Ik had nog een gele courgette liggen, wat zal ik daar eens van gaan maken. Had al heel lang op mijn to cook lijstje courgette fritters (pannenkoekjes) staan en daar is het nu eindelijk van gekomen. Het zijn gele courgette en maïs pannenkoekjes geworden. Natuurlijk kan je deze gele courgette ook vervangen voor de groene courgette.

 

Met deze pannenkoekjes krijg je de kinderen wel aan de groenten. Het toverwoord is natuurlijk pannenkoek en als het even meezit hebben ze niet in de gaten dat dit boordevol met groente zit (haha). Daarbij is het ook nog eens een heerlijk vegetarisch gerecht. Lekker als lunch, tussendoortje of als avondeten. Je kunt er dan nog wat feta of verse geitenkaas over heen kruimelen voor extra eiwitten. De pannenkoekjes zijn zowel warm als koud lekker.

 

Courgette

 

De gele courgettes zijn de hele zomer volop verkrijgbaar en de groene exemplaren zijn het hele jaar te koop. Misschien heb je ze wel in jouw moestuin staan, dan is dit een mooie manier om ze te verwerken.
Courgettes hebben van zichzelf weinig smaak, daarom kan ze heel goed gebruiken in heel veel gerechten. Hoe groter de courgette, hoe minder smaak ze hebben. Koop daarom liever de iets kleinere exemplaren. Als je ze koopt, moeten ze wel lekker stevig aanvoelen. Verse courgettes blijven wel in week goed.
Courgette zijn niet alleen erg lekker, maar ook nog eens erg gezond. Ze zitten boordevol vitaminen, mineralen en vezels. Goede reden om deze groente toe te voegen aan je weekmenu!

 

Omdat ze weinig smaak hebben, is het een veelzijdige groente. Je kunt diverse recepten met daarin courgette verwerkt vinden op de site. Zoals bijvoorbeeld een courgette cake, gegrilde courgettes, gevulde courgette, courgettesoep of rauw verwerkt als carpaccio. Of maak er de groentespaghetti van de zogenaamde courgetti. Hiervan vind je ook diverse recepten op culinea.nl. De courgettebloemen zijn ook eetbaar, je kunt er bijvoorbeeld een tempura van courgettebloemen van maken.

 

Recept Courgette en maïs pannenkoekjes:

Courgette en mais pannenkoekjes. Dit is een heerlijke pannenkoekje waarin heel veel groente verstopt zit. Probeer of de kinderen dit lekker vinden.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 20 minuten
Gang Hoofdgerechten, Lunch, Makkelijke maaltijd, Tapas/Hapjes/Snacks, Vegetarisch
Keuken Nederlands
Porties 4 personen

Ingredients
  

  • 1 gele courgette
  • 1 blikje (200 gr) maïskorrels
  • 1 sjalotje
  • 1 ei
  • 4 el bloem
  • 1/2 tl gerookte paprikapoeder
  • peper en zout
  • olie
  • 4 el Griekse yoghurt
  • 1 tl citroenrasp
  • 1 bosje bieslook

Instructions
 

  • Rasp de courgette met een grove rasp. Doe dit in een schone theedoek en knijp het vocht uit de geraspte courgette. Giet het blikje maïskorrels in een vergiet en laat goed uitlekken.
  • Snijd het sjalotje in dunne ringen.
  • Snijd of knip de bieslook fijn. Maak de saus door de ingrediënten hiervoor te mengen met elkaar. Breng op smaak met peper en zout.
  • Doe de maïskorrels, het ei, bloem, gerookte paprikapoeder, peper en zout in een keukenmachine en maal dit pulserend tot een beslag.
  • Haal het beslag uit de kom en meng hierdoor de courgette en sjalotringen.
  • Als het te nat lijkt, voeg dan nog wat bloem toe.
  • Verhit op middelhoog vuur een grote koekenpan met een flinke scheut olie. Lepel hoopjes beslag in de pan, druk ze iets plat en bak ze aan beide kanten goudbruin en gaar in ongeveer 3 minuten.
  • Schep ze dan uit de pan met een schuimspaan en leg ze op keukenpapier om uit te lekken. Bak nu de volgende pannenkoekjes in de pan tot het beslag op is.
  • Serveer de pannenkoekjes op een groot bord of schaal met de saus apart.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating