Dahl van zwarte linzen

Dahl (ook geschreven als dal, daal of dhal) is een Indiase vegetarische soep op basis van peulvruchten zoals linzen, erwten of bonen. De peulvruchten worden langzaam gekookt met aromatische kruiden en specerijen, wat zorgt voor een heerlijk verwarmend en voedzaam gerecht. Omdat peulvruchten rijk zijn aan eiwitten, is dahl een uitstekende keuze voor vegetariërs en iedereen die minder vlees of vis eet. Deze variant met zwarte linzen en kidneybonen staat bekend als Dahl Makhani.

Wat is dahl?

Dahl is een veelgegeten gerecht in India, Pakistan, Nepal, Sri Lanka, Bangladesh en Suriname. Het kan gemaakt worden met verschillende soorten peulvruchten, zoals:

  • Linzen: zwart, rood, groen, geel of oranje
  • Kikkererwten
  • Spliterwten
  • Mungbonen

Elke variatie heeft een eigen smaak en bereidingswijze. De basis blijft echter hetzelfde: peulvruchten worden langzaam gegaard en op smaak gebracht met kruiden zoals kurkuma, komijn en koriander.

Zwarte linzen

Beluga linzen, ook wel zwarte linzen genoemd, worden de “kaviaar van de linzen” genoemd vanwege hun kleine, ronde vorm en glanzende zwarte kleur. Ze behouden hun structuur tijdens het koken en hebben een verfijnde, aardse smaak.

Voordelen van zwarte linzen:

  • Rijk aan eiwitten – perfect voor vegetariërs en sporters
  • Hoog in voedingswaarde – vol vezels, mineralen en antioxidanten
  • Licht verteerbaar – ideaal voor een gezonde maaltijd

Bereidingstip:
Zwarte linzen hoeven niet geweekt te worden en zijn in 15-20 minuten gaar. Spoel ze wel goed af voor gebruik. Kun je geen zwarte linzen vinden? Gebruik dan gedroogde linzen uit de supermarkt, maar pas de kooktijd aan.

Serveeropties

Dahl kan als hoofd- of bijgerecht gegeten worden. Serveer het met:

  • Rijst of groenten
  • Naanbrood, roti of chapati – perfect om in de dikke soep te dippen
  • Extra toppings zoals verse koriander, yoghurt of gebakken uitjes

Tips

Laat van je horen!

Heb je dit recept geprobeerd? Laat een reactie en beoordeling achter!

Recept Dahl van zwarte linzen:

Dahl van zwarte linzen (soms dal geschreven, of daal, of dhal) is een gerecht uit de Indiase keuken gemaakt van peulvruchten.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 50 minuten
Totale tijd 1 uur
Gang Bijgerechten, Hoofdgerechten, Kerst, Soepen, Vegetarisch, Vegetarische hoofdgerechten
Keuken Indiaas
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 250 gr zwarte linzen
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 el boter
  • 3 el olijfolie
  • 2 grote ui
  • ½ rode peper
  • 3 tenen knoflook
  • 2 cm gember
  • 1 el kurkuma
  • 1 tl gerookte paprikapoeder
  • 2 el komijnpoeder
  • 2 el korianderpoeder
  • 500 ml groentebouillon
  • 2 blikjes (van 400 gr) rode kidneybonen
  • 4 el Griekse yoghurt
  • 1 tl garam masala kruiden
  • ½ bosje koriander
  • peper en zout

Instructies
 

  • Kook de linzen met de laurierblaadjes in 800 ml water (zonder zout) 15 minuten tot ze bijna zacht zijn.
  • Snijd ondertussen de uien fijn, verwijder de zaadjes van de rode peper en snijd deze ook fijn, rasp de knoflook en gember.
  • Bak in een grote kookpan in boter en olijfolie de ui, rode peper, gember en knoflook glazig. Voeg dan alle specerijen toe en bak dit op laag vuur nog 1 minuutje.
  • Giet de kidneybonen, spoel ze af en laat uitlekken. Voeg 500 ml bouillon, koriandersteeltjes en de kidneybonen toe bij de uien en breng dit aan de kook.
  • Voeg dan de linzen (met aanhangend vocht) erbij en laat dit op zacht vuur ongeveer 10-15 minuten koken tot het een dikke soep wordt. Breng eventueel op smaak met peper en zout.
  • Serveer de soep in kommen, schep er een lepel yoghurt op, strooi er wat garam masala en korianderblaadjes over.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating