Dahl van zwarte linzen (soms dal geschreven, of daal, of dhal) is een gerecht uit de Indiase keuken gemaakt van peulvruchten.
Voorbereidingstijd 10 minuten min
Bereidingstijd 50 minuten min
Totale tijd 1 uur uur
Gang Bijgerechten, Hoofdgerechten, Kerst, Soepen, Vegetarisch, Vegetarische hoofdgerechten
Keuken Indiaas
- 250 gr zwarte linzen
- 2 laurierblaadjes
- 2 el boter
- 3 el olijfolie
- 2 grote ui
- ½ rode peper
- 3 tenen knoflook
- 2 cm gember
- 1 el kurkuma
- 1 tl gerookte paprikapoeder
- 2 el komijnpoeder
- 2 el korianderpoeder
- 500 ml groentebouillon
- 2 blikjes (van 400 gr) rode kidneybonen
- 4 el Griekse yoghurt
- 1 tl garam masala kruiden
- ½ bosje koriander
- peper en zout
Kook de linzen met de laurierblaadjes in 800 ml water (zonder zout) 15 minuten tot ze bijna zacht zijn.
Snijd ondertussen de uien fijn, verwijder de zaadjes van de rode peper en snijd deze ook fijn, rasp de knoflook en gember.
Bak in een grote kookpan in boter en olijfolie de ui, rode peper, gember en knoflook glazig. Voeg dan alle specerijen toe en bak dit op laag vuur nog 1 minuutje.
Giet de kidneybonen, spoel ze af en laat uitlekken. Voeg 500 ml bouillon, koriandersteeltjes en de kidneybonen toe bij de uien en breng dit aan de kook.
Voeg dan de linzen (met aanhangend vocht) erbij en laat dit op zacht vuur ongeveer 10-15 minuten koken tot het een dikke soep wordt. Breng eventueel op smaak met peper en zout.
Serveer de soep in kommen, schep er een lepel yoghurt op, strooi er wat garam masala en korianderblaadjes over.