Zeg je liefde, dan zeg je bubbels en chocolade en ik heb deze twee gecombineerd in verrukkelijke Champagne chocolade truffels. Champagne truffels zijn een makkelijke, rijke en chocoladeachtige traktatie, perfect voor feestdagen, Valentijnsdag of welke dag dan ook. Ze zijn makkelijk te maken met slechts een paar ingrediënten en ze zijn gewoonweg heerlijk!
Je hebt geen speciale apparatuur nodig om ze te maken en ze zijn altijd een hit bij chocoladeliefhebbers!
Truffels
Chocolade truffels zijn in principe balletjes chocolade ganache die zijn opgesteven. Meestal worden truffels gerold in cacaopoeder of noten (of zelfs hagelslag!), of ze worden bedekt met getemperde chocolade.
De Champagnesmaak in deze truffels is niet heel erg overheersend, maar net genoeg om de rijke chocolade net dat beetje extra te geven.
Waarom je deze champagnetruffels geweldig zult vinden:
Ze zijn gemakkelijk te maken en vereisen slechts een paar ingrediënten
Ze blijven wekenlang goed in de koelkast, dus ideaal om van tevoren te maken
Het recept kan gemakkelijk worden verdubbeld
Maken
Champagne truffels worden gemaakt met Champagne ganache! Geen verrassing aangezien bijna elke truffel begint met ganache.
Meng gehakte chocolade en warme slagroom en Champagne.
Roer tot de chocolade gesmolten is en de ganache helemaal glad is.
Voeg een beetje ongezouten boter toe.
Roer tot de boter gesmolten is en het mengsel helemaal glad is, laat de ganache afkoelen.
Rol de gekoelde ganache in balletjes ter grootte van een lepeltje.
Rol de balletjes in cacaopoeder.
En dat is het! Geen bakken, geen thermometers, gewoon een paar simpele ingrediënten en je hebt een totaal decadente traktatie.
Chocolade
Zorg ervoor dat je chocolade van goede kwaliteit gebruikt. Ik heb nu een deel melkchocolade en een deel pure gebruikt. Je kunt ook alleen melk of alleen puur gebruiken. Voor melkchocolade heb je minder room nodig, anders wordt de ganache niet stevig.
Je kunt ze ook van witte chocolade maken, maar de truffels worden niet zo stevig. Je zult witte chocoladetruffels zeker in de koelkast willen bewaren, omdat ze heel snel zacht worden.
De methode is hetzelfde als bij pure chocolade, maar de verhoudingen van chocolade tot room zijn anders. Als je dezelfde verhoudingen zou gebruiken, zou de ganache te dun zijn om er truffels van te vormen, vooral na de toevoeging van Champagne.
Dit zijn de verhoudingen voor het maken van ganache:
Pure chocolade ganache
• 100 gr pure chocolade
• 100 ml slagroom
Melkchocolade ganache
• 150 gr melkchocolade
• 100 ml slagroom
Witte chocolade ganache
• 200 gr witte chocolade
• 100 ml slagroom
Nog een paar truffels die je misschien lekker vindt:
Tips:
- Je kunt elke soort mousserende wijn gebruiken (het hoeft geen Champagne te zijn), zolang je maar zeker weet dat je de smaak van de wijn lekker vindt.
- Je kunt ook Champagne gebruiken die is platgeslagen, het is een geweldige manier om die bijna lege flessen op te maken! Zorg er wel voor dat het een champagne is die je lekker vindt.
- Overgebleven truffels kan je in een luchtdichte verpakking ongeveer 2 weken in de koelkast bewaren.
- Als de ganache te stevig is om te scheppen nadat u deze in de koelkast hebt gezet, laat je deze een paar minuten op kamertemperatuur staan.
- Als de ganache te zacht wordt om te vormen terwijl u ermee bezig bent, zet hem dan nog een paar minuten terug in de koelkast of diepvries.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.
Recept Champagne Chocolade Truffels:
Ingredients
- 100 gr melkchocolade
- 150 gr pure chocolade
- 120 ml Champagne
- 2 el (riet)suiker
- 120 ml slagroom
- 1 el roomboter
- 3 el cacaopoeder
Instructions
- Hak de chocolade fijn en doe dit in een middelgrote hittebestendige kom.
- Doe de Champagne met de suiker in een kookpan en breng aan de kook. Laat tot de helft inkoken (je hebt 60 ml nodig).
- Giet dan de slagroom erbij en breng dit tegen de kook (laat niet koken).Giet het hete mengsel over de gehakte chocolade en laat 3 minuten staan.
- Roer na 3 minuten voorzichtig tot het mengsel glad is. Voeg de boter toe en roer tot het goed gemengd is.
- Laat het mengsel 45 minuten op kamertemperatuur komen, dek het af met plasticfolie en zet het 4 uur, of maximaal een nacht, in de koelkast.
- Doe de cacaopoeder in een schotel of bord.
- Gebruik 1 theelepel ganache per balletje. Rol elk balletje ganache tussen je handpalmen om ze vorm te geven en rol ze vervolgens door de cacaopoeder.