Manlief was jarig en ik heb daarom een heerlijke taart voor hem gebakken. Omdat hij zo lang in Amerika gewoond heeft, is hij gek op Amerikaanse gerechten. Zo ook de klassieke carrot cake met roomkaas topping. En wat kan hij ervan genieten als ik dit soort gerechten voor hem maak. Deze verjaardagstaart maakt de heimwee een beetje goed.
Carrot cake
Konijnen zijn gek op wortels, maar wij ook. Vooral op een zelfgemaakte worteltaart. De fijn geraspte wortel zorgt namelijk voor een lekkere smeuïge taart. En daarop mag de cream cheese topping niet ontbreken.
Als extra smaakmaker heb ik koekkruiden oftewel speculaaskruiden gebruikt. Maar je kunt ook kaneelpoeder gebruiken, dat is namelijk ook lekker.
En naast de geraspte wortel gaat er ook nog rozijnen en pecannoten in. Dit mogen ook cranberries en walnoten zijn.
Ik had deze carrot cake al eens eerder gemaakt en was er stellig van overtuigd dat hij al op deze site stond. Niet dus. Nou dan maar snel foto’s ervan maken en het recept uitschrijven voor jullie, zodat jullie deze heerlijke taart ook kunnen maken. Ook al ben je niet zo’n bakster, dan kan je deze carrot cake vast wel maken.
Ik ben namelijk helemaal niet van het bakken, maar zo’n taart maak ik wel graag. Ook omdat het super lekker is natuurlijk.
Wortel
Gebruik grote wortels voor deze taart en begin met het raspen ervan. Ik rasp ze fijn met een handrasp, maar je kunt ze ook in jouw keukenapparaat raspen. Gebruik dus geen voorgesneden geraspte wortel van de supermarkt, maar lekkere verse winterpenen.
Ik heb drie wortelen gebruikt die samen ongeveer 400 gram wogen. Hieruit kwam precies 300 gram geraspte wortel.
Bij het raspen van de wortel zal je zien hoe vochtig ze zijn. Dat is prima, dit zorgt ervoor dat de taart zo lekker smeuïg wordt.
Topping
Ik heb een combinatie van roomboter en roomkaas gedaan. Maar je kunt ook alleen roomkaas nemen. Neem dan wel een stevige roomkaas zoals Monchou bijvoorbeeld. En gebruik wel poedersuiker en geen gewone kristalsuiker.
Tips:
Ik heb voor deze taart een ronde springvorm van 24 centimeter doorsnee genomen. Je kunt ook een vierkante vorm van 22 centimeter nemen.
Maak de worteltaart een dag van tevoren, dan trekken de smaken er nog beter in en wordt de taart nog lekkerder.
En ik heb nog lekkere Wortelmuffins met een vleugje ras-el-hanout voor je.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.
Recept Carrot cake met roomkaas topping:
Ingrediënten
- 3 eieren (L)
- 250 gr l.bruine basterdsuiker
- 1 snuf zout
- 175 ml zonnebloemolie
- 200 gr bloem
- 1 zakje bakpoeder
- 1 el koekkruiden
- 1 sinaasappel, rasp ervan
- 300 gr geraspte wortel
- 75 gr rozijnen
- 75 gr pecannoten, gehakt
- 200 gr roomkaas, op kamertemperatuur
- 75 gr boter, op kamertemperatuur
- 100 gr poedersuiker
- 8-10 pecannoten
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet de springvorm in met boter of olie en bekleed de bodem met bakpapier.
- Klop de eieren, lichtbruine basterdsuiker en zout in een grote kom luchtig in ongeveer 3 minuten met een (hand)mixer. Voeg de zonnebloemolie toe en mix dit nog kort erdoor.
- Doe daarna de bloem, het bakpoeder, speculaaskruiden en sinaasappelrasp bij het beslag en spatel dit erdoor. Meng de geraspte wortel, rozijnen en pecannoten door het beslag.
- Giet het beslag in de bakvorm, zet dit in de oven en bak de taart gaar in 50 tot 60 minuten. Test of de worteltaart gaar is met behulp van een satéprikker.
- Haal de taart uit de oven en laat het afkoelen in de vorm.
- Topping: Doe alle ingrediënten voor de topping in een kom. Mix dit enkele minuten met een handmixer, totdat je een mooi romig glazuur hebt.
- Bestrijk de bovenkant van de carrot cake met het mengsel. Leg als laatste de pecannoten op de taart.