Cranberry Tiramisu Trifle – Feestelijk Dessert met Kerstsmaak

Je kunt stoppen met zoeken naar het ultieme dessert om jouw gasten te verrassen deze Kerst. Deze Cranberry Tiramisu Trifle is het! Deze variant op de klassieker combineert zoete en zure cranberries met romige lagen mascarponebavarois en lange vingers is perfect om toe te voegen aan elke desserttafel voor de feestdagen!

Je hoeft niet te bakken, dit nagerecht is handig om van tevoren te maken en zo lekker dat jouw vrienden om het recept zullen vragen!

Tiramisu

Hoewel ik klassieke Tiramisu lekker vind, vind ik het geweldig om ze met verschillende smaken te maken. Heb je mijn Limoncello Tiramisu met frambozen al geprobeerd? Voordat we beginnen, wil ik mijn Italiaanse vrienden die dit lezen alvast mijn excuses aanbieden. Als je heel trots bent op de traditionele tiramisu van je geliefde oma, ben je waarschijnlijk boos omdat ik ben afgeweken van de ‘echte’ manier van maken. Vergeef het mij. Daarom noem ik het ook trifle, het is een combinatie van een tiramisu en een trifle.

Schrik niet van de lange ingrediëntenlijst en bereiding. Het is het dubbel en dwars waard! En het voordeel van dit recept is dat je het ruim van tevoren kunt maken. Zodat je op de avond zelf er geen werk aan hebt!

Veel tiramisuliefhebbers weten niet dat klassieke tiramisu meestal met rauwe eieren wordt gemaakt. Ik heb geen hele eieren, maar alleen eiwit uit een flesje gebruikt, om het mascarponemengsel iets luchtiger te maken. Dit vloeibare eiwit bestaat uit 100% gepasteuriseerde ei-eiwitten.

Cranberrycompote

Cranberries horen er echt bij met de feestdagen. De compote kan je ook ruim van tevoren maken. Gebruik hiervoor verse of bevroren cranberries.

Cranberry Tiramisu Trifle

Tips:

  • Bereid een dag van tevoren voor: De lange vingers in bijna elke tiramisu hebben er altijd baat bij om ze een nachtje te laten afkoelen. Ze kunnen dan de cranberrysiroop absorberen en worden zachter tot een bijna cake-achtige textuur.
  • Dompel de lange vingers slechts 1 seconde onder. Dit klinkt misschien vreemd specifiek, maar als je ze langer onderdompelt, worden je lange vingers te zompig.
  • Bewaar restjes maximaal 4 dagen in een luchtdichte verpakking in de koelkast, of maximaal 1 maand in de vriezer.
  • Je kunt deze tiramisu glutenvrij door glutenvrije lange vingers te gebruiken.
  • Ik heb açai poeder gebruikt om de tiramisu af te toppen. Je kunt ook gevriesdroogd fruit zoals aardbeien, frambozen of cranberries zelf fijn malen met vijzel en stamper. Bestrooi de tiramisu vlak voor het serveren hiermee.

 

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling ⭐⭐⭐⭐⭐ achterlaten.

 

Recept Cranberry Tiramisu Trifle:

Je kunt stoppen met zoeken naar het ultieme dessert om jouw gasten te verrassen deze Kerst.
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 1 minuut
4 uur
Totale tijd 31 minuten
Gang Kerst, Nagerechten
Keuken Engels
Porties 8

Equipment

  • trifle schaal van 19 cm doorsnee en 9 cm hoog
  • rubberen spatel
  • zeefje

Ingrediënten
  

Cranberrycompote

  • 1 sinaasappel
  • 400 gr verse cranberries
  • 100 gr rietsuiker
  • 100 ml cranberrysap
  • 1-2 el speculaaskruiden

Tiramisu

  • 2 gelatineblaadjes
  • 20 ml slagroom
  • 80 gr eiwit*
  • 70 gr kristalsuiker
  • 180 ml slagroom
  • 70 gr kristalsuiker
  • 450 gr mascarpone

Lange vingers

  • 200 gr lange vingers
  • 100 gr afgekoelde cranberrycompote
  • 50 ml cranberrysap
  • 50 ml Limoncello

Topping

  • 2 el açai poeder

Instructies
 

  • Cranberrycompote: Snijd met een dunschiller repen schil van de sinaasappel. Doe alle ingrediënten in een steelpan en laat onder af en toe roeren 10-15 minuten zachtjes koken tot de saus de dikte heeft van een dunne jam.
  • Proef de compote. Is het te zuur, voeg dan wat meer suiker toe. Maak het niet te zoet, de compote mag wel een zuurtje hebben. Laat afkoelen en verwijder de repen sinaasappelschil.
  • Mascarpone bavarois: week de gelatineblaadjes in een bakje met koud water. Verwarm de 20 ml slagroom in een pannetje. Knijp de gelatineblaadjes goed uit en meng dit door de warme slagroom. Laat iets afkoelen.
  • Klop de eiwitten stijf met een mixer, voeg dan beetje bij suiker toe en klop tot een glanzende massa en de suiker is opgelost.
  • Klop de slagroom met de suiker stijf in een andere kom. Klop dan de afgekoelde room met gelatine erdoor.
  • Klop in een andere hele grote kom de mascarpone met een mixer los. Roer nu met een spatel de slagroom door het mascarponemengsel en daarna heel voorzichtig het eiwit. De consistentie moet licht, luchtig, dik, maar smeerbaar zijn. Zet apart.
  • Trifle samenstellen: Meng in een ondiepe kom de 100 gr afgekoelde cranberrycompote, cranberrysap en Limoncello. Doop elke lange vinger volledig gedurende 1 seconde in dit mengsel. Leg ze in de schaal om de eerste laag te maken.
  • Lepel de helft van de cranberrysaus hierop en smeer het gelijkmatig over de lange vingers. Lepel de helft van de mascarponevulling erop en smeer het gelijkmatig uit.
  • Herhaal dit nog een keer en strijk dan de bovenste mascarpone glad met een spatel Laat de schaal minimaal 4 uur in de koelkast staan, of bij voorkeur een nacht.
  • Zet de schaal op een grote bakplaat om overtollig gestrooid poeder op te vangen en het gemakkelijk schoon te maken. Zeef de açai poeder over de mascarponevulling tot deze volledig bedekt is. Serveer dan direct.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating