Deze heerlijke chutney van cranberries, vijgen en sinaasappel is een feestelijke winterse chutney die past bij heel veel gerechten. Heerlijk bij kalkoen, kip, varkensvlees of bij een kaasplankje. Je kunt de chutney warm of koud serveren.
Maak de chutney een dag tevoren, hierdoor trekken de smaken er nog meer in.
De chutney kan je ongeveer een week goed houden in een afgesloten pot in de koelkast.
De sinaasappel gaat er met schil en al in. Boen deze daarom goed schoon, voordat je hem gaat snijden.
Je kunt verse of bevroren cranberries gebruiken hiervoor.
En nog zo’n feestelijk recept met cranberries is deze Cranberry kersencompote met whisky. Maak die ook eens.
Ingredients
- olijfolie
- 1 kleine ui, gesnipperd
- 1 knoflookteentje, geraspt
- 1 el geraspte verse gember
- 1 tl kaneelpoeder
- 1 sinaasappel
- 10 gedroogde vijgen
- 200 gr rietsuiker
- 75 ml appelciderazijn
- 1 el Dijon mosterd
- 275 gr cranberries
- peper en zout
Instructions
- Bak de ui, knoflook en gember in een scheutje olijfolie op laag vuur.
- Spoel de sinaasappel goed schoon en snijd deze in stukjes. Snijd de vijgen in stukjes en verwijder de harde steeltjes.
- Voeg de kaneel, sinaasappel en vijgen toe in de pan en bak dit even mee.
- Doe nu de rietsuiker, appelciderazijn en mosterd erbij en zet het vuur wat hoger.
- Voeg als laatste de cranberries erbij en breng het geheel aan de kook. Zet dan het vuur wat lager en laat het ongeveer 12-15 minuten pruttelen tot de cranberries open gebarsten zijn.
- Als de chutney te dik wordt, voeg er dan een beetje water bij. Breng het op smaak met een beetje peper en zout en laat afkoelen.