Creoolse saus

Een Creoolse saus is heerlijk voor bij elke maaltijd waaraan je iets pit wilt toevoegen. Mild zoet-pittige tomatensaus met stukjes rode ui, paprika en tomaten vermengd met specerijen en 20 minuten gesudderd tot een saus.

Deze saus is ook perfect bij Po’boys en gegrilde vis en smaakt ook heerlijk bij vrijwel alle gegrilde vleessoorten.

Het is pittig (van de chilipoeder en gerookte paprika) en verder op smaak gebracht met zoveel knoflook als jij lekker vindt.

Creoolse keuken

De Creoolse keuken, typisch voor de zuidelijke Verenigde Staten en de Caribische staten, is een is een mix van smaken uit Frans, Spaans, Portugees, Italiaans, Afrikaans, Caribisch gebied en de Amerikaanse traditie. Dat wil zeggen, het is een keuken die de verschillende culinaire invloeden heeft gemengd die zich de afgelopen eeuwen in Noord- en Midden-Amerika hebben voorgedaan. Het mengde daarom de basis van de Europese veroveraars tot die van de inheemse keuken van de geïmporteerde slaven. De Creoolse traditie omvat zeer overvloedige enkelvoudige gerechten, vaak op basis van rijst en vis of vlees. Ook visgerechten vergezeld van zeer pikante sauzen zijn erg populair.

Creoolse saus

De Creoolse saus het is vooral typerend voor de Amerikaanse staat Louisiana, maar verspreidde zich vervolgens over het zuiden van de Verenigde Staten en naar enkele Caribische eilanden. Het wordt geserveerd met visgerechten, zoals schelpdieren, zeevruchten en gegrilde vis. Het is een zeer smakelijke saus, die ook uitstekend samengaat met vis en rijst. Ik leer je hoe je dit het snelst en het beste kunt doen. Het is een geweldig idee een barbecue met vrienden, omdat het een smakelijke saus is die bovendien heel eenvoudig te bereiden is.

Tips:

  • Voor extra pittigheid kan je ook een rode peper of Madame Jeanette verwerken in het recept.
  • Ben je dol op knoflook? Doe er dan wat extra teentjes in.
  • Je kunt de saus warm en koud serveren.
  • Serveer de saus met stukjes (salsa) of pureer het glad tot een saus.
  • Deze saus is ontzettend lekker bij de barbecue.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

Recept Creoolse saus:

Het is pittig (van de chilipoeder en gerookte paprika) enverder op smaak gebracht met zoveel knoflook als jij lekker vindt.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 35 minuten
Gang Barbecue, Sauzen/Dips
Keuken Caribisch
Porties 6

Ingrediënten
  

  • 1 rode ui
  • 1 rode paprika
  • 1 teentje knoflook
  • 400 gr tomaat
  • 2 el olie
  • 1 tl tomatenpuree
  • 1 el rietsuiker
  • ½ tl chilipoeder
  • ½ tl gerookte paprikapoeder
  • ¼ tl nootmuskaat
  • 1 el citroensap
  • peper en zout

Instructies
 

  • Snipper de ui, snijd de paprika in kleine blokjes en hak de knoflook fijn.
  • Snijd de tomaten in kleine blokjes.
  • Verhit de olie in een pan en voeg de ui en paprika toe. Bak ze tot ze zacht maar niet bruin zijn.
  • Voeg de dan de knoflook en tomatenpuree toe en bak nog even mee.
  • Doe de tomaten toe met sap en rietsuiker erbij. Maak ze met een lepel iets fijn.
  • Voeg dan de overige ingrediënten erbij en laat alles 20 minuten sudderen.
  • Je kunt de saus eventueel pureren in een blender of met een staafmixer.
  • Of je serveert het als een salsa.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating