Sommige mensen zijn helemaal dol op drop. En wat doe je dan? Dan maak je dropijs. Het is een bijzonder ijsje geworden, zoet en toch zout ijs met een lekkere dropsmaak.
En het goede nieuws is, dat je geen ijsmachine nodig hebt voor het bereiden van dit ijs. Je klopt de slagroom met de gecondenseerde melk op en door het toevoegen van likeur gaat het ijs niet kristalliseren in de vriezer. Voor de kinderen uiteraard geen likeur gebruiken.

Als er zoiets bestaat als een drophemel, dan zou dit heerlijke ijs daar wel eens deel van kunnen uitmaken. Dropliefhebbers die dit recept hebben uitgeprobeerd, zijn er lovend over. Het ijs is rijk, goed uitgebalanceerd en heeft een heerlijke consistentie en textuur.
Dus, tenzij jij en al je dierbaren een hekel hebben aan drop, probeer het recept en bereid je voor om het bruine goud in een nieuw en positief licht te zien.

 

Dropijs

 

Het lijkt erop dat drop als smaak een haat-liefdeverhouding is , die zowel mensen als naties kan verdelen. Maar dit verleidelijke ijs zal niet alleen de fans zeker bevallen, maar kan zelfs een aantal van ons sceptici bekeren.
De zoektocht naar het ultieme dropijs deed ik met plezier, maar ondanks dat ik steeds meer verschillende dropijsjes maakte (allemaal gebaseerd op verschillende soorten drop), werden deze snel afgedaan als middelmatig. Maar nu heb ik het ultieme recept gemaakt.
Zoals je zult zien is dit uitstekende recept extreem veelzijdig en kun je behoorlijk spelen met de soorten drop.

 

Drop

 

Hoe zit het met drop?
Hoewel het fenomeen van drop als snoepsoort in ons land in de jaren 1600 lijkt te zijn begonnen, is de echte massapopulariteit recenter en begon het serieus in de vroege jaren 1900. Maar drop kan behoorlijk verschillen in samenstelling, veel wordt eigenlijk gemaakt zonder, of met heel weinig, echt dropextract.
Zoete drop is het populairst, maar er bestaat natuurlijk ook zoute drop (waarop de in de Scandinavische landen ook dol op zijn).

Er zijn behoorlijk wat recepten in omloop, maar de meeste stellen voor om drop te gebruiken om de ijsbasis op smaak te brengen. Hoewel dit zeker een haalbare optie is, vooral als je een bepaald dropje hebt waar je dol op bent, slagen ze er zelden in om verder te gaan dan de ervaring van “ijs op smaak gebracht met snoep”.

 

Tips:

 

Ik heb kokindjes gebruikt, maar je kunt hiervoor ook ander zachte drop gebruiken zoals droptoffees of trekdrop.

En ik heb nog een bijzonder ijsje voor je. Wat dacht je van deze Matcha en wasabi ijs? Durf jij dat aan?

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

Recept Dropijs:

Dropijs. Het lijkt een vreemde combinatie, maar geloof me dit dropijs is heerlijk. Zeker op een warme dag!
Voorbereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 4 uur 15 minuten
Gang Nagerechten
Keuken Nederlands
Porties 4 personen

Ingredients
  

  • 250 gr drop
  • 500 ml slagroom
  • 1 blikje gecondenseerde melk
  • Dropshot likeur

Instructions
 

  • Doe de drop en 150 ml slagroom in een pannetje en zet deze op een laag pitje. Laat de drop smelten tot je een grijze massa hebt. Laat dan afkoelen
  • Klop met de mixer de rest van de slagroom en gecondenseerde melk in een grote schaal (net niet helemaal) stijf. Giet er dan een flinke scheut likeur bij en meng dit door de opgeslagen room.
  • Lepel er voorzichtig het afgekoelde dropmengsel door. Doe dit in een grote afsluitbare diepvriesbak. Laat ongeveer 4-6 uur laten opstijven in de vriezer.
  • Haal het ijs voor het serveren 10-15 minuten eerder uit de vriezer om het iets zachter te laten worden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating