Ga terug
+ servings
Je kunt stoppen met zoeken naar het ultieme dessert om jouw gasten te verrassen deze Kerst.
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 1 minuut
4 uur
Totale tijd 31 minuten
Gang Kerst, Nagerechten
Keuken Engels
Porties 8

Equipment

  • trifle schaal van 19 cm doorsnee en 9 cm hoog
  • rubberen spatel
  • zeefje

Ingrediënten
  

Cranberrycompote

  • 1 sinaasappel
  • 400 gr verse cranberries
  • 100 gr rietsuiker
  • 100 ml cranberrysap
  • 1-2 el speculaaskruiden

Tiramisu

  • 2 gelatineblaadjes
  • 20 ml slagroom
  • 80 gr eiwit*
  • 70 gr kristalsuiker
  • 180 ml slagroom
  • 70 gr kristalsuiker
  • 450 gr mascarpone

Lange vingers

  • 200 gr lange vingers
  • 100 gr afgekoelde cranberrycompote
  • 50 ml cranberrysap
  • 50 ml Limoncello

Topping

  • 2 el açai poeder

Instructies
 

  • Cranberrycompote: Snijd met een dunschiller repen schil van de sinaasappel. Doe alle ingrediënten in een steelpan en laat onder af en toe roeren 10-15 minuten zachtjes koken tot de saus de dikte heeft van een dunne jam.
  • Proef de compote. Is het te zuur, voeg dan wat meer suiker toe. Maak het niet te zoet, de compote mag wel een zuurtje hebben. Laat afkoelen en verwijder de repen sinaasappelschil.
  • Mascarpone bavarois: week de gelatineblaadjes in een bakje met koud water. Verwarm de 20 ml slagroom in een pannetje. Knijp de gelatineblaadjes goed uit en meng dit door de warme slagroom. Laat iets afkoelen.
  • Klop de eiwitten stijf met een mixer, voeg dan beetje bij suiker toe en klop tot een glanzende massa en de suiker is opgelost.
  • Klop de slagroom met de suiker stijf in een andere kom. Klop dan de afgekoelde room met gelatine erdoor.
  • Klop in een andere hele grote kom de mascarpone met een mixer los. Roer nu met een spatel de slagroom door het mascarponemengsel en daarna heel voorzichtig het eiwit. De consistentie moet licht, luchtig, dik, maar smeerbaar zijn. Zet apart.
  • Trifle samenstellen: Meng in een ondiepe kom de 100 gr afgekoelde cranberrycompote, cranberrysap en Limoncello. Doop elke lange vinger volledig gedurende 1 seconde in dit mengsel. Leg ze in de schaal om de eerste laag te maken.
  • Lepel de helft van de cranberrysaus hierop en smeer het gelijkmatig over de lange vingers. Lepel de helft van de mascarponevulling erop en smeer het gelijkmatig uit.
  • Herhaal dit nog een keer en strijk dan de bovenste mascarpone glad met een spatel Laat de schaal minimaal 4 uur in de koelkast staan, of bij voorkeur een nacht.
  • Zet de schaal op een grote bakplaat om overtollig gestrooid poeder op te vangen en het gemakkelijk schoon te maken. Zeef de açai poeder over de mascarponevulling tot deze volledig bedekt is. Serveer dan direct.