ik er maar een jam van te maken. Dit is een heerlijke druivenjam met kaneel en vanille geworden.
Deze jam is heerlijk op een beschuitje of boterham, op een kaasplankje, of gebruik het voor het maken van een lekkere taart.
Welke druiven heb je voor de jam nodig?
In principe kan je alle soorten druiven gebruiken voor deze jam.
Om echt fijne druivenjam te maken, moet je de pitjes uit de druiven verwijderen. Ze zijn veel groter dan frambozen- of bramenpitjes en als je eenmaal een portie hebt gekookt en je de pitjes niet hebt verwijderd, zitten er veel druivenpitten in de jam.
Pitloze druiven lossen dit probleem grotendeels op, maar niet volledig, omdat zelfs ‘pitloze’ druiven nog steeds kleine zaadjes hebben. Als je ‘pitloze’ druiven gebruikt, is het verwijderen van de pitjes optioneel, maar ik zal je hoe dan ook door het proces leiden.
Zelf druivenjam maken
Je kookt de druiven namelijk in z’n geheel. De druiven barsten open en er komt druivensap vrij. Als de druiven zacht geworden zijn, giet je alles in de zeef en vang het sap op. Druk met een spatel al het sap uit de pulp. Van het sap maak je dan de jam oftewel gelei.
Zodra de druivenjam de gewenste consistentie heeft bereikt, giet je het in de gesteriliseerde potten. Laat de jampotten nog eens 5 minuten ondersteboven staan voordat u ze op een handdoek op het aanrecht zet om af te koelen.
Op dit punt kan het een tijdje duren voordat de jam volledig gegeleerd is. Geef de jam ongeveer 48 uur de tijd om te rusten voordat je hem opent en proeft. Als je vindt dat het te dun is, kun je ze er weer uitgieten, een tijdje opnieuw laten koken en de druivenjam zonder problemen opnieuw inmaken. Mocht het te dik zijn, kan je ze op dezelfde manier terug in de jampot gieten en een beetje water toevoegen om opnieuw te koken. Als je de jam van tevoren hebt getest met een bord of een thermometer, zou het prima moeten gaan en hoef je het niet opnieuw te proberen, maar het is fijn om te weten dat er opties zijn als je ze nodig hebt.
Wist je dat druiven rijk aan vitamine C en E, calcium, antioxidanten, fosfor, flavonoïden en kalium zijn? De blauwe druiven bevatten veel antioxidanten. Zowel de blauwe als de witte druiven bevatten een krachtige ontgiftende stof. Daardoor reinigen ze het spijsverteringssysteem. Druiven zouden ook de symptomen van artritis verlichten.
Ik heb ook een potje jam gemaakt van sable druiven. Deze heb ik met schil en al verwerkt tot jam en dat smaakt ook prima.
Wat voor geleisuiker
Ik heb Van Gilse geleisuiker speciaal gebruikt, hierdoor hoef je de jam maar heel kort te koken en heb je minder suiker nodig.
Als je de druiven gekookt hebt en door een vergiet gedaan hebt, weeg je het sap af en dan weet je hoeveel geleisuiker je gebruiken moet. Lees op het pak van de geleisuiker wat de verhoudingen zijn voor deze suiker.
De ene druifsoort geeft meer sap dan de andere, vandaar dat je het sap weegt als je de druiven gekookt en gezeefd hebt.
Nog meer jams maken?
Ik heb ook nog meer jamrecepten voor jullie, zoals deze heerlijke:
Jam van kweeperen
Mandarijnjam
Jam van bloedsinaasappels
Rabarber aardbeienjam
Rode bessenjam
Bloedsinaasappel marmelade
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.
Recept Druivenjam met kaneel en vanille:
Ingrediënten
- Ongeveer 1,2 kilo druiven
- 1 kaneelstokje
- 1/2 vanillestokje
- 1 pak geleisuiker
- 1 el citroensap
Instructies
- Doe de druiven in een grote bak met koud water en spoel ze daarin schoon.
- Haal de druifjes van de trossen. Snijd het halve vanillestokje doormidden en schraap de zaadjes eruit.
- Doe de druiven samen met het kaneelstokje, vanille en het halve vanillestokje in een grote pan en zet op middelhoog vuur terwijl je goed blijft roeren. De druiven barsten open en er komt druivensap vrij.
- Als de druiven zacht geworden zijn (na ongeveer 20 minuten) doe je alles in de zeef en vang het sap op. Druk met een spatel al het sap uit de pulp.
- Weeg nu het sap zodat je weet hoeveel geleisuiker je moet toevoegen. De verhoudingen staan aangegeven op het pak suiker. Doe dan het druivensap weer terug in de pan en voeg de geleisuiker en citroensap toe.
- Laat dit op zacht vuur zachtjes pruttelen (volgens de aanwijzing van de verpakking van de geleisuiker) totdat de jam iets indikt. De jam lijkt op dit moment misschien nog dun, maar zodra het afgekoeld is wordt de jam dikker.
- Giet dan de jam in jampotjes, draai de deksels erop en laat ze 5 minuten omgekeerd staan. Keer ze dan weer om en laat de jam helemaal afkoelen. Ik haalde er 2,5 jampotje uit (= ongeveer 800 ml druivenjam).
- Bewaar op een donkere koele plek. Aangebroken jampot wel bewaren in de koelkast.
50 reacties
Lekkah
Ja dat is het ook Roderick 🙂 Ik zal een potje voor jullie bewaren. Maar neem de volgende keer dan wel weer druifjes mee.
Leuke blog, ik ga er eens wat meer tijd voor uittrekken om het deftig door te spitten
Dank je wel Ingrid, moet je doen 🙂
Lekker recept!
Misschien een handige tip wanneer je sap opvangt: Je gebruikt dan 55 gr suiker per deciliter sap. Sap is toch anders dan een massa.
Ik zal je blog binnenkort eens beter bekijken. Ik ben benieuwd.
Groeten, Heleen
Hoi Heleen, dank je voor het meedenken. Echter gebruik je bij de verschillende geleisuikers, verschillende hoeveelheden sap/suiker verhoudingen om gelei te maken. Dit staat op de pakken vermeld als het goed is.
Groeten, Hanneke
Hallo,
Wat bedoelt u bij stap 2 met 'de peul'? Ik zou graag dit recept volgen voor de véle druiven die onze tuin dit jaar heeft voortgebracht, maar doe het graag in één keer goed 🙂
Hoi Chantal, daar bedoel ik mee de vanillepeul. Nadat je hem uitgeschraapt hebt doe je het vanillezaad en de lege peul (voor extra smaak) bij de druiven in de pan. Als je geen vanillepeul gebruikt, kan je ook vanillesuiker gebruiken. Veel succes ermee 🙂
hoeveel ml moet ik aan denken bij het bovenstaande recept?
Dan zal je ongeveer 800 ml gelei maken met 1,2 kg druiven.
Vandaag gemaakt. Heerlijk. Dank je wel voor het delen van het recept. 😉
Oh wat leuk om te vernemen Tineke, dankjewel. Groetjes, Hanneke
Zojuist deze druivensap gemaakt met druiven uit de tuin. Had helaas geen citroen in huis dus ietwat zoetere variant 😉 evengoed superlekker!
Bedankt voor het recept
Beste Roline, super leuk om te horen dat de druivenjam goed gelukt is en dat hij lekker smaakt. Groetjes, Hanneke
Marrie .15 Sept 2018.
Ik heb vandaag druiven jam gemaakt , heb er gewoon gemalen
kaneel door gedaan en per 2 liter sap 10 pakjes vanille suiker .
Heerlijke jam!
Bedankt voor het recept.
Gr Marrie.
Leuk Marrie om te horen. Geniet er maar van en in de koelkast houd je de jam heel lang goed. Groetjes, Hanneke
Recept ziet er heerlijk uit maar er word nergens vermeld hoeveel water erbij moet.
Hoi Mario, er wordt geen water gebruikt in dit recept. Alleen het fruit. Mvg, Hanneke
Ik wil druiven en bramenajm maken,kan iemand mij vertellen wat het verschil is tussen geleisuiker en geleipoeder ? bij voorbaat dank.mv.g .Ans
Hallo Ans,
Geleisuiker is kristalsuiker waar pectine in zit. Pectine zorgt ervoor dat de jam dikker wordt. Het suiker zorgt ervoor dat de jam geconserveerd wordt, waardoor het lang houdbaar is.
Als je geen suiker wilt gebruiken kan je geleipoeder gebruiken. Geleipoeder is gelatine(blaadje) in poedervorm. Dit kan je dus gebruiken om de jam dik te maken, maar omdat je geen suiker gebruikt is het niet zo lang houdbaar.
De geleisuiker speciaal bevat veel minder suiker.
Hoop dat het zo duidelijk is voor je.
Mvg, Hanneke
Vandaag gemaakt en is goed gelukt! Bedankt voor het recept.
Altijd fijn om te vernemen Nel, dankjewel. Met culinaire groet, Hanneke
Dank je voor het recept
Een lekker jammetje
Ik heb er een scheut amaretto door gedaan
Vorig jaar een vanille likeur. Heerlijk
Groetjes
Hallo Jetty, fijn om te horen. En ja met Amaretto maak je alles nog lekkerder natuurlijk (haha). Mvg, Hanneke
Dankje voor het heerlijk recept ! Vandaag gemaakt , en blij dat ik nu deze heerlijke jam kan maken !
