Het Lekkerste Gehaktballen Recept

De lekkerste gehaktballen zijn toch vaak die van je moeder of oma. Hier deel ik het recept van mijn moeder. Hiervoor heb je geen kant-en-klare gehaktkruiden nodig, maar maak je ze zelf op smaak.

Gehaktballen maken

Gehaktballen maken is een typisch Hollandse traditie. Wie kent het niet: een pan vol heerlijke ballen op tafel. Elk gezin heeft zijn eigen recept voor de lekkerste gehaktballen, dit is ons familierecept.
Maak de gehaktballen met half-om-half gehakt, een mix van runder- en varkensgehakt, voor het beste resultaat.

Ik gebruik drie beschuiten omdat er ook ei, ketjap en zoete chilisaus door het gehakt gaan, wat aardig wat vocht toevoegt. Beschuit kun je vervangen door brood of paneermeel.
Met deze hoeveelheid gehakt kun je vier grote ballen of vijf tot zes kleinere ballen maken. Als er een bal overblijft, is die heerlijk op brood de volgende dag. Gebruik kruiden en smaakmakers zoals ketchup of sambal, afhankelijk van wat je lekker vindt.

Gehakt in andere gerechten

Gehakt is betaalbaar en veelzijdig. Je kunt er veel andere heerlijke gerechten mee maken, zoals pasta met gehaktballetjes, Spaanse gehaktballetjes als borrelhapje, of een lekker gehaktbrood. Op mijn site vind je talloze recepten met gehaktballetjes, zoek ze maar eens op.

Gehaktballetjes wereldwijd

Buiten Nederland zijn ze ook dol op gehaktballetjes. Elk land heeft zijn eigen recept:

  • Griekenland: Keftedes, lamsgehakt gekruid met oregano, munt, peterselie, rozemarijn, tijm en paprikapoeder. Geserveerd in een tomatensaus.
  • Turkije en het Midden-Oosten: Köfte of Kofta, gemaakt van lamsgehakt met kruiden en specerijen, vaak aan een spies geregen en gegrild.
  • Engeland: Fagot, een bal van varkensgehakt en lever, omwikkeld met spek. Bereid in jus en geserveerd met aardappelpuree en doperwten.
  • Denemarken: Frikadel, een platte gehaktbal die het nationale gerecht is.
  • Zweden: Zweedse gehaktballetjes.
  • Italië: Polpetta della Nonna, de gehaktballen van grootmoeder.

Zo heeft elk land wel een eigen variant van de gehaktbal. Wat is jouw favoriet?

Gehaktballen recept:

Gehaktballen maken? Ontdek ons familierecept voor de lekkerste gehaktballen. Perfect met half-om-half gehakt en verrassende smaakmakers!
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Totale tijd 50 minuten
Gang Hoofdgerechten
Keuken Nederlands
Porties personen

Ingrediënten
  

  • 500 gr gehakt hoh
  • 3 beschuiten
  • 1 ei
  • 1 gesnipperde ui
  • 1 teen knoflook geperst
  • 2 el ketjap manis
  • 2 el sweet chilisaus
  • 2 el mosterd
  • 1 tl gerookte paprikapoeder
  • 1 tl kerriepoeder
  • 1 tl gehakte rozemarijn
  • zout en peper, naar smaak
  • 3 el roomboter
  • 400 ml runderbouillon

Instructies
 

  • Meng alle bovenstaande ingrediënten (behalve de boter en de bouillon) en kneed het gehakt met de hand tot alle ingrediënten goed zijn gemengd.
  • Verdeel het in 4 porties en draai er ballen van. Laat de ballen afgedekt 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Verhit de boter in een braadpan en braad de ballen hierin rondom bruin aan.
  • Schenk de bouillon erbij en laat de ballen onder af en toe keren - met de deksel schuin op de pan - in 30-40 minuten op laag vuur gaar worden.

2 reacties

  1. Lekker recept onze pan was lik leeg, niet te droog en mooi hoog op smaak
    Kleine verbetering op het moment dat je ze in de jus legt dan vallen ze vrij snel uit elkaar………..

  2. Dankjewel Judith,
    Leuk om te vernemen.
    Wat helpt is om de gehaktballen goed rondom goudbruin en knapperig aan te bakken, hierdoor vallen ze niet uit elkaar.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating