Ga terug
+ servings
Dahl van zwarte linzen (soms dal geschreven, of daal, of dhal) is een gerecht uit de Indiase keuken gemaakt van peulvruchten.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 50 minuten
Totale tijd 1 uur
Gang Bijgerechten, Hoofdgerechten, Kerst, Soepen, Vegetarisch, Vegetarische hoofdgerechten
Keuken Indiaas
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 250 gr zwarte linzen
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 el boter
  • 3 el olijfolie
  • 2 grote ui
  • ½ rode peper
  • 3 tenen knoflook
  • 2 cm gember
  • 1 el kurkuma
  • 1 tl gerookte paprikapoeder
  • 2 el komijnpoeder
  • 2 el korianderpoeder
  • 500 ml groentebouillon
  • 2 blikjes (van 400 gr) rode kidneybonen
  • 4 el Griekse yoghurt
  • 1 tl garam masala kruiden
  • ½ bosje koriander
  • peper en zout

Instructies
 

  • Kook de linzen met de laurierblaadjes in 800 ml water (zonder zout) 15 minuten tot ze bijna zacht zijn.
  • Snijd ondertussen de uien fijn, verwijder de zaadjes van de rode peper en snijd deze ook fijn, rasp de knoflook en gember.
  • Bak in een grote kookpan in boter en olijfolie de ui, rode peper, gember en knoflook glazig. Voeg dan alle specerijen toe en bak dit op laag vuur nog 1 minuutje.
  • Giet de kidneybonen, spoel ze af en laat uitlekken. Voeg 500 ml bouillon, koriandersteeltjes en de kidneybonen toe bij de uien en breng dit aan de kook.
  • Voeg dan de linzen (met aanhangend vocht) erbij en laat dit op zacht vuur ongeveer 10-15 minuten koken tot het een dikke soep wordt. Breng eventueel op smaak met peper en zout.
  • Serveer de soep in kommen, schep er een lepel yoghurt op, strooi er wat garam masala en korianderblaadjes over.