Dankjewel Marleen, heel leuk om te horen. Met culinaire groet, Hanneke
Klinkt goed! Zou je deze jam ook van druivensapdirect kunnen maken ( dus bv geperst met sapcentrifuge Ipv koken tot je sap hebt) of zou je dat iets anders( te snapperij ipv jam)?
Hoi Suzanne, ik denk het eigenlijk niet. Ik vermoed dat in sap niet de natuurlijke pectine zit, die je wel krijgt uit de druiven. Heb het nooit geprobeerd, maar als jij het gaat proberen ben ik wel heel benieuwd hoe het resultaat wordt. Mvg, Hanneke
Oei, oei, dat is toch wel heel veel suiker en druiven zijn al zo zoet uit zichzelf!
Ik maak druivenconfituur met : 1 kg druiven + 100 g bio rietsuiker + 3 g Agar-Agar
Maar kaneel en vanille ga ik ook eens proberen.
Groetjes
Beste Leen, dat is een mooi alternatief. Zoals ik al schreef in het recept heb ik de speciale geleisuiker gebruikt, waarvan je dan al de helft minder suiker voor hoeft te gebruiken.
Ik heb t gemaakt maar had geen water toe moeten voegen
Bleef erg dun
Nu op jullie manier zonder water
Hoop dat deze wel lukken
Recept was heerlijk
Ik had alleen scheutje vanille extract en kaneel poeder gebruikt
Ging prima
Heerlijk! Pec van de Colruyt gebruikt met de helft van suiker. Kaneel en vanille ruiken al heerlijk wanneer je op het vuur hebt staan.
Leuk Anna dat je mij dit laat weten, dankjewel. En inderdaad ruikt het heerlijk he?
Fijn om te lezen, dat het lekker was. Maar waarom had je water toegevoegd? Staat niet in het recept.
Vanmiddag de druivenjam gemaakt. Staat nu af te koelen, maar ik vind het nog erg dun. Hopelijk komt het nog goed
Hoi Ingrid, ik hoop dat het allemaal gelukt is en dat de jam lekker dik geworden is.
Hallo, heb een vraagje over kaneelstokje. Nooit eerder gebruikt Moet je dat eruit halen?
Groetjes Nancy
Beste Nancy, Als de jam klaar is haal je het kaneelstokje eruit.
Misschien een gekke vraag maar weeg ik de takken ook mee of echt alleen de druiven? Hartelijke groet
Hallo Dorine, je weegt alleen de druiven. Succes ermee en laat je me weten hoe het gegaan is en of je het lekker vond? Gr. Hanneke
Vandaag je recept gevonden, gemaakt en op mijn FB pagina gedeeld
Hoi Mireille, super leuk en dankjewel.
Hoi Hanneke,
Ik maak eerst inderdaad druivensap van gekookte druiven en voeg da bosvruchten toe en de geleisuiker echt super lekker. Gr Jeltsje
Hallo Jeltsje, dat klinkt ook super lekker. Dankjewel voor het delen.
Groetjes, Hanneke
Hallo Hanneke, ik heb vandaag druiven mogen plukken bij mij in de buurt zelf doet zij er niks mee, dus emmers mee en een schaar ✂️ En knippen maar, thuis gekomen eerst de sappan uit de kast gehaald en meteen de helft schoongemaakt en alle druiven losgehaald, heerlijk, veel werk maar leuk om te doen resultaat, voorlopig 6 flesjes sap, natuurlijk met suiker,anders smaakte het wrang.morgen maak ik jam met jou recept,ik laat weten hoe lekker die smaakt.groet Els
Hallo Els, wat fijn dat je zoveel druiven mocht plukken. Laat je me weten hoe het gegaan is met het maken van de jam?
Groetjes, Hanneke
Voor het eerst hadden wij eigen druiven, maar teveel om zo op te eten.
Zojuist druivenjam via dit recept gemaakt, nu wachten op het eindresultaat.
Ben benieuwd!
Hoi Ramona, wat leuk dat je mijn recept voor druivenjam gebruikt hebt. Ben ook benieuwd hoe het smaakt, laat je mij het nog weten?
Groetjes, Hanneke
Hallo
Ik heb nu mijn druifjes gekookt ,heb 1,400 l sap over alleen weet ik nu niet hoeveel geleisuiker ik moet toevoegen .
Groetjes Sonja
Hoi Sonja, het ligt eraan wat voor soort geleisuiker je gebruikt. Op het pak van deze suiker kan je lezen wat de verhoudingen zijn.
Succes ermee en laat je weten of het gelukt is?
Groetjes, Hanneke